Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2019 12:58

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Συμπλέγματος Κούρρη – Ξυλούρικου

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας  να θέσω υπό την αιγίδα μου  αυτή την εκδήλωση που σκοπό έχει τον εορτασμό της υποδοχής του νέου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Κούρρη - Ξυλούρικου, όπως, επίσης, και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποτελούν ευκαιρίες για συναναστροφή και κοινωνικοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, αλλά και για συνάντηση μελών της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Θα ήταν παράληψή μου, λοιπόν, να μην εκφράσω τον σεβασμό μου προς τους γηραιότερους συμπολίτες μας, τόσο για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία, όσο και για το ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές.

Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Μια εθελοντική δράση στοχεύει όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά, κατά περίπτωση, και στην αντιμετώπιση των αιτίων του, την ενδυνάμωση των επωφελούμενων και τη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης.

Η παρουσία του εθελοντικού κινήματος της Κύπρου, είναι έντονα αισθητή στην κυπριακή κοινωνία και η συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής σχεδιάζει πάνω σε τακτική βάση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο πάντοτε την ενίσχυση της ενεργούς γήρανσης, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και της διαβίωσης τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που να ενισχύει τις δυνατότητές τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους, στόχοι που αποτελούν και μέρος της στρατηγικής της Κύπρου για τους ηλικιωμένους.

Σεβόμενοι τις ανάγκες φροντίδας των ηλικιωμένων μας, λειτουργούν προγράμματα όπως τα Κέντρα Ενηλίκων και οι Στέγες Ηλικιωμένων, τα οποία αποτελούν χώρους υγιούς απασχόλησης και συναναστροφής, αλλά και χώροι παροχής κοινωνικής φροντίδας, καθώς και υπηρεσίες που προσφέρονται στην οικία του κάθε ηλικιωμένου που επιλέγει να του παρέχεται βοήθεια στον δικό του χώρο.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης τέτοιων δομών και προγραμμάτων το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στηρίζει εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις στον τομέα υποστήριξης, φροντίδας και κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς, επίσης, και προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας τους και της κοινωνικής συμμετοχής.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το 2018 δόθηκε κρατική ενίσχυση ύψους €17.000, για το πρόγραμμα «Υπηρεσίες Ηλικιωμένων», το οποίο εξυπηρετεί 12 κοινότητες του Συμπλέγματος Κούρρη – Ξυλούρικου, παρέχοντας κατ΄ οίκον διανομή φαγητού και κατ΄  οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους των κοινοτήτων αυτών.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να  ευχηθώ σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά, υγεία πάνω απ’ όλα, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε καλό.

Χρόνια πολλά και καλό νέο έτος.

______________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η Επαρχιακή Λειτουργός Λεμεσού κα Λουκία Παπατζιάκου.

/ΣΧ