Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2024 19:21

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην τελετή απονομής των βραβείων διαγωνισμού διηγήματος 2023 του περιοδικού «Νέα Εποχή»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην αποψίνη τελετή, που διοργανώνει το περιοδικό «Νέα Εποχή», το πιο παλιό πολιτιστικό περιοδικό, το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς στον τόπο μας από το 1959, και να απονείμω τα βραβεία των νικητών του διαγωνισμού διηγήματος για το 2023, ενός διαγωνισμού που έχει καταστεί πλέον θεσμός.

Όλα αυτά τα χρόνια, το περιοδικό αναδεικνύει το έργο των ανθρώπων του πολιτισμού και συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου και της κοινωνίας. Λαμβάνοντας την πρωτοβουλία να καθιερώσει τον διαγωνισμό διηγήματος από πέρσι, το περιοδικό επιβραβεύει την ποιοτική συγγραφική δημιουργία και κατ’ επέκταση την κοινωνική συνεισφορά των συγγραφέων. Είναι λοιπόν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο διαγωνισμός αγκαλιάστηκε από το κοινό, από το ξεκίνημά του.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στην προώθηση της δημιουργικής έκφρασης και σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, όπως η Νέα Εποχή, επιθυμούμε να κτίσουμε ένα περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί την καλλιτεχνική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, εντάσσεται και το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο Περί της Δημιουργίας Μητρώου Καλλιτεχνών και Θέσπισης Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2024», που έχει σκοπό τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής και επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη και το οποίο έχει πρόσφατα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Για την επίτευξη του στρατηγικού μας σχεδιασμού για προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας και της ποιοτικής αναβάθμισής της έχουμε επίσης ενισχύσει τα χορηγικά μας προγράμματα και σκοπεύουμε να τα αναθεωρήσουμε και να τα βελτιώσουμε πριν τα προκηρύξουμε την επόμενη χρονιά. Ένα από τα χορηγικά μας προγράμματα, ο οποίο είναι ήδη σε εφαρμογή, είναι το Σχέδιο «Ενίσχυση Περιοδικών Εκδόσεων Πολιτιστικού Περιεχομένου» από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου, το οποίο συνδράμει στην ενίσχυση της έκδοσης περιοδικών εκδόσεων, που δημοσιεύουν άρθρα, μελέτες, κριτικές, αναλύσεις που αφορούν ή/και προβάλλουν θέματα, μορφές και γεγονότα, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το χώρο της κυπριακής λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του στόχου μας για ενδυνάμωση της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης, εκπονείται Σχέδιο Δράσης για υλοποίηση προγραμμάτων καλλιέργειας πολιτιστικής παιδείας, προώθησης της φιλαναγνωσίας και εφαρμογής μέτρων για ενθάρρυνση των νέων μας να έρθουν πιο κοντά με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της αποψινής τελετής βράβευσης, που είναι και μια γιορτή των γραμμάτων και της λογοτεχνίας, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους συμμετέχοντες στον  διαγωνισμό και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν το συγγραφικό τους έργο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τους νικητές του διαγωνισμού όσο και τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Νέα Εποχή» για την διοργάνωση του διαγωνισμού διηγήματος, καθώς μέσω του προβάλλεται η ποιοτική λογοτεχνική δημιουργία, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή, η οποία αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο για την αξιολόγηση των κειμένων.

Συγχαρητήρια σε όλους για τη συνολική σας προσφορά και καλή συνέχεια στο έργο σας.

(ΕΚ/ΝΓιαν/ΜΣ)