Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2018 10:57

Ο Επίτροπος Προεδρίας και η Διευθύντρια του ΓΤΠ παρουσιάζουν το νέο newsletter για τους απόδημους

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου παρουσίασαν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, το νέο ηλεκτρονικό newsletter για τους απόδημους Κύπριους με τίτλο «Η Κύπρος μας, κοντά στους απόδημους», με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου τεύχους.

Ο κ. Επίτροπος καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στη νέα μορφή έκδοσης του περιοδικού της διασποράς «Η Κύπρος μας» είπε τα εξής: «Αυτή θα εκδίδεται πλέον διμηνιαία με τη μορφή ηλεκτρονικού newsletter, και στόχος είναι να φτάσει σε όσους περισσότερους αποδήμους μας. Η εξαγγελία για την ηλεκτρονική έκδοση έγινε στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων τον Ιούλιο του 2018 και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά αφού έχει ετοιμαστεί, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το πρώτο τεύχος.

Οι καιροί αλλάζουν, η τεχνολογία προχωρά δίνοντας σύγχρονες λύσεις στις ανάγκες μας, και εμείς προσαρμοζόμαστε, πρέπει να προσαρμοζόμαστε, προσφέροντας τη νέα αυτή μορφή ενημέρωσης με την προσδοκία και την ευχή ότι θα αποδειχθεί πολύ περισσότερο χρήσιμη και αποδεκτή από τους όπου γης συμπατριώτες μας.

Μάλιστα, είμαστε βέβαιοι ότι η νέα αυτή μορφή ενημέρωσης θα προσελκύσει ιδιαίτερα τη νέα γενιά της διασποράς μας που με τη μεγαλύτερη έφεσή τους στη νέα τεχνολογία θα μπορούν σε οποιαδήποτε στιγμή να γίνονται κοινωνοί των προσπαθειών μας και να συμμετέχουν περισσότερο στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, αλλά και να χαίρονται για όσα επιτυγχάνουμε για το καλό της ιδιαίτερης, αγαπημένης μας πατρίδας.

Θέλω εδώ να σημειώσω ότι για τους μεγαλύτερους σε ηλικία αποδήμους μας, που μπορεί να μην χρησιμοποιούν την τεχνολογία, έχουμε κάνει διευθετήσεις στα κέντρα αποδήμων μας στο εξωτερικό όπου θα εκτυπώνεται και θα δίνεται, όπως δινόταν το περιοδικό παλαιότερα, σε όλο αυτό τον κόσμο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία.

Οι νέοι της διασποράς μας αποτελούν το μέλλον της διασποράς μας για αυτό προωθούμε προγράμματα και στοχευμένες δράσεις για την εκμάθησή της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Τους θέλουμε να γνωρίζουν τις ρίζες τους και να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Είναι το μέλλον μας.

Εκσυγχρονιζόμαστε, λοιπόν, και αναβαθμίζουμε με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες μας προς τη διασπορά μας. Και μέσα στο όλο πλαίσιο της αγαστής και αποδοτικής συνεργασίας μας θέλουμε τις οργανώσεις των αποδήμων μας να γίνουν ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Οι στόχοι μας είναι κοινοί, όπως και οι επιδιώξεις μας. Και η σχέση μας πολύ σταθερή και πολύτιμη, όχι μόνο για την προώθηση του εθνικού μας θέματος, αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων θεμάτων που αφορούν ευρύτερα την Κύπρο μας. Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης η στήριξη των αποδήμων μας ήταν σταθερή και δυναμική στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να βγούμε από την κρίση. Η προσφορά τους προς την πατρίδα μας είναι διαχρονική και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό.

Τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιούνται σημαντικές ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής η οποία λειτουργεί ως επιχειρησιακός χάρτης για τη διασπορά μας. Ενισχύθηκε, επίσης, η πολυεπίπεδη, για πρώτη φορά, συνεργασία μας με άλλες φίλες χώρες που έχουν οργανωμένα ισχυρά λόμπι στο εξωτερικό όπως το εβραϊκό και το αρμενικό και τα οποία επηρεάζουν ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων στη εξωτερικό.

Έχουμε μια άλλη Κύπρο στο εξωτερικό. Ένα ζωντανό κύτταρο της πατρίδας μας που αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ιδιαίτερα τη Διευθύντριά του, κ. Σόφη Μιχαηλίδου και όλους τους συνεργάτες της για τη συνεργασία και τη συνεχή στήριξη στα θέματα αποδήμων αλλά και γενικότερα για όλα τα θέματα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας».

Η κα Μιχαηλίδου παρουσιάζοντας τη νέα έκδοση είπε τα εξής: «Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον κ. Φωτίου για την ευκαιρία που έχει δώσει στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών να συνεργαστεί με το ‘διαμάντι’ που ονομάζεται διασπορά. Αποτελούν πραγματικά τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, είναι πραγματικά οι άνθρωποι που, χωρίς κανένα προσωπικό κέρδος, μεταφέρουν τα μηνύματα της πονεμένης μας χώρας όπου και αν βρίσκονται.

Ως Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναπτύσσουμε και υλοποιούμε πολυσχιδείς δράσεις μέσω της αξιοποίησης καινοτόμας και ευέλικτης τεχνολογίας με στόχο, μεταξύ άλλων, να επικουρηθεί η άμεση ενημέρωση, η διαδραστική επικοινωνία και ο ενεργότερος ρόλος των ομογενών Κυπρίων ως πρεσβευτών της χώρας μας στο εξωτερικό.

Αποστολή μας ως κρατικής Υπηρεσίας Επικοινωνίας είναι η παροχή ενημερωμένων υπηρεσιών πληροφόρησης και επικοινωνίας τόσο προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και προς το κοινό, τον απλό πολίτη. Και για εμάς, Κύπριος πολίτης είναι ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας όπου και αν αυτός ή αυτή ζει.

Είμαι ευτυχής που η υπόσχεση που δώσαμε, μαζί με τον κ. Φωτίου, τον Ιούλιο στους εκπροσώπους των αποδήμων μας, στο πλαίσιο του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, για αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την αμεσότητα πρόσβασης στην ενημέρωση και μεγαλύτερη επαφή με την Κύπρο, μπόρεσε και έγινε πράξη. Σήμερα με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το πρώτο τεύχος του newsletter, το οποίο θα εκδίδεται πλέον διμηνιαία σε ηλεκτρονική μορφή, με σκοπό την ενημέρωση των απανταχού αποδήμων μας. Η νέα αυτή έκδοση αντικαθιστά το περιοδικό «Η Κύπρος μας» και όπως είχαμε υποσχεθεί στη νέα γενιά των αποδήμων μας δουλεύουμε έτσι ώστε να εξευρεθούν οι πόροι και τρόποι που αυτό το newsletter θα εκδίδεται και σε άλλες γλώσσες.

Με ειλικρινή έγνοια και περισσή αγάπη για τους απόδημούς μας σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια νέα μορφή επικοινωνίας που αποσκοπεί, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της, να φέρει την Κύπρο πιο «κοντά στους απόδημους».

Το νέο «Η Κύπρος μας» παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα και καινοτομίες:

  • Διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα των εκδόσεων του ΓΤΠ και είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω διαδικτύου, ενώ υπάρχει δυνατότητα αποστολής του και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους το επιθυμούν. Ήδη η λίστα των συνδρομητών μας αριθμεί πέραν των 300 αποδεκτών.
  • Εκδίδεται συχνότερα, κάθε δύο μήνες, γεγονός που διασφαλίζει πιο έγκαιρη και πιο άμεση ενημέρωση.
  • Είναι σύγχρονο, περιεκτικό και πιο ελκυστικό, και ελπίζουμε ότι στη νέα του μορφή θα προσελκύσει και τους νέους απόδημούς μας, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της διασποράς μας, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην πατρίδα τους και να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε και τη συνέχιση της πολυσήμαντης δραστηριοποίησης και προσφοράς των παροικιών μας.
  • Έχει αναβαθμισμένο και πιο σχετικό περιεχόμενο με ύλη που καλύπτει δρώμενα που αφορούν ή ενδιαφέρουν την ομογένεια τόσο εντός της Κύπρου όσο και στις κυπριακές παροικίες ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα, στο newsletter αυτό θα ανακοινώνονται δράσεις, εκδηλώσεις και ειδικά θέματα όπως στρατολογικά θέματα, επαναπατρισμού, σχετικές νομοθεσίες, υποτροφίες, βραβεία κ.ο.κ. που αφορούν τους απόδημους.
  • Τέλος, επειδή «σαν την Κύπρο μας εν έσιει», με κάθε τεύχος φέρνουμε την Κύπρο ακόμα πιο κοντά στους απόδημους, εκτός από λέξεις και με εικόνες: Κάθε τεύχος στην κεφαλίδα του θα παρουσιάζει μια φωτογραφία και σύντομη περιγραφή από ένα στοιχείο από την Κύπρο, είτε από τη φύση και το περιβάλλον της είτε από τον πολιτισμό της είτε από την καθημερινότητά της.

Το πρώτο τεύχος, την έκδοση του οποίου χαιρετίζουμε σήμερα, έχει αποκλειστική θεματολογία το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ και τη Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο στη Λευκωσία. Ως φωτογραφία τεύχους έχει επιλεγεί η παραλία της Λάρας στη χερσόνησο του Ακάμα. Τα επόμενα τεύχη που θα ακολουθήσουν θα έχουν ποικίλη ύλη και θεματολογία όπως προαναφέρθηκε.

Στο πλαίσιο του οράματος του Γραφείου μας για τη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής για εδραίωση της «εικόνας» της Κύπρου για την παρούσα και τη μελλοντική γενιά καθώς και για τη διασφάλιση θετικής φήμης της χώρας μας στο εξωτερικό, πιστεύουμε ότι οι απανταχού απόδημοί μας μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της αξίας του κυπριακού λαού και της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου. Και το newsletter που παρουσιάζουμε σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κόστος έκδοσης του newsletter σε σχέση με το κόστος έκδοσης του περιοδικού, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι το κόστος είναι πολύ μικρότερο γιατί εκτός από την εκτύπωση υπήρχε και το κόστος αποστολής. «Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος ουσιαστικά και να παρέχουμε πληροφόρηση κάθε δύο μήνες». «Ταυτόχρονα γίνεται διάχυση του μηνύματος πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα σε πολύ περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι αμφίδρομος καθώς οι παροικίες στο εξωτερικό έχουν τώρα τη δυνατότητα να στέλνουν το δικό τους υλικό για τις δράσεις τους και τις εκδηλώσεις τους έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να διοχετεύονται και στις άλλες παροικίες». Έτσι δημιουργούνται και δεσμοί και συνέργειες μεταξύ τους, όπως είπε.

Ο κ. Φωτίου επισήμανε ότι ο στόχος είναι οι απόδημοι να ενημερώνονται έγκαιρα και ότι υπάρχει σκέψη το newsletter να εκδίδεται και μηνιαία. Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του που η ενημέρωση δεν θα περιορίζεται μόνο σε πολιτικά θέματα αλλά θα περιλαμβάνει και πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και την Κύπρο γενικότερα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ένας τρόπος ενημέρωσης είναι η ύπαρξη ιστοσελίδας με περιεχόμενο που να ανανεώνεται καθημερινά, ο κ. Φωτίου είπε ότι υπάρχει η ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας όπου οι απόδημοι μπορούν να βρουν ενημέρωση για όλα τα θέματα. Τόνισε, όμως ότι προσπάθειά τους είναι, πέρα από την ιστοσελίδα που παρέχει αυτή την ενημέρωση, μέσα από το ηλεκτρονικό newsletter να ενημερώνονται και για θέματα νομοθεσιών, κανονισμών, τα οποία αλλάζουν ή τροποποιούνται συχνά όπως θέματα στρατολογικά, θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών ή Εξωτερικών. Αυτό αποτελεί «πάγιο αίτημα των αποδήμων μας για να μην χρειάζεται, για παράδειγμα, ένας απόδημος που ζει στην Αυστραλία να τηλεφωνεί σε πέντε υπηρεσίες για να πάρει μια πληροφορία που χρειάζεται όπως αν θα πάει στρατό το παιδί του, πώς μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητό του ή πώς να βγάλει ταυτότητα στο παιδί του».

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι το newsletter δίνει επιπρόσθετη αξία καθώς «το ίδιο πάει και βρίσκει τον αποδέκτη ο οποίος δημιουργεί ένα αρχείο, τη σύνδεση με την ιστοσελίδα, τη σύνδεση με το κέντρο, που είναι το Γραφείο του Επιτρόπου, και παίρνει και την πληροφόρηση που χρειάζεται».

(ΕΝ/ΑΧ/ΕΙ)