Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2018 18:50

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην τελετή εγκαινίων του Πράσινου Σημείου Πάφου

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για την τέλεση των εγκαινίων του νέου Πράσινου Σημείου στην Πάφο.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για μείωση της παραγωγής, προώθηση της χωριστής συλλογής, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και περιορισμό της ταφής αποβλήτων, σχεδιάζει και υλοποιεί μια στρατηγική που στοχεύει στην ορθολογική διαχείρισή τους και διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων που απαιτούν οι νέες κοινοτικές οδηγίες.

Μέσα από τη στρατηγική αυτή, καθορίζονται δράσεις για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής, όπως η κατασκευή και λειτουργία του δικτύου των Πράσινων Σημείων. Σκοπός του έργου, είναι η εξυπηρέτηση πολιτών που μπορούν να παραδίδουν χωριστά στα σημεία αυτά ειδικά ρεύματα αποβλήτων όπως ογκώδη έπιπλα, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πράσινα απόβλητα, απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις και γενικά είδη που δεν συλλέγονται σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές αρχές.

Το δίκτυο Πράσινων Σημείων περιλαμβάνει αρχικά 22 σημεία συν τέσσερις κινητές μονάδες, με προοπτική για μελλοντική αύξηση του αριθμού αυτού. Στην επαρχία Πάφου, τα Πράσινα Σημεία ήταν μέχρι σήμερα τέσσερα, στην Πέγεια, στην Πόλη Χρυσοχούς, στην Αγία Βαρβάρα και στην Κολώνη. Σήμερα, εγκαινιάζουμε το πέμπτο Πράσινο Σημείο της επαρχίας, εδώ στον Μούτταλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα τέσσερα Πράσινα Σημεία της επαρχίας λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία καθώς έχει επιτευχθεί σημαντική συγκέντρωση και χωριστή συλλογή ποσοτήτων αποβλήτων, τα οποία θεωρούνται πλέον ως πόροι.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων από τοπικές αρχές, για δημιουργία Πράσινου Σημείου στα δικά τους όρια. Με σωστή συνεννόηση και συνεργασία, είναι βέβαιο ότι το δίκτυο των Πράσινων Σημείων θα μπορέσει να επεκταθεί ώστε να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Δήμοι και Κοινότητες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία δικών τους Πράσινων Σημείων, στα οποία συλλέγονται κυρίως κλαδέματα, χαρτί, πλαστικό, γυαλί και έπιπλα. Ως Υπουργείο, επικροτούμε την πρωτοβουλία αυτή και είμαστε στη διάθεση των τοπικών αρχών για ουσιαστική ενίσχυσή της, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Κλείνοντας, καλώ όλους να συμμετέχουν ενεργά στην ομαλή λειτουργία των Πράσινων Σημείων, ενισχύοντας, με τον τρόπο αυτό, την ευρύτερη προσπάθεια του κράτους για χωριστή συλλογή των αποβλήτων. Εύχομαι καλή αρχή και επιτυχία στη λειτουργία του πέμπτου Πράσινου Σημείου στην Πάφο.

____________

ΜΑΚ/ΣΧ