Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2024 16:59

Γραπτή δήλωση της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα κας Μαριλένας Ραουνά για την Ημέρα της Ευρώπης – 9 Μαΐου

Η σημερινή ημέρα αποτελεί γιορτή για τον κάθε πολίτη. Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το κοινό μας σπίτι, τη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Η Ημέρα της Ευρώπης συμβολίζει την εξέλιξη ενός πρωτόγνωρου πολιτικού οικοδομήματος. Ενός οικοδομήματος ασφάλειας, ειρήνης, αλληλεγγύης και ευημερίας, δεσμευμένου στην προάσπιση και προώθηση των κοινών μας αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Μιας Ένωσης που εδράζεται στη συνεργασία των λαών της Ευρώπης. 

Από την ιστορική διακήρυξη του Robert Schuman, στις 9 Μαΐου του 1950, μέχρι την EE του σήμερα -των 27 κρατών μελών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και μιας από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο- η ΕΕ καταγράφει σημαντικά επιτεύγματα και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. 

Φέτος, η χώρα μας γιορτάζει και τα 20 χρόνια από την ένταξή της στην ΕΕ, στο πλαίσιο της πέμπτης, ιστορικής διεύρυνσης του 2004, που μας κατέστησε, μαζί με άλλα εννέα κράτη μέλη και με 75 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, αναπόσπαστο μέρος της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Η πατρίδα μας αποτελεί από το 2004 ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 2008 μέλος της ευρωζώνης. Η ένταξή μας στην ΕΕ μεταμόρφωσε τη χώρα μας και την κατέστησε πιο ισχυρή. Διάνοιξε ένα τεράστιο πεδίο επιλογών για τη νέα γενιά των Κυπρίων. Βελτίωσε την καθημερινότητά μας στην παιδεία, την υγεία, τη γεωργία, τον τουρισμό και το εμπόριο, και απέφερε τεράστια οφέλη στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας. 

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος αποτελεί μια από τις πύλες της ΕΕ προς τον υπόλοιπο κόσμο για θέματα ενέργειας, εμπορίου, ναυτιλίας και για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. 

Πιστεύουμε στην ενοποιητική δύναμη της ΕΕ, που στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ειρήνη στην Κύπρο και για επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της Ένωσης, μέσα από μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ίδιας της ΕΕ. 

Η ΕΕ αποτελεί ένα εξελικτικό οικοδόμημα, μια συνεχώς εξελισσόμενη δύναμη σταθερότητας. Αυτή η φιλοσοφία, άλλωστε, διέπει από τη γέννησή της, την Ένωση. Όπως ανέφερε ο Robert Schuman, «η ΕΕ δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα. Θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα, που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη». 

Εναπόκειται, λοιπόν, σε εμάς, στο κάθε κράτος μέλος και στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη, να την βελτιώσουμε και να την μετεξελίξουμε. Και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 6-9 Ιουνίου 2024, αποτελούν μια ευκαιρία και ύψιστο δημοκρατικό καθήκον να είμαστε μέρος της διαμόρφωσης ευρωπαϊκών πολιτικών. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Κύπρος αναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην ιστορία της, ως κράτος μέλος της ΕΕ, την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εργαζόμαστε εντατικά, αξιοποιώντας όλη τη γνώση και την εμπειρία, που αποκομίσαμε αυτά τα 20 χρόνια πορείας στην ΕΕ, για μια φιλόδοξη και επιτυχή Προεδρία που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα. 

Με όραμά μας για περισσότερη, δικαιότερη, κοινωνικά αλληλέγγυα Ένωση, με αποτελεσματικές πολιτικές προς όφελος όλων των πολιτών της. Για μια Ένωση στρατηγικά αυτόνομη. Για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει και ισχυρότερη Κύπρος. 

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο.

(EN/ΓΣ/NZ)