Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2024 13:48

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε, σήμερα, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ Ανδρέα Σ. Κακουρή και του Διευθυντή της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Δημήτρη Μαυρομμάτη.

Κατά τη συνεδρία, η κα Ραουνά είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τις εργασίες προετοιμασίας για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης Προεδρίας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κα Υφυπουργός ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δόθηκε να ενημερώσω εκτενώς για τον σχεδιασμό και την πορεία των προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, αφού είχαμε σήμερα μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα. Αναφέρθηκα αναλυτικά στον ρόλο και στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στις αρμοδιότητες που θα έχει η Κύπρος ως προεδρεύον κράτος μέλος του Συμβουλίου για έξι μήνες. Μεταξύ αυτών, ο προγραμματισμός και η ενεργή συμμετοχή της Προεδρίας σε περίπου 180 ομάδες και υποομάδες εργασίας του Συμβουλίου, η διοργάνωση επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο, η διασφάλιση της καλής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και η προετοιμασία του εδάφους και η επιδίωξη συγκλίσεων για συναινετικές λύσεις προς υιοθέτηση νέων ευρωπαϊκών πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσα τα μέλη της Επιτροπής για την αποφασιστικότητα η χώρα μας να ασκήσει την Προεδρία με αξιοπιστία, σοβαρότητα και, βεβαίως, αποτελεσματικά, ως Έντιμος Διαμεσολαβητής, με κύριο στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ και όλων των πολιτών της, προωθώντας συναινετικές λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που θα έχει να διαχειριστεί η Ένωση.

Μετέφερα, επίσης, στα μέλη της Επιτροπής, την πρόθεσή μου να έχω τακτική επαφή μαζί τους για ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών προετοιμασίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. Τόνισα, επίσης, ότι ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι πολύ σημαντικός στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ότι, ως εκ τούτου, προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία με το Σώμα.

Όπως ανέφερα και στη συνεδρία της Επιτροπής, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε ως κράτος μέλος αυτά τα 20 χρόνια πορείας στην ΕΕ, οι προετοιμασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς με την ομάδα της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας. Ως προς την υπό διαμόρφωση ατζέντα έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή της κληρονομηθείσας ημερήσιας διάταξης («inherited agenda»), δηλαδή των φακέλων που αναμένεται ότι θα διαχειριστούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, επίσης, η εκπόνηση του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με Πολωνία και Δανία, ενώ ξεκινάμε και τις διαβουλεύσεις για εκπόνηση του δικού μας προγράμματος και των προτεραιοτήτων μας. Θα πρέπει να λεχθεί, ασφαλώς, ότι αν και κάθε κράτος μέλος επί Προεδρίας του επιλέγει να αφήνει το δικό του στίγμα, οι προτεραιότητες οφείλουν να συνάδουν με το ευρύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με όραμά μας για περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη, εργαζόμαστε σκληρά για μια φιλόδοξη και επιτυχή Προεδρία που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα».

(EN)