Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2024 12:32

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε στη Συνάντηση Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου συμμετείχε χθες στη Συνάντηση Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). H Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα της γυναικείας ηγεσίας, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών στα θέματα ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και ειδικότερα, όπως ανέφερε, στους δύσκολους πολιτικά καιρούς που διάγουμε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας των δημοκρατιών και των δημοκρατικών κοινωνιών, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου.

Επισημαίνοντας ότι η ενδυνάμωση των γυναικών, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη νομοθεσία και η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στις δομές λήψης αποφάσεων και στην ηγεσία, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για όλα τα κοινοβούλια, η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι η παροχή ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών θωρακίζει και ενισχύει τη δημοκρατία, καθώς η συμπερίληψη όλων των απόψεων και ανησυχιών εγγυάται τη δημοκρατική νομιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα. Χρειαζόμαστε, ανέφερε, εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών και θέσπιση εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Αναφερόμενη στους λόγους μη επίτευξης της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις ηγετικές θέσεις, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε  ότι τα παγιωμένα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις πρέπει να καταρριφθούν εάν επιθυμούμε να επιτύχουμε ουσιαστική ισότητα στον τομέα της ισότητας των φύλων και σημείωσε τον αρνητικό ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την ανάπτυξη ρητορικής μίσους κατά των γυναικών.

Οι Γυναίκες Πρόεδροι υπογράμμισαν με τις παρεμβάσεις τους τη δέσμευσή τους για στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για ενσωμάτωση των θεμάτων φύλου σε όλα τα επίπεδα και ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με την υιοθέτηση Συμπερασμάτων, σύμφωνα με τα οποία τονίζεται ο ρόλος των κοινοβουλίων στα θέματα ενδυνάμωσης των γυναικών και ισότητας των φύλων και υιοθέτησης νομοθεσιών ως προς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στο κείμενο των Συμπερασμάτων καταδικάζεται επίσης κάθε μορφή ρητορικής μίσους και βίας και επισημαίνεται η σημασία υιοθέτησης ποσοστώσεων όσον αφορά στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)