Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2023 14:51

Ανακοίνωση του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφορικά με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για τη γεωργία, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν ολοκλήρωσης των δημόσιων διαβουλεύσεων που διενήργησε με τα κράτη μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενέκρινε νέες Κατευθυντήριες Γραμμές στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Όσον αφορά στις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για την γεωργία, που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1 Ιανουαρίου 2023, εισάγονται οι ακόλουθες βασικές αλλαγές σε σχέση με τις προϊσχύσασες Κατευθυντήριες Γραμμές:

  1. Νέα απλουστευμένη διαδικασία για την έγκριση κρατικών ενισχύσεων σχετικά με μέτρα που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της ΚΓΠ.
  2. Διευρυμένο πεδίο εφαρμογής μέτρων με τις ασθένειες των ζώων και τους επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς.
  3. Νέα κίνητρα για τους γεωργούς, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώτα βάσει των οποίων τηρούν αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά που απαιτεί ο νόμος.

Σημειώνεται ότι τα υφιστάμενα καθεστώτα ενισχύσεων θα πρέπει να τροποποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2023 προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές 2023.

Όσο αφορά στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές 2023 προβλέπουν:

  1. Ευρύτερο πεδίο εφαρμογής μέτρων με ασθένειες ζώων στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, επιτρέποντας την χορήγηση ενισχύσεων για νέες νόσους.
  2. Νέες κατηγορίες ενισχύσεων όπως ενισχύσεις που αφορούν στον στόλο και μέτρα παύσης δραστηριοτήτων, και ενισχύσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό που συμβάλλει στην ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειωτέο ότι οι Κατευθυντήριες Γραμμές για την αλιεία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μόλις όλες οι γλωσσικές εκδόσεις είναι διαθέσιμες. Μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές του 2015, όπως τροποποιήθηκαν το 2018.

Περισσότερες λεπτομέρειες στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_22_7670

(ΑΦ/ΣΧ)