Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2024 19:13

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τα κύρια θέματα, τα οποία απασχόλησαν το Συμβούλιο, ήταν η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Σουδάν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Παράλληλα, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της χώρας μας για συνέχιση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας. Σε παρέμβασή του ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην πλήρη λειτουργία του Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας, ενώ όσον αφορά τις κυρώσεις, επανέλαβε την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή, καθώς και για αντιμετώπιση της παράκαμψής τους. 

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος συντάσσεται με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης των πρωτοβουλιών για δημοκρατική μετάβαση της χώρας, αλλά και προς αποφυγή μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (ΣΚΚ) για την Περιφερειακή Ασφάλεια και Συνεργασία. Στο Φόρουμ συμμετείχαν, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου ΣΣΚ, οι Υπουργοί  Εξωτερικών των κρατών μελών του ΣΣΚ, καθώς και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον Κόλπο.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε διμερείς συναντήσεις με Υφυπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν.

Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΝΓιαν/ΜΣ)