Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2024 17:18

Ημερήσια διαταγή Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα για την εορτή του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς

Με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια και πιστοί στην παράδοση, τιμούμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, Στρατηλάτη και Προστάτη του Στρατού μας. 

Ως σύμβολο ανδρείας, αυταπάρνησης, γενναιότητας, ανιδιοτέλειας, μεγαλοψυχίας και αγωνιστικότητας, ο Άγιος Γεώργιος κόσμησε τα τρόπαια των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, τα λάβαρα των αγωνιστών της Επανάστασης του ‘21 και όλων των αγώνων του έθνους, τις ελληνικές πολεμικές σημαίες από το 1864, και σήμερα κοσμεί τις πολεμικές σημαίες του Στρατού μας. 

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας από επιφανείς γονείς. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Δίκαιος και ευγενής, διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του και ανέβηκε γρήγορα στα ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εκτίμησε την ανδρεία, την αρετή και τις λαμπρές νίκες του στις μάχες κατά των Περσών και τον έκανε Δούκα, με τον τίτλο του Κόμητα στην αυτοκρατορική φρουρά. 

Γαλουχημένος με αρχές και σπάνιες πνευματικές αρετές, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και κοντά στον Χριστό γνώρισε την πνευματική ολοκλήρωση. Ενσάρκωνε τις ελπίδες των διωκόμενων Χριστιανών και έγινε σύμβολο και πρότυπό τους. Η πίστη του νεαρού Χιλίαρχου τον φέρνει αντιμέτωπο με τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό και συνάμα με τον σκληρό, αδυσώπητο και καταπιεστικό ειδωλολατρικό κόσμο της εποχής του. 

Προικισμένος με τη μεγάλη ψυχική δύναμη της πίστεως και αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στον Θεάνθρωπο, δεν υποκύπτει σε φοβέρες και απειλές, υπομένει στα φρικτά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίζεται. 

Η θυσία και ο μαρτυρικός του θάνατος κατέστησαν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο, σύμβολο της Χριστιανοσύνης, και τον κατέταξαν πρωτοπόρο στο πάνθεο των Μαρτύρων Αγίων της πίστεώς μας. 

Η καθιέρωσή του ως προστάτη του Στρατού μας δεν οφείλεται μόνο στη στρατιωτική του ιδιότητα, αλλά και στο σύνολο των αρετών και αξιών του, οι οποίες διαχρονικά αποτελούν το πρότυπο πειθαρχημένου και αφοσιωμένου στην Πατρίδα στρατιώτη. 

Ο εορτασμός του Προστάτη Αγίου μας αφιερώνεται πρώτα από όλα στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες που επιτελούν μέρα και νύκτα, με αυταπάρνηση και υπέρτατη αφοσίωση, το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, ενίοτε υπό αντίξοες συνθήκες, αποτελώντας τον καθοριστικό παράγοντα νίκης και επιτυχίας στο πεδίο της μάχης. 

Τιμούμε σήμερα τον Στρατό μας, ο οποίος κατέχει και αμύνεται καθημερινά του πάτριου εδάφους, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται παντού, σε απομακρυσμένα φυλάκια ή ακόμη και στις γειτονιές, πάντα δίπλα στον πολίτη, παρέχοντας σταθερότητα και εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να λειτουργεί στην καθημερινότητά της όλη η κυπριακή κοινωνία. 

Άνδρες και γυναίκες της Εθνικής Φρουράς, 

Τα τρέχοντα γεγονότα εντός και εκτός επικράτειας και ιδιαίτερα ο επιθετικός αναθεωρητισμός και οι διχοτομικές βλέψεις του Τούρκου κατακτητή μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε την υπέρτατη ευθύνη να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία και να φανούμε αντάξιοι στις επιταγές της ιστορίας και στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας. Με πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης, ουδεμία άλλη επιλογή υπάρχει από το να είμαστε έτοιμοι διαρκώς, να εκτελέσουμε πάση θυσία την αποστολή μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα μέχρι την αποκατάσταση του δικαίου και της νομιμότητας στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα. 

Άλλωστε εμείς, όσοι φέρουμε την τιμημένη και δοξασμένη στολή του στρατιώτη, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα -σε όλα τα επίπεδα- ότι είμαστε έτοιμοι να φέρουμε εις πέρας το κάθε έργο που μας ανατίθεται, αναλαμβάνοντας ευθύνες και παραδίδοντας αποτελέσματα. 

Υπό τη σκέπη του Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου, συνεχίστε να εργάζεστε σκληρά για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των σχηματισμών και μονάδων μας και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, αφενός, ως αξιόπιστη δύναμη αποτροπής και αφετέρου, ως ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με τις σκέψεις αυτές και ατενίζοντας τη σεπτή μορφή του Αγίου Γεώργιου, πάνω στις πολεμικές μας σημαίες, σας καλώ να αναφωνήσουμε: 

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η Κύπρος!

Ζήτω ο Στρατός!

Ζήτω η Εθνική Φρουρά!

(ΓΣ/ΝΖ)