Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2024 13:39

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στη Σχολική Μονάδα»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στη Σχολική Μονάδα».

Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το οποίο αποτελεί την ανεξάρτητη δημόσια Εποπτική Αρχή που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής του  Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων καθώς και άλλων ρυθμίσεων που αφορούν στην προστασία των πολιτών από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στόχος του Διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών γυμνασιακού και λυκειακού κύκλου σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και, παράλληλα, η ανάπτυξη της κατάλληλης νοοτροπίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η σημαντικότητα και η αξία των προσωπικών μας δεδομένων είναι αδιαμφισβήτητη.  Στη σύγχρονη εποχή, με την ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των υπηρεσιών που παρέχει, την ψηφιοποίηση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και την ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθίσταται ακόμα πιο σημαντική η διαχείριση, η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από το 2018, η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατεύοντας τα φυσικά πρόσωπα έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο μας, μέσω του Γραφείου Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων, έχει αναπτύξει και γνωστοποιήσει στις σχολικές μονάδες συγκεκριμένη πολιτική για την εφαρμογή του εν λόγω Κανονισμού, δίνοντας έμφαση στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, καθώς τα παιδιά μπορεί να έχουν μικρότερη επίγνωση των κινδύνων, των συνεπειών αλλά και των δικαιωμάτων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής που διοργανώθηκε, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν, όχι μόνο να ενημερωθούν για το δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να εκφραστούν μέσω των έργων τους. Συγχαίρω θερμά όλους και όλες, τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, καθώς και τους/τις εκπαιδευτικούς που τους/τις ενθάρρυναν και τους/τις καθοδήγησαν στην προσπάθειά τους. Θερμά ευχαριστώ και τις Διευθύνσεις των Σχολείων που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή του Διαγωνισμού.

Αγαπητά μου παιδιά,

Τα έργα σας είναι πρωτότυπα, δημιουργικά και εκφράζουν τον πνευματικό και συναισθηματικό σας κόσμο. Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να «μιλάτε» μέσα από τη ζωγραφική και να «μεταφράζετε» τον κόσμο που βιώνετε μέσω της. Ταυτόχρονα, σας ενθαρρύνω να δίνετε την απαιτούμενη σημασία στην προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, είτε εντός είτε εκτός του σχολικού πλαισίου.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την αγαστή συνεργασία, καθώς και τους λειτουργούς του Γραφείου της που εργάστηκαν για την υλοποίηση του Διαγωνισμού. Τέλος, ευχαριστώ όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Καλή συνέχεια σε όλες και όλους.

ΙΠ