Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2024 21:36

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση «Κάθε Γυναίκα και μια Ιστορία - Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου»

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και υπερηφάνιας συμμετέχω και χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που έχει ως πρωταγωνιστή και πυρήνα της τη Γυναίκα της Κύπρου που κάθε μια κουβαλάει τη δική της ιστορία, που η κάθε μια αποτελεί σύμβολο για την πατρίδα μας.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για πολλούς λόγους. Από τη μια, η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, ημέρα γιορτής και υπενθύμισης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τιμούμε τις θυσίες και τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο, ώστε να κατακτηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της εργασίας, του συνδικαλίζεσθαι, της συμμετοχής στα κοινά και τόσων άλλων κατακτήσεων, οι οποίες σήμερα θεωρούνται αυτονόητες, αλλά τότε δεν ήταν δεδομένες.

Από την άλλη, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός της συγκυρίας και της πολύ εύστοχης συσχέτισης της φετινής τιμής προς τη γυναίκα με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Συγχαίρω ειλικρινά όλους όσοι εμπνεύστηκαν και ανέλαβαν τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης «Κάθε Γυναίκα και μια Ιστορία – Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου». Είναι χρέος όλων μας να τιμούμε με ευλάβεια τους αγώνες και τις θυσίες, αλλά και να μη λησμονούμε τα μαρτύρια και τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι γυναίκες της Κύπρου, κάθε ηλικίας και κάθε τάξης, από τον βάρβαρο, Τούρκο εισβολέα το 1974.

Και χαίρομαι διότι πρόσφατα έλαβα μια επιστολή ότι πλέον έχει γίνει μια ομάδα των παιδιών των αγνοουμένων και σίγουρα θα συναντηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Χαίρομαι που υπάρχει τόσα χρόνια μετά αυτή η αλληλεγγύη, αυτή η θέληση για αγώνα και θέλω να σας διαβεβαιώσω, με αφορμή και την αποψινή μου παρουσία εδώ, ότι τόσο εγώ προσωπικά, αλλά και η Άννα (Αριστοτέλους, Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων) θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας.

Θυμόμαστε όσα υπέφεραν οι γυναίκες της Κύπρου από τη μανία των Τούρκων στρατιωτών και όσες δοκιμασίες η τουρκική εισβολή τις υποχρέωσε να περάσουν και, ναι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, να περνούν μέχρι και σήμερα. Τραντάζεται η ψυχή μας και συγκλονιζόμαστε μπροστά σε κάθε μαρτυρία βίας, πόνου, κακουχίας, διωγμού και προσφυγιάς, τη μαρτυρία κάθε κοριτσιού, νεαρής κοπέλας, συζύγου, μάνας, γιαγιάς και αδελφής. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής τους και τη σταθερή τους προσήλωση στο χρέος απέναντι στην πατρίδα, την οικογένεια, τη ζωή και την κοινωνία, γενικότερα.

Υποκλινόμαστε στις γυναίκες, προς τιμή των οποίων διοργανώνεται η αποψινή εκδήλωση. Στις 15 γυναίκες που οι διοργανωτές επέλεξαν να τιμήσουν για τους αγώνες, τις θυσίες, τις δοκιμασίες και την προσφορά τους κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η μορφή της πατρίδας μας, της Κύπριας ηρωίδας γυναίκας που έβαλε πάνω απ’ όλα την πατρίδα, την οικογένεια και την τιμή της και  ύψωσε το φρόνημά της, αποδεικνύοντας την ένδοξη καταγωγή της. Σας ευχαριστούμε και σας τιμούμε. 

Σας υποσχόμαστε ότι, και αυτή είναι η πραγματική ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων σας, δεν θα περιοριστούμε σε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας θα είμαστε δίπλα σας, αλλά και με την έντονη πεποίθησή μας και τις πράξεις μας για την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενώσουμε επιτέλους την πατρίδα μας.

Συγχαίρω θερμά τον Δήμο Στροβόλου, τον φίλο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκδήλωση, όπως φυσικά και το Γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, φίλη Άννα Αριστοτέλους. Θέλω να αναφέρω ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία του Γραφείου. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά σου και το έργο που επιτελείς.

Για μας, το Γραφείο, που είναι μέρος της Προεδρίας, αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές Υπηρεσίες της Προεδρίας και βασική συνιστώσα της διακυβέρνησής μας και του προγράμματός που υλοποιούμε. Ενός προγράμματος που συχνά έχει σημασία με τη δουλειά που κάνει η Άννα διότι έχει ως βασική του συνιστώσα τον άνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσέγγιση όλων των θεμάτων είναι «ανθρωποκεντρική» και ακριβώς το Γραφείο της Άννας, όπως και η ίδια, κινείται γύρω από αυτόν και μόνο τον άξονα, τον άνθρωπο, την αξία, τις ανάγκες, τα δικαιώματα και την ευημερία του, τον άνθρωπο θύμα της τουρκικής εισβολής, τον κάθε Κύπριο πολίτη.

Επιτρέψτε μου πριν κλείσω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας τον καταξιωμένο καλλιτέχνη της αποψινής βραδιάς, τον κ. Γιώργο Νταλάρα, οποίος από το 1974 είναι δίπλα μας και η πορεία του στο καλλιτεχνικό στερέωμα έχει ταυτιστεί απόλυτα με την Κύπρο και τους αγώνες της.

Ευχαριστώ επίσης τη Διάσταση και όλους όσοι συνέβαλαν στην αποψινή εκδήλωση και φυσικά την πολύ αγαπητή μας ηθοποιό, τη Ζωή Κυπριανού. 

(ΡΜ/NΓιαν/ΜΣ)