Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2024 17:00

Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη μετά τη συμμετοχή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης παρέστη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024. Μετά το πέρας της συνεδρίας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: 

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής το θέμα της προόδου του έργου της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας. Αυτό το θέμα είναι υψίστης σημασίας για την Κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται και από την εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση στο γραφείο του με τη συμμετοχή τόσο της αναδόχου εταιρείας, όσο και του Υπουργείου και της τοπικής κοινωνίας. 

Δυστυχώς, η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για υποβολή της εγγυητικής, και συνεπώς αποφασίσαμε ότι έχει περάσει εύλογος χρόνος και πλέον έχουμε χάσει τις ελπίδες μας ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Έχουμε ενημερώσει σχετικά τη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα μελετήσει περαιτέρω το θέμα και θα μας δώσει οδηγίες και επιλογές ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης. 

Πέραν αυτού, θέλω να ευχαριστήσω για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα, διότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης μάς τηρεί ενήμερους για το τι συμβαίνει στη Λάρνακα, για το πώς προχωρούν οι άδειες. Έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εκδοθούν αυτές οι άδειες έγκαιρα για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Με τηρεί ενήμερο για το τι συμβαίνει στη Λάρνακα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τοπική κοινωνία, οι βουλευτές και οι οικονομικοί παράγοντες της πόλης είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του έργου. Με ικανοποιεί απίστευτα αυτό, και θέλω να σας πω ότι αυτό το έργο θα γίνει είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο. Θέλουμε να προχωρήσει η σύμβαση υπό τη μορφή που έχει σήμερα, αλλά πρέπει να γίνει νόμιμα με όλα όσα προνοούν η νομοθεσία και οι κανονισμοί. 

Έχουμε κόκκινες γραμμές: το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να εξυπηρετηθεί και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβληθεί αυτή η εγγυητική. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των απαιτήσεων της εταιρείας και πρέπει το έργο να προχωρήσει, όπως λέει και η τοπική κοινωνία και το έχω ξεκαθαρίσει κι εγώ, εντός των χρονικών πλαισίων τα οποία έχουν τεθεί και σύμφωνα με όσα έχουμε υποσχεθεί ότι θα υλοποιηθούν στη Λάρνακα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας. Η πολιτική απόφαση είναι ότι θα προχωρήσουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την εγγυητική, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι η Νομική Υπηρεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι ένα νομικό θέμα, το οποίο θα το διαχειριστεί και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. «Ο Γενικός Ελεγκτής συμμετείχε στη συνάντηση, διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα δώσει τη δική του θέση όσον αφορά τη σωστή διαδικασία που ακολουθήθηκε ή όχι, ή εάν έχει παρατηρήσεις για το θέμα της εγγυητικής», δήλωσε. 

Σχετικά με ισχυρισμούς της εταιρείας Kition σε ανακοίνωσή της περί απειλών, αλλά και περί χρονοδιαγράμματος για την υποβολή της εγγυητικής, για τα οποία ερωτήθηκε, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Στο Προεδρικό η ανάδοχος εταιρεία δεσμεύτηκε να υποβάλει αμέσως την εγγυητική. Αυτή ήταν η δέσμευσή τους. Εγώ θεώρησα ότι έπρεπε να δοθεί εύλογος χρόνος να μπορέσει γραφειοκρατικά, διαδικαστικά να εκδώσει αυτή την εγγυητική η εταιρεία. Για εμένα, και μπορεί να έχω λάθος, μπορεί να είμαι σωστός, είχα πει ότι έως την Παρασκευή ήταν εύλογος χρόνος, αλλά μετά δήλωσα ότι θα δώσω ακόμα δύο μέρες. Τη Δευτέρα και Τρίτη δεν έχει υποβληθεί καμία εγγυητική. Δεν έχω ενημέρωση από την εταιρεία κατά πόσο αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα ή εάν πρόκειται να τη φέρουν σήμερα ή αύριο. Συνεπώς εμείς έχουμε ενημερώσει τη Νομική Υπηρεσία ότι δεν έχει υποβληθεί η εγγυητική, και τους καλούμε να μελετήσουν το θέμα και να μας δώσουν οδηγίες ως προς τις επιλογές που μας δίνει η σύμβαση. 

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου, με ποιον τρόπο θα συνεχίσει το έργο, ο κ. Βαφεάδης απάντησε: «Ιδανικά για εμάς πρέπει να προχωρήσει με αυτή τη σύμβαση. Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλον χρόνο. Όμως για να υλοποιηθεί αυτή η σύμβαση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας. Πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα προνοεί το συμβόλαιο: ποιες εργασίες θα γίνουν, πότε θα γίνουν, πότε θα παραδοθούν. Όλα αυτά είναι πολύ-πολύ σημαντικά και για τη Λάρνακα και για την Κύπρο, γενικά. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Εάν η ανάδοχος εταιρεία δεν εννοεί να προχωρήσει, και αυτό είναι πλέον μια ορατή πιθανότητα, θα πρέπει να τη διαχειριστούμε. Ως κράτος έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και αυτό πρόκειται να κάνουμε. Εάν δεν θα προχωρήσει η ανάδοχος εταιρεία, τότε θα το χειριστούμε αναλόγως με το τι προνοείται στη σύμβαση. Εάν αυτή η σύμβαση ναυαγήσει, τότε εμείς ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έργο να μείνει στο ράφι. Εμείς θα προχωρήσουμε εναλλακτικά. Θα βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε. Το σχέδιο Β μπορεί να προκαλέσει κάποια καθυστέρηση, αλλά εμάς η δέσμευσή μας είναι ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει». 

Στη συνέχεια ο κ. Βαφεάδης ρωτήθηκε για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Για το θέμα αυτό απάντησε ότι είναι γνωστό ότι η ανάδοχος εταιρεία, η κατασκευάστρια εταιρεία στον δρόμο Πόλης-Πάφου έχει θέσει κάποια αιτήματα. «Το κράτος έχει διαδικασίες, έχει επιτροπές οι οποίες διαχειρίζονται αυτά τα θέματα για σκοπούς όχι μόνο σωστής αξιολόγησης, αλλά και για σκοπούς διαφάνειας», δήλωσε. «Συνεπώς, πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στις επιτροπές αυτές να αξιολογήσουν τα αιτήματα της αναδόχου εταιρείας. Το κράτος είναι κράτος δικαίου. Τιμά την υπογραφή του. Αν αποφασιστεί ότι πρέπει να πληρώσουμε, θα πληρώσουμε. Αλλά εάν αποφασιστεί ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε, εμείς θα απαιτήσουμε αυτό που δικαιούται ο Κύπριος φορολογούμενος. Πρέπει να πούμε ότι διατηρούμε πάντοτε μία εποικοδομητική προσέγγιση σε όλα τα έργα. Εμείς θέλουμε το καλό του τόπου, θέλουμε να προχωρούν τα έργα, αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας. Εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, αυτό θα το κάνουμε. Αλλά πάντοτε υπάρχει το δημόσιο συμφέρον και αυτό είναι για εμάς η πρώτιστη προτεραιότητα». 

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ανασταλεί η κατασκευή του έργου, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι η ανάδοχος εταιρεία έχει δηλώσει στην επιτροπή ότι προχωράει το έργο. «Υπάρχουν χρονικά πλαίσια και υποχρεώσεις πότε πρέπει να τελειώσει το έργο», συνέχισε. «Είτε με παρατάσεις χρόνου είτε χωρίς παρατάσεις. Εμείς αναμένουμε να δούμε το έργο να προχωρά στους ρυθμούς, στους οποίους πρέπει να προχωρήσει. Έχει ενημερώσει ο Γενικός Ελεγκτής την επιτροπή ότι με βάση τα ποσά που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα, το έργο είναι πίσω, έχει καθυστερήσει η πρόοδός του. Εμείς αναμένουμε από την ανάδοχο εταιρεία να πάρει τέτοια μέτρα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών», δήλωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί το έργο, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις κρίσεις των αρμόδιων επιτροπών, και συνέχισε ότι «έχει υποβάλει κάποιες αιτήσεις για παράταση χρόνου. Εμείς αναμένουμε να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες επιτροπές, ούτως ώστε να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το έργο». 

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθούν λύσεις, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι «αυτό είναι ξεκάθαρα δική του επιλογή. Δεν μπορώ να πω αν θα παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε με την ανάδοχο εταιρεία, να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Έχουμε ήδη δώσει αρκετές λύσεις στα θέματα τα οποία τους απασχολούν και θα συνεχίσουμε ως εκεί που μπορούμε. Εάν παραβαίνει κάποιους ουσιαστικούς όρους της σύμβασης, να ξέρετε ότι αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό, αλλά δεν σημαίνει ότι παραμερίζουμε τη θετική μας προσέγγιση σε όλα τα θέματα», δήλωσε. 

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι βουλευτές έθεσαν εμμέσως το ζήτημα ότι οι πολίτες της Πάφου είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, φέρνοντας παράδειγμα άλλες περιοχές της Κύπρου, ο κ. Βαφεάδης ήταν έντονος: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση με οποιουσδήποτε πολίτες της Κύπρου. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας έχουμε παραλάβει κάποια έργα. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα. Είναι πολύ σωστά αυτά τα οδικά έργα που γίνονται διότι βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα όλων των περιοχών με τα αστικά κέντρα, τόσο στις ημιορεινές περιοχές του Τροόδους με το δρόμο Παλαιχώρι, τον δρόμο της Ευρύχου στη Λεμεσό με τον δρόμο του Σαϊττά, όσο και την κοινότητα στην Πόλη Χρυσοχούς με τον δρόμο Πόλης-Πάφου. Αυτά είναι πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα αποδώσουν αξία σε μεγάλη διάρκεια χρόνου. Γι’ αυτό, παρόλο που δεν τα ξεκινήσαμε, εμείς τα υιοθετούμε και τα έχουμε θέσει ως στόχο υλοποίησης και εμείς θα προχωρήσουμε να πιέζουμε όσο μπορούμε μέχρι την ημέρα που θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στους Κύπριους φορολογούμενους, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να απολαύσουν το αποτέλεσμα της επένδυσής τους. Αυτά που βλέπουμε είναι επενδύσεις του κυπριακού λαού. Πρέπει ο κυπριακός λαός να απολαύσει το αποτέλεσμα των επενδύσεών του. Θα συνεχίσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε άλλες επιλογές. Θέλουμε να συνεχίσουν και να αποπερατωθούν τα έργα», ολοκλήρωσε ο κ. Βαφεάδης.

(ΣαΠ/ΝΖ/ΝΓιαν)