Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-04-2024 09:54

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προαναγγέλει υποβολή αίτησης στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Η σημερινή συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην «Καθημερινή» επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας ότι, εδώ και καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Βοηθό του, με τη βοήθεια και ιδιώτη δικηγόρου, απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης.

Η πρόθεση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα, που είχε για πρώτη φορά εκφραστεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνέντευξη στον ίδιο δημοσιογράφο στην κρατική τηλεόραση, πρόδηλα συνιστά αντίποινα για το ότι ο Γενικός Ελεγκτής τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του. Η συνέντευξη του επηρεαζόμενου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τούτο.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώπιον της Αρχής εκκρεμούν κι άλλες καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, για αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά αδικήματα προσώπων με πολιτική επιρροή, σε σχέση με το μαύρο βαν και σε σχέση με μετόχους εταιρείας που κατηγορούνταν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Εκκρεμούν επίσης υποθέσεις που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επί 40 χρόνια φίλο του Γενικού Εισαγγελέα. Η καρατόμηση του Γενικού Ελεγκτή θα ανοίξει τον δρόμο για απόσυρση όλων των καταγγελιών.

Εφόσον ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προανήγγειλε την καταχώρηση αίτησης, κάθε θέμα που άπτεται της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, θα το χειριστούν οι ιδιώτες δικηγόροι του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η σκοπιμότητα της καταχώρησης τέτοιας αίτησης είναι προφανής. Πριν λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής "κάνει μια εξαιρετική δουλειά". Διεθνείς Οργανισμοί σημειώνουν την "εντυπωσιακή πρόοδο" που έχει σημειώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια και τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Υπηρεσίας στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς. Αυτόν τον Γενικό Ελεγκτή το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας θέλει να καρατομήσει. Οι λόγοι της αίτησης ειναι λοιπόν προφανείς. Δυστυχώς όμως για αυτούς, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι κλάδος της Νομικής Υπηρεσίας και ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι υφιστάμενός τους. Τον λόγο θα έχει επιτέλους το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι απειλές του Γενικού Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο του 2023 και η σημερινή ολοσέλιδη επίθεση και απειλές του Βοηθού θα μπορούν επιτέλους να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών. Ιδού λοιπόν η Ρόδος.

Ως Υπηρεσία, θα ενημερώσουμε άμεσα τον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) ο οποίος εντός των ημερών θα εξέδιδε ούτως ή άλλως ανακοίνωση για την παρεμπόδιση στο έργο μας, που μεταξύ άλλων, θα καλύψει και τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα. Θα ενημερώσουμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει την Έκθεση της για το Κράτος Δικαίου.

 

(ΝΖ/ΕΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα