Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2019 19:38

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη παρουσίασε στην ΚΣ ΟΑΣΕ, προσχέδιο της Έκθεσης σχετικά με την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), παρουσίασε υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Γενικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της ΚΣ ΟΑΣΕ, προσχέδιο της Έκθεσης που ετοίμασε σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην παρουσίασή του ο κ. Χατζηγιάννη, τόνισε τη σημασία της επαναβεβαίωσης της προσήλωσης των συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ στις αρχές και αξίες τόσο της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι όσο και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπογράμμισε, σε αυτό το πλαίσιο, την ανάγκη εξέλιξης και προσαρμογής των θεμελιωδών αυτών κειμένων, προς αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.

Ο κ. Χατζηγιάννη στηλίτευσε την παλινδρόμηση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του ΟΑΣΕ, όπως βασανιστηρίων, γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Αναφερόμενος δε σε άλλες αιτίες, που συντείνουν στην οπισθοδρόμηση της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε την αύξηση του αυταρχισμού και άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, ιδίως στις χώρες που αντιτίθενται στην υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε, εξάλλου, ως παράγοντες που πλήττουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έξαρση του αντισημιτισμού, του νέο-ναζισμού και του λαϊκισμού, όπως και της ρητορικής μίσους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ για την καταπολέμησή τους. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία επανακαθορισμού της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βασικής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως των ισχυρών κρατών, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της διεθνούς εποπτείας και επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει εκθρέψει φαινόμενα πλήρους παραγνώρισης του διεθνούς δικαίου από αυταρχικούς ηγέτες.

Εξάλλου, ο Κύπριος βουλευτής αναφερόμενος στο καθεστώς της επίκλησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, υποστήριξε την αναγκαιότητα δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης της αναστολής των δεσμεύσεων των κρατών, ώστε να παρακολουθείται η συμμόρφωσή τους, τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ισχύει το εν λόγω καθεστώς όσο και αμέσως μετά τη λήξη του.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε σε σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως  στην ανάγκη προστασίας των παιδιών σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων, στη σημασία ενημέρωσης για γενοκτονίες που επισυνέβησαν στο παρελθόν ως βασικό στοιχείο για αποφυγή επανάληψης τέτοιων φρικαλεοτήτων στο μέλλον, καθώς και το ζήτημα της θανατικής ποινής, για το οποίο υποστήριξε πλήρη κατάργηση, καθώς πρόκειται για σκληρή,  απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία, η οποία δεν παρέχει αποτελεσματική θεραπεία για οποιοδήποτε έγκλημα.

Ο Κύπριος βουλευτής ενημέρωσε, εξάλλου, ότι, στο πλαίσιο της ετοιμασίας της έκθεσής  του, θα περιλάβει την ανάγκη τα κράτη να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση, μεταξύ άλλων, των σύγχρονων μορφών δουλείας, της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδικής εργασίας και της καταναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη απάμβλυνσης των ιδιαίτερων δυσχερειών, των αυξημένων κινδύνων και των δυσμενών διακρίσεων, που υφίστανται τα ανιθαγενή παιδιά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηγιάννη και στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο εντός των χωρών που τους φιλοξενούν και, ιδιαιτέρως, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι διώξεις των δημοσιογράφων αποτέλεσαν άλλο ένα σημείο που έθιξε ο κ. Χατζηγιάννη, όπως και το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, τόσο σε συνθήκες ειρήνης όσο και σε περιόδους συγκρούσεων. Αναφέρθηκε πρόσθετα στις σημαντικές παραβιάσεις δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν άτομα στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού τους σε πολλές χώρες της περιοχής του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε, τέλος, την επιδείνωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιφέρουν οι ένοπλες συγκρούσεις και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προσκόμματα που προβάλλονται και τα οποία δυσχεραίνουν την πρόοδο στην ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος των αγνοουμένων στην Κύπρο.

-----------------------------

ΕΙ