Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2018 10:32

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Θεόδουλος Καλλίνικος, Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου»

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, τον Δήμο Λευκονοίκου, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Κολέγιο CDA, πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, σε μια κατάμεστη αίθουσα, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Θεόδουλος Καλλίνικος, Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου». Η Συνέντευξη Τύπου εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς (2018), που αφορούν στην εκδήλωση τιμής σε ανθρώπους που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στον πολιτισμό.

Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Χαμπιαούρης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε τη μοναδική και ανεπανάληπτη προσφορά του αείμνηστου Θεόδουλου Καλλίνικου στην κυπριακή εκκλησία, τη βυζαντινή μας παράδοση και την κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Η πνευματική κληρονομιά, την οποία άφησε στις επόμενες γενιές, θα αποτελεί στην ιστορία και την παράδοση του κυπριακού ελληνισμού φωτεινό ορόσημο και μοναδική πηγή αυτογνωσίας και δημιουργικής αναζήτησης. Η καταξιωμένη δημιουργική προσφορά του, που μας έχει κληροδοτήσει, θα αποτελεί για πάντα σημείο αναφοράς για όλες τις επερχόμενες γενεές. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Ο Θεόδουλος Καλλίνικος μπορεί να μην είναι πια μαζί μας, έχει όμως ήδη πάρει τη μόνιμη θέση του στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κύπρου. Μέσα στα εκατό χρόνια ζωής του είχε εκπληρώσει στο ακέραιο τον προορισμό του ως άνθρωπος και ως πνευματικός εργάτης».

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος ανέφερε ότι ο Θεόδουλος Καλλίνικος πρόσφερε με τη δράση και το έργο του στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Υπήρξε διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και ταυτόχρονα διασώστης της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, του διφυούς προγονικού μας θησαυρού. Σε καιρούς δύσκολους ο Θεόδουλος Καλλίνικος ανέλαβε, χωρίς την παρότρυνση ή τη στήριξη από κανένα, ένα πολύ δύσκολο έργο, αφενός μεν να διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική σε δεκάδες ψάλτες, έτσι ώστε να υπηρετήσουν την εκκλησία και τις ανάγκες της, από την άλλη να καταγράψει και να διασώσει τη λαϊκή μουσικοποιητική παράδοση. Υπογράμμισε, ακόμη, την προσφορά του αείμνηστου Καλλίνικου στην Παιδαγωγική Ακαδημία, όπου δίδαξε σε υποψήφιους δασκάλους τη Βυζαντινή Μουσική και τα δημοτικά τραγούδια, καθώς και τη χορευτική μας παράδοση. Η προσπάθειά του αυτή θα πρέπει να τεθεί και ως σημερινός στόχος στους υποψήφιους εκπαιδευτικούς μας. Στο πρόσωπο του Καλλίνικου έχουμε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο όπως τον θέλει η ελληνική μας ταυτότητα, αλλά και η εκκλησιαστική μας προοπτική.

Ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρ Κυπριανός Δ. Λούης, εξήγγειλε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις στη μνήμη του Θεόδουλου Καλλίνικου που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, να αναγνωρίσουν τη μεγάλη του συμβολή στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πρώτη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδουλου Καλλίνικου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018, από τις 19.00 μέχρι τις 20.15, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στον χώρο τον οποίο υπηρέτησε ο Θεόδουλος Καλλίνικος και έδωσαν καρπούς ο κόπος και η αφοσίωσή του στο ψαλτήρι και στη διδασκαλία. Ανέφερε, επίσης, ότι θα διοργανωθεί διαγωνισμός προς τους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με θέμα «Θεόδουλος Καλλίνικος. Εμπνέομαι από το έργο του, δημιουργώ στη μνήμη του».Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να εμπνευστούν από τη ζωή και το έργο του Θεόδουλου Καλλίνικου και να δημιουργήσουν ποικιλοτρόπως. Στη μνήμη, επίσης, του εξαίρετου Μουσικολόγου και πολυγραφότατου συγγραφέα Θεόδουλου Καλλίνικου, θα διεξαχθεί ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των μαθητών και μαθητριών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που θα αφορά στη γλωσσική, υφολογική προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μεγάλης Εβδομάδος. Το Πρόγραμμα θα έχει ως επιστέγασμα εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Πάσχα του 2019. Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, θα τελεστεί το θρησκευτικό μνημόσυνο του αείμνηστου Θεόδουλου Καλλίνικου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Τέλος, το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο στη μνήμη του Θεόδουλου Καλλίνικου. Θα κληθούν εισηγητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι θα φωτίσουν με τις εισηγήσεις τους πτυχές της ζωής και του έργου του Θεόδουλου Καλλίνικου.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη μνήμη του Θεόδουλου Καλλίνικου, ενός ανθρώπου που με συνέπεια υπηρέτησε, τίμησε και ανέδειξε τόσο τη Βυζαντινή Μουσική όσο και το δημοτικό τραγούδι της Κύπρου, έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριές μας, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της.

Tον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η δρ Ειρήνη Παρασκευά - Ροδοσθένους, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων.

(ΙΠ)