Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2023 15:33

Σεμινάριο Προσανατολισμού για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) «CSDP Orientation Course», 15 - 19 Μαΐου 2023

Η Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας (CSDA) και η Αυστριακή Εθνική Ακαδημία Άμυνας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), συνδιοργανώνουν το Σεμινάριο Προσανατολισμού για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) στη Λάρνακα, από τις 15 έως τις 19 Μαΐου 2023.

Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου χαιρέτισαν ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας και η Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο κα Dorothea Auer. Ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ με θέμα «Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ». Συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας και Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής της Αυστρίας Dr Arnold Kammel και ο Dr Sven Biscop από το Egmont Royal Institute των Βρυξελλών. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν Πρέσβεις και αντιπρόσωποι των Πρεσβειών στην Κύπρο, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Διευθυντής και Μέλη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και αντιπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κύπρου και άλλων Οργανισμών.

Οι τριάντα ένας συμμετέχοντες προέρχονται από 11 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Γαλλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Λετονία) και το Ιράκ. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε προσωπικό από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου. Οι ομιλητές προέρχονται από 17 Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Πρεσβείες και οργανισμούς (Ευρωκοινοβούλιο, Αντιπροσωπεία της Αυστρίας στην ΕΕ, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, Εθνική Φρουρά, Αυστριακό Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη, George C. Marshall Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, UNFICYP, Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αυστριακή Σχολή Εθνικής Άμυνας, Egmont Royal Institute for International Relations, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πρεσβεία Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ολλανδική Σχολή Εθνικής Άμυνας).

Το σεμινάριο επικεντρώνεται σε θέματα κατανόησης της ΚΠΑΑ, ως αναπόσπαστου μέρους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της ΚΠΑΑ, τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και τις δομές, τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν απόψεις και εκτιμήσεις μεταξύ τους, αλλά και με επαγγελματίες στον τομέα της ΚΠΑΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Την τελευταία ημέρα θα απονεμηθούν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Josep Borrell σε όσους συμμετέχοντες ολοκληρώσουν επιτυχώς το σεμινάριο και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

 

(ΜΒ/ΕΧΡ)