Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2024 11:11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Συνέδριο Cyprus Democracy Summit

Πέραν από αυτά που είπε ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ας δούμε λίγο την πρακτική εφαρμογή του τι εννοούμε όταν μιλούμε για δημοκρατία. Να προβληματιστούμε για το πώς εμείς ερμηνεύουμε τη δημοκρατία σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν έχει την ίδια ερμηνεία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στη Λατινική Αμερική, στην Κίνα, στην Ασία και ούτω καθεξής. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία θεωρώ πρέπει να συζητήσουμε.

Να ξεκινήσω εκφράζοντας την ιδιαίτερη μου χαρά που βρίσκομαι στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου του Ελληνισμού το οποίο είμαι βέβαιος, και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, ότι θα καθιερωθεί ως ένας θεσμός πετυχημένος, μιας και πραγματεύεται καίρια ζητήματα που απασχολούν ή πρέπει να απασχολούν κάθε σύγχρονη κοινωνία και στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Θα ξεκινήσω με μια κατά γενική ομολογία –χαίρομαι πάρα πολύ που είναι εδώ η κα Διαμαντοπούλου. Μπορεί να προερχόμαστε ιδεολογικά από διαφορετικούς χώρους, είναι μια άλλη διάσταση της δημοκρατίας, αλλά παρακολουθώ τα γραφόμενά της, τις πρωτοβουλίες της μέσα από το διαδίκτυο και οφείλω να πω ότι διαβάζοντάς την συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα τα οποία καταγράφονται, κάποια από τα οποία θα αναφέρω– ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι χθες σε μια συζήτηση με νεαρούς μαθητές, με μαθητές της τρίτης Λυκείου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, και χαίρομαι που βλέπω και σήμερα νέους ανθρώπους, αναφέραμε ότι υπάρχει κρίση αξιοπιστίας για τους πολιτικούς. Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας για την πολιτική και γενικότερα για όλους τους θεσμούς και σε τοπικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζούμε σε μια εποχή που οι νέοι, ειδικότερα, λόγω απογοήτευσης επιλέγουν συνειδητά να μη συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα των χωρών τους. Και γι αυτό το λόγο τέτοιες εκδηλώσεις θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και σημασία, γιατί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επιτρέπουν και την ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, τον ειλικρινή διάλογο, ενώ την ίδια στιγμή θεωρώ ότι προσφέρουν και βήμα σε πολίτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να καταθέσουν τις θέσεις τους, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, μακριά και έξω από όποια πλαίσια είτε αυτά είναι κομματικά είτε οικονομικά και οτιδήποτε άλλο. Αλλά θεωρώ πολύ σημαντική τη διοργάνωση του συνεδρίου και είμαι σίγουρος ότι θα καταστεί θεσμός.

Ταυτόχρονα, οι θεματικές του συνεδρίου που αγγίζουν τον πυρήνα των προβλημάτων και καλύτερα των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καλούνται να τις διαχειριστούν όλες οι κυβερνήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ειδικά στην Ευρώπη, μιλώ για την Ευρώπη, θα αναφερθώ στη συνέχεια για το τι σημαίνει για τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι θεματικές του συνεδρίου, η ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ο κρίσιμος ρόλος της εκπαίδευσης επηρεάζει οριζόντια όλες τις πολιτικές.

Έχουμε εδώ την κα Βασιλείου. Ήταν Επίτροπος Παιδείας και παρόλο που στην παιδεία και στην υγεία δεν έχουμε το κεκτημένο που έπρεπε να έχουμε, είναι κάτι που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούμε, και ελπίζω η Επιτροπή να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να έχουμε περισσότερο κεκτημένο στα θέματα της εκπαίδευσης, όπως και στα θέματα της υγείας που το είδαμε με τον κορωνοϊό. Ειδικότερα εμείς ως μικρό κράτος μέλος, αν δεν είμασταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχαμε πολύ περισσότερες δυσκολίες να διαχειριστούμε την κρίση του κορωνοϊού.

Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης, ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοκρατία και στη σχέση των πολιτών με τους θεσμούς είναι μόνο ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία αγγίζουν την ίδια τη δημοκρατία και την ποιότητα της ζωής και οφείλουν να απασχολούν και την Πολιτεία.

Και για να συνεχίσω για τη συζήτηση που είχα χθες με τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Όταν τους ρώτησα να μου πουν ποιοι δικαιούνται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και πόσοι από αυτούς το έπραξαν. Το αποτέλεσμα, οφείλω να πω, ήταν απογοητευτικό. Μόνο 5% αυτών που δικαιούνται να ψηφίσουν εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους. Όταν τους ρώτησα γιατί δεν έχετε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μου ανέφεραν, η ουσία της απάντησής τους ήταν ότι όλα αυτά τα θέματα που τους απασχολούν ως νεολαία δεν βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο της χώρας, ούτε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, και κάνω κριτική και στην κυβέρνηση, ούτε από πλευράς της νομοθετικής εξουσίας ούτε από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ούτε από κανένα.

Για παράδειγμα, τα θέματα που προανέφερα που πραγματεύεται το συνέδριο, πόσες φορές απασχόλησε η τεχνητή νοημοσύνη τον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας; Χθες αναφέρθηκαν οι μαθητές στο θέμα της κλιματικής αλλαγής που είναι οι ίδιοι οι νέοι, η σημερινή νέα γενιά που θα επωμιστεί όλες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πότε μας απασχόλησε στον δημόσιο διάλογο και τι σημαίνει αυτό για τη δημοκρατία;

Όλα αυτά τα θέματα που πραγματεύεται το συνέδριο, θέματα που προανέφερα, θεωρώ ότι ξεκινούν μέσα από την ανάγκη ως χώρα να προχωρήσουμε σε πολύ τολμηρές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για μένα η δημοκρατία δεν είναι κάτι στατικό, όπως ήταν η δημοκρατία το 1965, όπως είναι σήμερα δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν πέντε, δέκα, δεκαπέντε χαρακτηριστικά που είναι τα ίδια, που είναι τα βασικά, αλλά οι κοινωνίες εξελίσσονται και η δημοκρατία θα πρέπει να προσαρμόζεται και στη βάση των αναγκών της κοινωνίας. Για αυτό θεωρώ ότι οι μεταρρυθμίσεις, όταν μιλάμε για δημοκρατία, είναι σημαντικές, γιατί είναι αυτές που ενισχύουν, τουλάχιστον προς τους πολίτες, το αίσθημα της δημοκρατίας, την αναβάθμιση και την ενίσχυση των σχέσεων των πολιτών με τους θεσμούς. Αλλά πολύ περισσότερο για μένα, μέσα από αυτές τις δράσεις, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, είναι να κερδίσουμε πίσω τη νέα γενιά του τόπου μας.

Να μιλήσουμε για τη δική μας διακυβέρνηση. Ο σχεδιασμός μας για την Κύπρο που θέλουμε, το πολιτικό μας σύστημα, μπορώ να το αναφέρω ως τέτοιο, εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες προτεραιότητες. Πρώτον, στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στην οικοδόμηση μιας δυνατής, ανθεκτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, στη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο, επενδύοντας ειδικότερα, υπάρχουν δύο τομείς που το κράτος έχει μεγάλη ευθύνη, ο τομέας της παιδείας και της υγείας, στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, ένας νέος στόχος, στον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη του κράτους στην Κύπρο, μια νεαρή Δημοκρατία, η οποία όμως βιάστηκε από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της, και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι λόγω της τουρκικής κατοχής, της εισβολής του 1974, πολλές φορές χρησιμοποιούμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη για να μην προχωρήσουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουμε, λέγοντας ότι λόγω της κατοχής δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε το άλλο. Και ένα κλασικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι συζητούμε εδώ και πολλά χρόνια για την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και η δικαιολογία γιατί δεν προχωρούμε είναι λόγω της τουρκικής κατοχής και την ίδια στιγμή δεν θέλω να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά για να γραφτεί ένας νέος σήμερα στις εκλογικές διαδικασίες είναι μια ολόκληρη διαδικασία που στην ουσία αποθαρρύνουμε τους νέους να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Δεν χρειάζεται καν υπογραφή. Γιατί στις άλλες χώρες γίνεται αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, μόλις κάποιος συμπληρώσει το όριο ηλικίας, σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη χώρα μας δεν μπορεί να γίνει.

Στο πλαίσιο λοιπόν των προτεραιοτήτων που μόλις ανέφερα, ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών μας είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ιδιαίτερα των θεσμών. Οι συνεχείς θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασική συνιστώσα του προεκλογικού μας προγράμματος και είναι, θεωρώ, κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη διακυβέρνησή μας. Μέσα λοιπόν από αυτή τη συλλογιστική ξεκινήσαμε από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης μας μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, παρά την όποια κριτική έχει δεχθεί.

Οι μεταρρυθμίσεις σημαίνουν αλλαγές και πάντα στις αλλαγές να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή η οποία θα τύχει αποδοχής, καθολικής αποδοχής. Άρα, ξεκινώ με το θέμα της αλλαγής της διαδικασίας στην επιλογή μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

Η σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ήταν ένα σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ισοπολιτείας, που την ίδια στιγμή επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της χώρας να διεκδικήσουν διορισμό. Ταυτόχρονα, με στόχο να αντιμετωπίσουμε μια θεσμική αδυναμία που αφορά την αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων τουλάχιστον που λαμβάνουμε σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, προχωρήσαμε και συστήσαμε, στα πρότυπα άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης του κυβερνητικού έργου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί το πιο σημαντικό δεν είναι να λαμβάνεις αποφάσεις, το πιο σημαντικό είναι να υλοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

Πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και με συγκεκριμένες ανακοινώσεις, για να αναφερθώ και σε κάτι που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο αυτές τις μέρες, βρίσκεται και το θέμα του εκσυγχρονισμού δύο νευραλγικών Υπηρεσιών της Δημοκρατίας. Μιλώ για τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Και πάλι, ακολουθώντας πρακτικές άλλων κρατών μελών, θα προχωρήσουμε στις επόμενες μέρες σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Την ίδια στιγμή ξεκάθαρη είναι και η προσέγγισή μας έναντι φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Αναφέρω ενδεικτικά την ουσιαστική στήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, τη συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης των συστάσεων της GRECO και πώς ανταποκρινόμαστε ως Κυπριακή Δημοκρατία, τη σύσταση για πρώτη φορά Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο Προεδρικό Μέγαρο και την ενίσχυση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθειά μας για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής για διοικητικές υπηρεσίες, όπως και η πρόσφατη απόφαση για συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές με το FBI για να συνδράμει στις προσπάθειες των κυπριακών Αρχών για διερεύνηση υποθέσεων που όχι μόνο δημιουργούν στους πολίτες το αίσθημα της ατιμωρησίας στη χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή αμαυρώνουν και το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δικής μας διακυβέρνησης είναι να κερδίσουμε τη νέα γενιά του τόπου μας, να εμπιστευτεί τους θεσμούς και να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας μέσα από τη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χαίρομαι γιατί βλέπω σήμερα συμμετοχή νέων ανθρώπων. Όπως γνωρίζετε, ως Πολιτεία, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ορίσαμε το 2024 ως έτος Νεολαίας, με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, την αναβάθμιση και την ενίσχυση της ουσιαστικής εμπλοκής των νέων μας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Και ποιο είναι το πιο σημαντικό που θέλουμε να πετύχουμε; Είναι την ουσιαστική τους εμπλοκή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την κοινωνία, συνεχούς επικοινωνίας με την. κοινωνία με τους νέους μας αποτελεί προτεραιότητα. Για αυτό τον λόγο που δημιουργήσαμε πολύ πρόσφατα τη διαδικτυακή πλατφόρμα Η Φωνή του Πολίτη, στην οποία οι νέοι και οι νέες μας εκφράζουν την άποψή τους σε θέματα που τους απασχολούν, θέματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο και κατ’ επέκτασιν εμείς ως εκτελεστική εξουσία, αφού μιλάμε για δημοκρατία και είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τον κόσμο, θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις, έχοντας πάντα υπόψη και τις τοποθετήσεις της νέας γενιάς.

Η πλατφόρμα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο και μάλιστα τη λειτουργία της εγκαινιάσαμε με ένα ερώτημα που αφορά τους νέους μας και πιο συγκεκριμένα το ερώτημα που είχαμε θέσει αποσκοπεί στο να ακούσουμε την άποψη της κοινωνίας, αλλά και των νέων μας σε σχέση με την επέκταση του κατώτατου ορίου ηλικίας για συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες από την ηλικία των 16 ή των 17 ετών, όπως υπάρχει και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται αναμφίβολα για μια καινοτομία που προωθεί στην πράξη συμμετοχική δημοκρατία, αναγνωρίζοντας και τη σημασία της άποψης της κοινωνίας. Εμπιστευόμαστε την κρίση του κυπριακού λαού, εμπιστευόμαστε τη νεολαία μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε με έργα και όχι με λόγια να δίνουμε την ευκαιρία να έχουν λόγο και ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να μπορούν να καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας μας.

Μέσα από την ίδια συλλογιστική, σας ανακοινώνω σήμερα ότι πέραν από την Φωνή του Πολίτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, προωθούμε τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας Έκφραcy, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες των ημερών. Πρόκειται για μια άλλη καινοτομία που αφορά μόνο τους νέους, μόνο τη νεολαία στην χώρα μας, όπου θα μπορεί να συζητά σε τακτική βάση, κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες με όλους τους αξιωματούχους του κράτους, με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα που τους απασχολούν, ρωτώντας απευθείας την εκτελεστική εξουσία και να ακούμε τις εισηγήσεις τους, την κριτική τους.

Την ίδια στιγμή και μέσα στο πλαίσιο που προανέφερα, θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα επίσης ότι πολύ σύντομα προχωρούμε και με την κατάθεση πρότασης που θα αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών, μέσω της οποίας με τη συλλογή μόνο πέντε χιλιάδων υπογραφών, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις νομοσχεδίων προς συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων.

Σε πολύ λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα ορόσημο στη σύντομη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όπως κατ’ επανάληψη έχω δημόσια αναφέρει, πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στη χώρα μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Μια εξέλιξη η οποία ουσιαστικά διαμόρφωσε και διαμορφώνει τη μοίρα και το μέλλον της χώρας μας και αναμφίβολα συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της δημοκρατίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές και μεγάλες, ειδικά στο σημερινό σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, με πολλές ανατροπές που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ζούμε σε ένα κόσμο που είναι σαφώς λιγότερο προβλέψιμος. Η χώρα μας, ως πλήρες και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το προνόμιο να βρίσκεται στα πλέον ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, που αγγίζουν την καθημερινότητά μας και κάθε πτυχή της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν του 80% της νομοθεσίας στη χώρα μας στην ουσία είναι νομοθεσίες που προέρχονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υιοθετούμε τις αποφάσεις αυτές στην Κύπρο. Είναι και ένας άλλος λόγος που επιμένουμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα ότι θα λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας μετά την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος μας λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαμόρφωση πολιτικών δράσεων με ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι αποφάσεις που αφορούν την Τουρκία, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό. Μας αφορούν όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας επηρεάζουν όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας επηρεάζουν όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ, για αυτό πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο σε όλα τα θέματα, να είμαστε δημιουργικοί εταίροι, να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε μόνο το κυπριακό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είμαστε η λύση σε πολλά των θεμάτων συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ\ επέκταση θεωρώ ότι θα είμαστε και η πιο ωφέλιμη για τους πολίτες της χώρας μας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια πιστεύουμε στην κοινωνία των πολιτών. Την προσεγγίζουμε ως σύμμαχο, συνεργάτη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ακόμη περισσότερο στη δική μου προσπάθεια που εκλέγεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος και δεν έχω δεδομένη κομματική στήριξη.

Κορυφαία φυσικά προτεραιότητα μας αποτελεί η ανάγκη για τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο, του επικίνδυνου στάτους κβο που δεν είναι στατικό. Μισό αιώνα μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή έχουμε χρέος να πράξουμε ό, τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η χώρα μας να επανενωθεί, να γίνει ένα κανονικό κράτος που θα προσφέρει στους πολίτες του τη δυνατότητα να ζουν και να διαμορφώνουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και θα επιτρέψει την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε στην ολότητά τους τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τη σημερινή μου παρέμβαση με κάτι το οποίο είναι έντονη μου πεποίθηση, θεωρώ ότι αγγίζει τη δημοκρατία και ελπίζω να συζητηθεί στη συνέχεια. Αποτελεί γεγονός, και απευθύνομαι ειδικότερα στους νέους που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, ότι η δική μου γενιά, η γενιά του 1974, η γενιά του πολέμου, μεγαλώνοντας είχαμε σαφώς περισσότερες ευκαιρίες και τις ευκαιρίες τις προσφέρει η δημοκρατία. Είχαμε σαφώς περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς μας μεγαλώνοντας και οι γονείς μας μεγαλώνοντας είχαν σαφώς περισσότερες ευκαιρίες από αυτούς που είχαν οι δικοί τους γονείς, οι δικοί μας παππούδες. Σήμερα η νέα γενιά θεωρώ ότι μεγαλώνοντας έχει σαφώς λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους. Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, γιατί η μόνη προηγούμενη φορά που υπήρξε κάτι τέτοιο ήταν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα θέμα που θεωρώ αγγίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα, η ανατροπή της οποίας χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, συλλογικότητα, συνεργασία από όλους μας, τομείς και μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς και αποτελεί έναν από τους στόχους μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμητική πρόσκληση, και εύχομαι καλή συζήτηση στον διάλογο που θα ακολουθήσει. 

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΜΣ)