Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2024 14:28

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ.

Κληθείς να αναφερθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα σε σχέση με τις επαφές της κας Holguín, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό που έχουμε δει μαζί με τα προχθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι στην ουσία να υλοποιείται ο στόχος, τον οποίο είχαμε θέσει, ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων δηλαδή, η διασύνδεση των ευρωτουρκικών μαζί με την πρόοδο στο Κυπριακό.  

Εμείς, και όταν λέω εμείς εννοώ η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έχουμε στείλει ένα θετικό μήνυμα, ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά· ότι είμαστε −επιθυμούμε να είμαστε− εποικοδομητικοί, και μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα σημεία, στα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Τουρκία, φτάνει να υπάρξει και η αντίστοιχη πρόοδος στο Κυπριακό.  

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε για ακόμη μια φορά τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και η υλοποίηση των όσων προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου.

Αναμένουμε στις αρχές Μαΐου την επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε μαζί τα επόμενα βήματα.

Αυτό το οποίο εμείς θα επαναλάβουμε είναι η αταλάντευτη προσήλωσή μας στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως και η ίδια η ΕΕ έχει τονίσει, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο συμφωνημένο πλαίσιο.»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στη βάση των οποίων αμερικανικοί πύραυλοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Έχουμε πει ότι δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια. Δεν υπάρχει τέτοια άδεια, ούτε έχουμε τέτοια ενημέρωση. Δεν υπάρχουν στοιχεία για υποβολή του όποιου αιτήματος για τέτοια μεταφορά εκ μέρους της Κύπρου.»

Ερωτηθείς αν σε σχέση με την επίθεση, η οποία φέρεται να έγινε το πρωί κατά του Ιράν, υπάρχει κάτι που να ανησυχεί, ο Εκπρόσωπος απάντησε:«Αυτό για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή και είναι αυτό το οποίο θα επαναλάβουμε και το έχει επαναλάβει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι ότι εμείς δηλώνουμε δημόσια ακόμα μια φορά τη θέση μας ότι πρέπει να αποφευχθούν οι όποιες ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Η Κύπρος, στον βαθμό που είναι δυνατόν, που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, προσπαθούμε να συμβάλουμε ακριβώς προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας ότι στη βάση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διπλωμάτης φέρεται να λάμβανε επίδομα εξωτερικού, ενώ δεν το δικαιούταν και ότι αυτός φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά, εγέρθηκε ξανά στο παρελθόν, σας θυμίζω και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Είχε δοθεί τότε τεκμηριωμένη απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, στη βάση σχετικού σημειώματος, το οποίο τεκμηριώνει και αιτιολογεί πλήρως την απόφαση. Να μου επιτρέψετε να σας πω και ένα σχόλιο ότι όσες φορές και αν επανέλθει ένα θέμα, το οποίο ήδη έχει εγερθεί κατά την προεκλογική περίοδο, κανείς δεν θα αποπροσανατολίσει την Κυβέρνηση από την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους.»

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή ήταν σκόπιμες, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όχι, δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο έχω αναφέρει είναι δεδομένα. Το εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει ξανά τη δημόσια σφαίρα. Έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις για το εν λόγω ζήτημα και την ίδια στιγμή κρίνουμε πολύ σημαντικό να αναφέρουμε την αποφασιστικότητά μας, την προσήλωσή μας, που συνεχίζει να είναι υψηλή ως προς την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει κατά τον ετήσιο προγραμματισμό του τον Ιανουάριο.»

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι υπάλληλος ή συνεργάτης της ΚΥΠ είχε πάρει μέρος στις 5 Μαρτίου στα όσα έγιναν εντός της Μητροπόλεως Ταμασού στο Επισκοπειό και ότι στις 8 Απριλίου είχε συνοδεύσει τον αδελφό του, τον Μητροπολίτη Ταμασού, στην Ιερά Σύνοδο, για να προβάλει ο Μητροπολίτης κάποια αποσπάσματα από το βίντεο κυκλώματος και ερωτηθείς αν ο Διοικητής της ΚΥΠ τον έχει μεταθέσει ή τον έχει θέσει σε διαθεσιμότητα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όπως έχουμε κατ' επανάληψη τοποθετηθεί σε ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή διερευνώνται, η Κυβέρνηση δεν θα τοποθετηθεί.

Ρωτάτε ζητήματα τα οποία αφορούν την ΚΥΠ, κατά πόσον ένα στέλεχος, το όποιο στέλεχος, έχει μετακινηθεί ή όχι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αφορά εσωτερικά ζητήματα της ΚΥΠ.»

(ΡΜ/ΜΣ/ΓΣ/ΝΓιαν)