Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2024 14:50

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου για τα εγκαίνια του έργου διαμόρφωσης της Πύλης Πάφου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων 2024

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε τον νέο διαμορφωμένο χώρο της Πύλης Πάφου. Το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο είχε ως στόχο την ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Πύλης Πάφου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκωσίας είναι καίριας σημασίας για την προώθηση και διατήρηση της ιστορικής αξίας της πρωτεύουσας.

Μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στον χώρο της Πύλης Πάφου, αναδείχθηκε η διαχρονική σημασία της Πύλης ως ένα από τα βασικά σημεία πρόσβασης στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, από την Ενετοκρατία μέχρι και την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Παράλληλα, οι ανασκαφές ανέδειξαν και τον ρόλο της περιοχής κατά την Οθωμανική περίοδο, με τον εντοπισμό της θεμελιώσης του υδραγωγείου Arab Ahmet, συμπληρώνοντας έτσι ακόμα μια ψηφίδα στην Ιστορία της περιοχής. Λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου διεξήγαγαν αρχιτεκτονική μελέτη για ανάδειξη του χώρου ως ένα βιωματικό μουσείο της Ιστορίας της πόλης. Η σύνδεση του αστικού τοπίου με τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής δεν ήταν εύκολο εγχείρημα για τους δημιουργούς του έργου, που όμως κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ πετυχημένο αποτέλεσμα.

Η Πύλη Πάφου αποτελεί σήμερα, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και  για τους ντόπιους, σημείο αναφοράς και ένα αγαπημένο ιστορικό σύμβολο του πυρήνα της πόλης,  καθιστώντας την ανάδειξή της πολύπλευρη, με ιστορική και πολιτιστική σημασία. Η Ιστορία της Λευκωσίας αντικατοπτρίζεται στα μνημεία της, γι’ αυτόν τον λόγο η συντήρηση και ανάδειξη χώρων, όπως τα Ενετικά Τείχη, είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της πρωτεύουσας.

Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως και εγώ προσωπικά, αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της κληρονομιάς μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την διεκπεραίωση έργων που συμβάλουν στην προβολή τέτοιων μνημείων, σημαντικών για την αρχαιολογία και Ιστορία του τόπου μας.

Το έργο αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι συνέργειες ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, στα αρμόδια τμήματα και στα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου οδηγούν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη διατήρηση και ανάδειξη των μνημείων. Η επιστημοσύνη, η κατάρτιση και η αμοιβαία συνεργασία έχουν ως μοναδικό αποδέκτη την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μια συλλογική ευθύνη και ένας μακροπρόθεσμος αγώνας που αφορά όλους μας.

Μέσω αυτών των προσπαθειών, η Λευκωσία μπορεί να διατηρήσει και να μοιραστεί τον πλούτο της πολιτιστικής της κληρονομιάς με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, που μπορούν πλέον με μια περιδιάβαση να θαυμάσουν την αναβαθμισμένη εικόνα της περιοχής της Πύλης Πάφου. Με την διαφύλαξη αυτών των δομών, η πόλη διατηρεί ζωντανή τη σύνδεσή της με το παρελθόν και ενισχύει τον χαρακτήρα της για το μέλλον.

Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου και να επισημαίνω ότι το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολυδιάστατης κληρονομιάς της πρωτεύουσας.

(ΕΚ/ΜΣ)