Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2024 15:31

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Η συμμετοχή γυναικών στη διπλωματία έχει τεράστια οφέλη

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, επομένως και το ήμισυ των δυνατοτήτων του. Η συμμετοχή γυναικών στη διπλωματία έχει τεράστια οφέλη. Το ηγετικό τους στυλ, η τεχνογνωσία και οι προτεραιότητές τους διευρύνουν την οπτική των θεμάτων που εξετάζονται και την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Τα πιο πάνω τόνισε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου σε ομιλία της σήμερα στο Συνέδριο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με τίτλο «Γυναίκες και Διπλωματία».

Η Επίτροπος τόνισε πως η γυναικεία ηγεσία και η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι ουσιαστικής σημασίας. Αυτό, σημείωσε, δεν πρέπει να είναι απλώς ένας εύηχος στόχος, αλλά μια στρατηγική επιδίωξη που μπορεί να ενισχύσει την εξωτερική πολιτική ενός κράτους και να προωθήσει το εθνικό του συμφέρον.

Η Επίτροπος, αφού επισήμανε την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στη διπλωματία παγκοσμίως, ανέφερε ότι αυτό το μη ισορροπημένο περιβάλλον είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας ισχυρής και εμπεδωμένης αντίληψης ότι η «αρρενωπότητα» είναι χαρακτηριστικό που εκτιμάται στη διεθνή πολιτική. Σε πολλά μέρη του κόσμου, πρόσθεσε, οι δομές εξουσίας στο πλαίσιο της διπλωματίας ενισχύουν πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις, καθιστώντας δύσκολο για γυναίκες να φθάσουν σε ηγετικές θέσεις.

Στη συνέχεια, η κα Χριστοδούλου ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική, υγειονομική και περιφερειακή ανασφάλεια, που προκαλείται από αντίστοιχες κρίσεις, επηρεάζει τις γυναίκες και τους άνδρες με διαφορετικούς τρόπους ενώ οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Ως εκ τούτου, η απουσία γυναικών από τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Συνεπώς, τόνισε, η απουσία γυναικών από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας και της ισοτιμίας των φύλων.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι στην Κύπρο η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη διπλωματία ξεκίνησε από το 2019, με πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη υπό την ιδιότητα του τότε ως Υπουργού Εξωτερικών, και τον τελευταίο χρόνο ενισχύεται έμπρακτα. Σήμερα, πρόσθεσε, ηγετικές θέσεις σε σημαντικές διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό κατέχουν γυναίκες. Πρόσθετα, η Κύπρος συνέβαλε σε διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται για την ενδυνάμωση και τα δικαιώματα των γυναικών μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και διμερών έργων.

Η ισότητα των φύλων, κατέληξε η Επίτροπος, απαιτεί τολμηρά βήματα σε ηγετικό και κοινωνικό επίπεδο καθώς και στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας.

Για την ομιλία της Επιτρόπου στα αγγλικά πατήστε εδώ.

(ΑΑ/ΝΓιαν/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα