Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2024 12:56

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ερυθρού Σταυρού

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να κηρύξω την έναρξη του φετινού εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ερυθρού Σταυρού.

Η 8η Μαΐου γιορτάζεται παγκόσμια ως Διεθνής Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και συνδέεται με τη γέννηση του οραματιστή Ερρίκου Ντυνάν, ο οποίος, συγκλονισμένος από την αγωνία των τραυματισμένων στρατιωτών στη μάχη του Σολφερίνο της Ιταλίας, οργάνωσε ένα δίκτυο βοήθειας με τη συνδρομή ντόπιων εθελοντών. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις ιδέες του για εθελοντική βοήθεια και πρότεινε οι τραυματίες και όλοι όσοι τους φροντίζουν να θεωρούνται ουδέτεροι κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι ιδέες του έδωσαν την αφορμή για ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος, από το 1863 μέχρι και σήμερα, έχει δώσει ουκ ολίγες φορές φως ελπίδας σε κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο πλανήτης.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου, έχει πάρα πολλές φορές συνεισφέρει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, αλλά και στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης.

Η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, η παραχώρηση τροχοκαθισμάτων και ειδικών βοηθημάτων κίνησης, η προσφορά μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών, η οργάνωση μαθητικών κατασκηνώσεων, αιμοδοσιών όπως η σημερινή, εκστρατειών ευαισθητοποίησης και διαφώτισης και πολλά άλλα είναι κάποιες από τις πολύπλευρες και πολυθεματικές δράσεις του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη χαλάρωση αξιών, τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προωθεί ακούραστα τις αρχές της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας και της αλληλοβοήθειας. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ολοένα και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση παιδιών στο Τμήμα Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία μέσα από τις δράσεις τους προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της παροχής βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη, της προστασίας της υγείας και της ζωής, την προαγωγή του πνεύματος κατανόησης και φιλίας μεταξύ των νέων των διάφορων χωρών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εκείνους που αφιερώνουν χρόνο, ενέργεια και αγάπη στην υπηρεσία του συνανθρώπου τους, από τους εθελοντές και τους εργαζομένους μέχρι τους δωρητές και τις οργανώσεις που υποστηρίζουν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Όλοι ανεξαιρέτως συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Η κυπριακή πολιτεία αναγνωρίζει και τιμά τον πολυδιάστατο ρόλο και το έργο που επιτελεί διαχρονικά ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. Ως ένδειξη εκτίμησης των όσων για χρόνια έχει προσφέρει προς το συνάνθρωπό μας, και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, το Υπουργείο Υγείας, συνεισφέρει το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ ως εναρκτήρια προσφορά του φετινού εράνου και είμαι σίγουρος ότι ο κάθε πολίτης θα ανοίξει την πόρτα και την καρδιά του, αγκαλιάζοντας την εκστρατεία αυτή.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο φετινό έρανο που διοργανώνετε, καλή επιτυχία στη σημερινή αιμοδοσία και να συνεχίσετε το αξιέπαινο έργο σας προς όφελος των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

Τέλος, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι άοκνα προσφέρουν εδώ και τόσα χρόνια αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, το προσωπικό αλλά κυρίως όλους τους εθελοντές που δίνουν ελπίδα ότι η κοινωνία μας διαθέτει αποθέματα ανθρωπιάς, κοινωνικής αλληλεγγύης και αλτρουισμού.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

(ΔΚ/ΑΦ)