Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2023 15:59

Συμπεράσματα Στατιστικής Μελέτης της εργασίας του Υποτομέα Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, για το 2022

 Την εργασία και τη συμβολή του Υποτομέα Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου (Τομέας Διοικητικού Δικαίου) της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας στην ορθότερη και καλύτερη λειτουργία των διοικητικών οργάνων του Κράτους, αποτυπώνει η «Ετήσια Στατιστική Ανάλυση Αποφάσεων επί Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου και Εφέσεων για το 2022». Σημειώνεται ότι η στατιστική αυτή ανάλυση γίνεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που υλοποιούνται στη δομή, την οργάνωση, τη λειτουργία και την εργασιακή ευελιξία της Νομικής Υπηρεσίας.

Η Έκθεση, που συνοψίζει εν γένει το έργο του Υποτομέα για το 2022, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, το 2022:

  1. Εκδόθηκαν περισσότερες Αποφάσεις Διοικητικού Δικαστηρίου συγκριτικά με το 2021 και παρόμοιος αριθμός με το 2020.
  2. Αυξήθηκαν τα ποσοστά απόρριψης σε Προσφυγές που καταχώρησαν αιτητές εναντίον της Δημοκρατίας, συγκριτικά με τα έτη 2021 και 2020.
  3. Αυξήθηκαν τα ποσοστά επιτυχίας Εφέσεων, συγκριτικά με το 2021 και ισοδυναμούν με τα ποσοστά επιτυχίας του 2020.

Αναλυτικά, τα κυριότερα ευρήματα έχουν ως ακολούθως:

Προσφυγές

Το 2022, το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε περί τις 345 αποφάσεις, όπου Καθ' ων η Αίτηση ήταν η Δημοκρατία μέσω του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εκ των οποίων οι 240 (69,57%) απορρίφθηκαν και οι 105 ήταν επιτυχής (30,43%).

Ενδεικτικά, τα κύρια επίδικα ζητήματα για το 2022 αφορούσαν σε Προσφυγές επί αποφάσεων που σχετίζονταν με θέματα Πολεοδομίας, Κτηματολογίου, Επιδομάτων κα Βοηθημάτων βάσει σχετικών Νομοθεσιών, πράξεων διορισμών και προαγωγών, και φορολογικές Προσφυγές.

Εφέσεις σε αποφάσεις επί προσφυγών

Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε συνολικά περί τις 47 αποφάσεις σε προσφυγές Διοικητικού Δικαστηρίου όπου διάδικος ήταν η Δημοκρατία, εκ των οποίων οι 36 κρίθηκαν υπέρ τηςΔημοκρατίας (77%) και οι 11 κατά της Δημοκρατίας (23%). Οι εφέσεις κυρίως αφορούσαν σε δημοσιοϋπαλληλικά θέματα και υποθέσεις επί φορολογικών και πολεοδομικών ζητημάτων.

Η Έκθεση ετοιμάστηκε από την Υπεύθυνη του Υποτομέα Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου,  Ανώτερη Δικηγόρο της Δημοκρατίας κα Έλενα Παπαγεωργίου.

(MΛ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα