Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2024 14:46

Άσκηση Κατάσβεσης Μεγάλης Δασικής Πυρκαγιάς «Ήφαιστος 2024»

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, 23 Μαΐου 2024, η άσκηση κατάσβεσης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς με την επωνυμία «Ήφαιστος 2024», νοτιοδυτικά της Κοινότητας Κακοπετριάς της Επαρχίας Λευκωσίας, που οργανώθηκε από το Τμήμα Δασών.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι Υπουργείων, εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Χασεμιτικού Βασίλειου της Ιορδανίας, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των Βρετανικών Βάσεων, της Ειρηνευτικής Δύναμης ΟΗΕ Κύπρου και εκπρόσωποι Τμημάτων και Υπηρεσιών που εμπλέκονται στις δασικές πυρκαγιές.

Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος» για καταστολή μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων.

Κύρια ομιλήτρια στην άσκηση ήταν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου. Στην ομιλία της, η Υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημαντικότητα της επαρκούς προετοιμασίας, ενίσχυσης της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού και της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, τα οποία αποτελούν στρατηγική επένδυση απέναντι στις περιβαλλοντικές απειλές. Η άσκηση «Ήφαιστος», πρόσθεσε, «αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια στην ανταπόκριση και κατάσβεση των πυρκαγιών».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει και να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό, πυροσβεστικό εξοπλισμό και υποδομές. Ειδική μνεία έγινε από την δρ Παναγιώτου στις συνεργασίες που έχει η Κυβέρνηση με γειτονικά Κράτη στον τομέα της αεροπυρόσβεσης.

Καταλήγοντας, η δρ Παναγιώτου ευχαρίστησε το Τμήμα Δασών, καθώς και όλους  τους εμπλεκόμενους για τη συνεχή προσπάθεια και την αφοσίωσή τους στην προστασία των δασών.

Το σενάριο της άσκησης προνοούσε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, πλησίον της Κοινότητας Κακοπετριάς και στη συνέχεια είχε εξελιχθεί σε «Κρίση».

Βάσει του σεναρίου, ενδεχόμενα να κινδύνευαν οι Κοινότητες Γαλάτας και Κακοπετριάς, καθώς, επίσης εξοχικές κατοικίες και άλλα υποστατικά. Η εκτίμηση ήταν η περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς, η οποία πιθανόν να έκαιγε μεγάλη έκταση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.

Στο πλαίσιο του σεναρίου κρίθηκε απαραίτητη η εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος». Το έργο της κατάσβεσης ενισχύθηκε περαιτέρω από δυνάμεις από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, την Πολιτική Άμυνα, την Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, το Τμήμα Μετεωρολογίας, τις Βρετανικές Βάσεις, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες SOS, Kitas-weather, Support-CY και ΕΤΕΑ.

Επίσης εφαρμόστηκε το Σχέδιο «Ίκαρος 2» που αφορά στις πτητικές επιχειρήσεις, με την εμπλοκή όλων των εναέριων μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και πτητικών μέσων από τις Βρετανικές Βάσεις. Τις πτητικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης ενίσχυσαν και πτητικά μέσα από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.

Επιπρόσθετα, το σενάριο της άσκησης προνοούσε την πραγματοποίηση εκκένωσης, τη διακομιδή τραυματία, τη σίτιση όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στις επιχειρήσεις, καθώς και χαρτογράφηση της περιμέτρου της πυρκαγιάς και εντοπισμό τυχόν ενεργών εστιών από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η όλη επιχείρηση συντονίστηκε από τον Υπεύθυνο Πυρκαγιάς που έδρευε στο Τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, σε συνεργασία με εκπροσώπους/ συνδέσμους όλων των εμπλεκομένων φορέων.

(ΝΓιαν/ΕΑθ)