Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2018 16:45

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με πολυμελή αντιπροσωπία του Κόμματος των Φιλελευθέρων και Μέλη του National Libera Club – Commonwealth Forum Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, δέχτηκε σήμερα, πολυμελή αντιπροσωπία του Κόμματος των Φιλελευθέρων και Μέλη του National Liberal Club – Commonwealth Forum Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2018. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Λόρδος Monroe Palmer, εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής των Λόρδων.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι η ουσία του προβλήματος ήταν και παραμένει η εισβολή και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απαισιοδοξία όσον αφορά στις διαφαινόμενες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, υπό το φως της κλιμακούμενης αδιαλλαξίας και της επιθετικότητας της Τουρκίας, σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα, η οποία, όπως ανέφερε, επαυξάνει την ένταση στην περιοχή. Ο κ. Συλλούρης επαναβεβαίωσε, ωστόσο, για την ειλικρινή βούληση και την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσβλέπει στην έμπρακτη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εκ της ειδικής σχέσης της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία, προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης η πορεία των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικότερα μετά την αναμενόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίστηκε εκατέρωθεν η βεβαιότητα για διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους, ειδικότερα στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της αντιπροσωπίας όσον αφορά σε βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος και ανταλλάγηκαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

------------------------

ΕΙ