Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2023 13:35

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην 34η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου και θεωρώ τιμητική την πρόσκληση σας να παρευρεθώ σήμερα στις εργασίες της φετινής σας Γενικής Συνέλευσης και να απευθύνω τον δικό μου χαιρετισμό, σε μια σημαντική για μένα χρονική στιγμή με την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Θεωρώ ότι η παρουσία μου στη Συνέλευση σας αποτελεί ένδειξη εκτίμησης για το έργο που μαζί επιτελέσαμε, τόσο στα Κοινοτικά Συμβούλια των ελεύθερων όσο και σε εθνικό επίπεδο στις κατεχόμενες κοινότητές μας. Έργο καθόλα σημαντικό, αφού στηρίζετε τους κατοίκους στην ύπαιθρο, στις ακριτικές περιοχές και στα ορεινά μας, καταβάλλοντας άοκνες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, για την πρόοδο και ευημερία, για τον καθορισμό των προϋποθέσεων ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Επιτρέψτε μου μια ιδιαίτερη αναφορά στον πολύ δύσκολο και ιδιαίτερο ρόλο των κατεχόμενων κοινοτήτων μας, οι οποίες έχουν μεταξύ άλλων την ευθύνη για τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης, της συνείδησης, της προοπτικής και της ελπίδας για επιστροφή στα αγαπημένα μας χωριά, τα οποία και κρατούνται παράνομα από την Τουρκία, συνεπεία της βάρβαρης εισβολής του 1974.

Αγαπητοί,

Στα πλαίσια ενός σύγχρονου κράτους με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο διοικητικό σύστημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η σταθερή ανάπτυξη της υπαίθρου και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού μας πληθυσμού, αποτέλεσαν κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, γι΄ αυτό σταθερά και έμπρακτα συμβάλαμε στη δημιουργία των συνθηκών που θα κρατήσουν τους κατοίκους στα χωριά τους, αλλά θα προσελκύσουν και κατοίκους των πόλεων να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο.

Αποδεδειγμένα στηρίξαμε πολιτικές αντιμετώπισης της αστυφιλίας γιατί θεωρούμε ότι η κυπριακή ύπαιθρος και το ανθρώπινο της δυναμικό είναι η ζώσα δύναμη του τόπου μας. Γι΄ αυτό άλλωστε και η επιμονή του Υπουργείου Εσωτερικών, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του ΤΠΟ ότι η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα όφειλε και οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος, και την ευημερία των ανθρώπων που διαβιούν στην περιοχή. άλλωστε ύπαιθρος χωρίς ανθρώπινο δυναμικό που δεν θα μπορεί να ευημερεί δεν έχει κανένα μέλλον.

Κατανομή σε προϋπολογισμό

Με οδηγό τη σταθερή μας θέση για στήριξη της υπαίθρου και αναζωογόνηση των ορεινών μας κοινοτήτων, έχουμε κατανέμει την τριετία 2023-2025 ποσό ύψους €450 εκ. για στήριξη τους, μέσω διάφορων δράσεων. Αναπτυξιακά έργα, εφαρμογή στεγαστικών σχεδίων, παροχή οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ενώ τροχοδρομήσαμε την υλοποίηση υπέρ των κοινοτήτων μας πρόγραμμα διάθεσης εξοικονομήσεων από τον προϋπολογισμό για πρόσθετα έργα στην ύπαιθρο. Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκε από άλλη κυβέρνηση τέτοιας έκτασης στήριξη στην ύπαιθρο.

Αξιοπρόσεκτο είναι το συνολικό κόστος των έργων που προωθούνται για την περίοδο 2023-2025 σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας και το οποίο θα ανέλθει στα €632 εκ.. Από αυτά, τα €325 εκ. αφορούν έργα σε αστικές περιοχές, ενώ τα €236 εκ. έργα σε αγροτικές περιοχές και άλλα €71 εκ. σε περιαστικές περιοχές, γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και την ισορροπία που τηρούμε στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης.

Δήλωση Πολιτικής Υπαίθρου

Μαζί δε με το σύνολο των αναπτυξιακών μας δράσεων το Υπουργείο Εσωτερικών τροχοδρόμησε και την αναθεώρηση της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο αλλά και τη Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, που επίσης περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων χωροταξικών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Κύριες και κύριοι,

Με την παρουσία μου εδώ επιτρέψτε μου να προβώ σε ένα μικρό απολογισμό μέρους του έργου προς τις κοινότητές μας και όλων εσάς που τις στελεχώνετε, τις εκπροσωπείτε και άοκνα εργάζεστε για την ευημερία τους.

Αποκατάσταση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης - πρώην Κοινοτάρχες

Θέλω λοιπόν να αναφέρω με πολλή ικανοποίηση ότι, μετά από χρόνια συζητήσεων, από την 1η του Γενάρη του 2023 υπάρχει πλήρης αποκατάσταση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που καταβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στους πρώην Κοινοτάρχες, η οποία ήταν κατά 25% μειωμένη από το έτος 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης, στα πλαίσια των μειώσεων που είχαν επιβληθεί στους μισθούς όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εξορθολογισμός-αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων

Ο εξορθολογισμός ήταν πάντοτε διαχρονικό πάγιο αίτημα της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων. Έχουμε, λοιπόν, προβεί σε αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας το 2022 στις €25.000 από €20.000 προηγουμένως, ενώ της Ένωσης Εκτοπισθείσων Κοινοτήτων Αμμοχώστου από €10.000 διπλασιάστηκε στις €20.000 το 2022 και υπερδιπλασιάζεται το 2023 στις €25.000. Η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κερύνειας ήδη λαμβάνει €25.000.

Αποκατάσταση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης - πρώην Κοινοτάρχες κατεχόμενων

Επίσης από την 1η του Γενάρη του φετινού χρόνου, 2023, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών που εγκρίθηκε από το ΥΣ, παραχωρείται συνταξιοδοτική αποζημίωση στους πρώην Κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων ίσης με το 50% της αντίστοιχης αποζημίωσης που παραχωρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στους πρώην Κοινοτάρχες των κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές. Η ρύθμιση αυτή αφορά δικαιούχους κοινοτάρχες άνω των 60 ετών που δεν είναι εν ενεργεία και που έχουν διατελέσει τουλάχιστον 30 μήνες στο αξίωμα του Κοινοτάρχη.

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κύριες και κύριοι,

Η φετινή Γενική Συνέλευση σάς βρίσκει ενώπιον της μεγαλύτερης από καταβολής της ΚΔ θεσμικής αλλαγής στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργεί σύγχρονα δεδομένα. Και είναι με τη δική σας σημαντική στήριξη και δημιουργική συνεργασία που το πετύχαμε.

Όταν αναλάμβανα τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών πριν από τρία και πλέον χρόνια και έχοντας θητεύσει για χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, είχα αυτό το όραμα και ήθελα να το δω να γίνεται πράξη.

Αποχωρώντας από το αξίωμα αυτό νιώθω ικανοποίηση αλλά συνάμα και υπερηφάνεια, που με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών, η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον ενώπιον μίας νέας πραγματικότητας, η οποία ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές για το άμεσο μέλλον, στο οποίο οι τοπικές αρχές θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα στις προσδοκίες των πολιτών, σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Η επιμονή και η προσήλωση της απερχόμενης Κυβέρνησης στην επίτευξη αυτού του στόχου, ήταν συνεχής και αδιάλειπτη. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα, μετά από τις αλλαγές που επήλθαν και από τη Βουλή, να μην ικανοποιεί πλήρως τους στόχους που είχαμε θέσει ως εκτελεστική εξουσία, όμως αντικρίζοντας τη μεγάλη εικόνα και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, προχωρούμε μπροστά με πίστη ότι αυτό που θα προκύψει μέσα από το νέο πλαίσιο θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών.

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω την Ένωση Κοινοτήτων που, παρά τις κάποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις που κατά καιρούς εκφράστηκαν αναφορικά με σειρά θεμάτων, σταθήκατε δίπλα μας με αίσθημα ευθύνης και συνεισφέρατε αποφασιστικά σ΄ αυτή τη δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια, τόσο για την ψήφιση των νομοθεσιών όσο και και στην τωρινή προσπάθεια υλοποίησης της. Η πολυπόθητη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να πορευθούμε μέχρι και την πλήρη εφαρμογή της.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο ασφαλώς και επηρεάζει σημαντικά και τη λειτουργία των κοινοτήτων, θα υλοποιηθεί με τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν, όπως αναμένεται, τον Μάιο του 2024. Επομένως, το διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως για την ορθή και έγκαιρη προετοιμασία των νέων σχημάτων και οργανισμών που θα συσταθούν από τον Ιούνιο του 2024. Είτε αυτοί ονομάζονται τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών στις κοινότητες, είτε Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, είτε νέοι Δήμοι.

Σε ό,τι αφορά τις κοινότητες και τα 30 νέα συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών που συστήνονται, θα ήθελα να σημειώσω ότι πρώτος στόχος ήταν, μέσω της συνεργασίας και των συνεργειών που δημιουργούνται από την από κοινού παροχή υπηρεσιών, να καταφέρουμε αυτό που οι πλείστες κοινότητες από μόνες τους δεν είναι σε θέση να παρέχουν (λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού) και αυτό είναι οι αναβαθμισμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της υπαίθρου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση τους.

Στεγαστικά Σχέδια

Αγαπητοί,

Αν κάτι χαρακτήριζε όλες τις πολιτικές μας στο Υπουργείο Εσωτερικών αυτό ήταν οι ολιστικές και όχι αποσπασματικές μας προσεγγίσεις σε όλα τα θέματα που προσεγγίζαμε. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να μεγιστοποιείς το αποτέλεσμα και την αποδοτικότητα.

Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην αναφερθώ στα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα για τα οποία, όλο αυτό το διάστημα της παρουσίας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με τους συνεργάτες μου κτίσαμε, εξελίξαμε και βελτιώσαμε προκειμένου να τα δούμε να αποδίδουν και να επιτυγχάνουν τους στόχους μας. Στόχους, που δεν ήταν άλλοι από το να προσελκύσουμε, με κίνητρα και αυξημένες παροχές, κόσμο στην ύπαιθρο, στα ορεινά, τις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές. Η αναζωογόνηση, η ανάπτυξη των περιοχών στόχου, αλλά και η βοήθεια σε νέες, κυρίως, οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στους σχεδιασμούς μας.

Είμαστε περήφανοι που το πακέτο σχεδίων μας αποτέλεσε ένα από τα κύρια θεμέλια στο οικοδόμημα της πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ανατροπή της εικόνας αποψίλωσης και μαρασμού των κοινοτήτων μας.

Προσωπικά, δηλώνω ιδιαίτερη ικανοποίηση που τα σχέδια αυτά αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες κατορθώνοντας, από την ημέρα της εφαρμογής τους μέχρι σήμερα, να έχουμε βοηθήσει μέσα από τα σχέδια 951 οικογένειες με την οικονομική ενίσχυση να ανέρχεται σε €34,2 εκ.. Και βεβαίως, πριν την εκπνοή της θητείας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, προβλέψαμε ώστε να δώσουμε συνέχεια στον θετικό αντίκτυπο των στεγαστικών σχεδίων, με νέα προκήρυξη για φέτος, εμφανώς ακόμη πιο απλόχερη προς την κοινωνία μας. Μια προκήρυξη ακόμη πιο βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες, με πολλαπλάσιες τις διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τη φετινή χρονιά σε €20 εκατομμύρια, από €5 εκ., και €15 εκ., το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Δεν θα επαναλάβω τις πρόνοιες, οι οποίες είχαν επεξηγηθεί κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραθέσαμε την περασμένη βδομάδα. Να αναφέρω μόνο πως στην επαναπροκήρυξη των στεγαστικών σχεδίων για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, κατόπιν και δικών σας αιτημάτων, έχουμε προβεί σε αναβαθμίσεις σε συγκεκριμένες ακριτικές κοινότητες της ουδέτερης ζώνης ή σε περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, λόγω της εγγύτητας με τη γραμμή αντιπαράταξης. Και αναφέρομαι βέβαια στις κοινότητες Μάμμαρη, Δένεια, Τρούλλοι, Αθηένου και Πύλα. Επίσης, έχει ήδη ανακοινωθεί το νέο, ξεχωριστό Σχέδιο επιχορηγήσεων για την περιοχή των Στροβιλιών, η οποία εμφανίζει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης λόγω της «αδυναμίας» που αντιμετωπίζει στον τομέα της αδειοδότησης για ανέγερση οικοδομών. Ως εκ τούτου, με το νέο Σχέδιο παραχωρείται, εναλλακτικά, οικονομική ενίσχυση για επιδιόρθωση υφιστάμενων κατοικιών.

Στόχος όλων των πιο πάνω παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ήδη τύχει της έγκρισης του ΥΣ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023, είναι η αύξηση της πληθυσμιακής πυκνότητας των περιοχών αυτών.

Με τις φετινές διορθωτικές κινήσεις και με παροχές που αγγίζουν μέχρι και τις €95.000, αποδεικνύουμε ξανά έμπρακτα ότι αποβλέπουμε στο:

• να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή των δικαιούχων για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας,

•   να αυξήσουμε βεβαίως τις παροχές, ιδίως σε κάποιες περιοχές, δίδοντας έτσι περισσότερα κίνητρα σε νέους ιδίως για να αιτηθούν,

•   να προσθέσουμε συγκεκριμένες νέες περιοχές που πραγματικά έχουν την ανάγκη να στηριχθούν λόγω της εγκατάλειψής τους.

Επιδόματα

Πρόσθετα, με τις βελτιώσεις των στεγαστικών σχεδίων στα ορεινά και στην ύπαιθρο, αλλά και το νέο σχέδιο επιχορηγήσεων στα Στροβίλια, βελτιώνουμε και τα θέματα της επιδοματικής πολιτικής, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, σε μια παράλληλη προσπάθεια επένδυσης στη δυναμική της ανάπτυξης του τόπου μας στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης. Για το 2023, σε ό,τι αφορά στο επίδομα στήριξης κατοίκων ορεινών περιοχών, κατ’ εξαίρεση εντάξαμε 7 πρόσθετες κοινότητες, αυτές του Αγίου Αμβροσίου Λεμεσού, του Δωρού, του Καπηλειού, των Κεδάρων, του Λιμνάτη, των Μεσάνων και του Μοναγρίου.

Είμαι βέβαιος ότι και αυτά τα βελτιωμένα σχέδια θα αγκαλιαστούν με θέρμη από τους συμπατριώτες μας και ότι εσείς, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, θα είστε οι πρωτοστάτες αυτής της προσπάθειας, αφού άλλωστε είχατε και ενεργό εμπλοκή στον σχεδιασμό, τη βελτίωση και τη μετεξέλιξη τους στη σημερινή τους μορφή.

Αγαπητοί,

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω την Ένωση Κοινοτήτων για το σημαντικό και αξιόλογο έργο που επιτελεί στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων κ. Ανδρέα Κιτρομηλίδη, για την άρτια και παραγωγική συνεργασία που είχαμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε όλο αυτό το οδοιπορικό, με αφοσίωση, προωθούσε θέσεις και εισηγήσεις που στόχευαν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων και τη στήριξη των κατοίκων τους. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι είναι ένας Πρόεδρος αγωνιστής, ταγμένος να υπηρετεί με πάθος και ορθοκρισία τα συμφέροντα του θεσμού.

Απευθυνόμενος στον καθε έναν και την κάθε μια από εσάς, Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, να σας εκφράσω επίσης τις θερμές μου ευχαριστίες για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλατε και συνεχίζετε να καταβάλλετε, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητας που εκπροσωπείτε. Να είστε βέβαιοι ότι ενστερνίστηκα τις απόψεις σας, έγινα κοινωνός πολλών εισηγήσεων σας. Χαίρομαι που συζεύξαμε τους κοινούς μας στόχους, πολλούς από τους οποίους υλοποιήσαμε.

Για αυτό, ολοκληρώνοντας τη θητεία μου, νοιώθω ικανοποίηση που στον χρόνο που είχα στη διάθεση μου έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να υλοποιήσω τα οράματα και τα αιτήματά σας, έχοντας πάντα κατά νου τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις δυνατότητες του κράτους.

Θέλω ακόμα να τονίσω ότι η τιμή που σήμερα μου γίνεται, να με τιμήσετε για την προσφορά μου ως Υπουργός των Εσωτερικών, είναι για μένα ξεχωριστή.

Την εκλαμβάνω ως εκτίμηση που απηχεί όμως στο σύνολο των συνεργατών μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και την οποία θα επιθυμούσα να μοιραστώ μαζί τους.

Είμαι περήφανος για τους συνεργάτες μου, τους Επάρχους και το προσωπικό των Επαρχιακών Διοικήσεων αλλά και όσους άλλους δούλεψαν μαζί μας.

Ο Υπουργός θέτει το όραμα και τον στόχο αλλά χωρίς τους σκαπανείς δεν υλοποιείται κανένα έργο. Μαζί τα καταφέραμε και γι΄ αυτό τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Μαζί με τις ευχές μου προς όλους εσάς για προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία, τις ευχές μου για μια εποικοδομητική Γ.Σ. της οποίας είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ξανά επωφελή για τον κόσμο της υπαίθρου, θέλω με την ολοκλήρωση της παρουσίας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, να σας διαβεβαιώσω ότι αισθάνομαι ότι αφήνω πίσω μου στον χώρο των Δήμων και Κοινοτήτων, μόνο καλούς φίλους και αδελφούς.

Με πολλούς από εσάς η σχέση μας δεν περιορίζεται στην τελευταία τριετία. Πάει πίσω τουλάχιστον 2 δεκαετίες, είτε όταν υπηρετούσα ως είτε Κοινοβουλευτικός, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το είπα αρκετές φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα. Εάν κάποιος με ρωτήσει που τοποθετώ τον εαυτό μου μεταξύ των 3 πολιτειακών αξιωμάτων στα οποία υπηρέτησα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βουλή και Εκτελεστική εξουσία) ανεπιφύλακτα και χωρίς δισταγμό θα απαντούσα στην Τοπική Αυτοδοίκηση. Δέθηκα με τον θεσμό, βίωσα και βιώνω τη δική σας αγάπη, εκτίμηση και ανθρωπιά με την οποία με αγκαλιάσατε.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εάν σε οποιαδήποτε στιγμή πίκρανα ή στενοχώρησα κάποιον με κάποια ενέργεια μου, μαζί με την απολογία μου, θέλω ειλικρινά να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό συνέβη λόγω του υπέρμετρου ζήλου γι΄αυτό που υπηρετούμε.

(ΕΦυς/ΝΓ)