Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-03-2018 10:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ημερίδα με θέμα: «Ποδήλατο: Τρόπος Ζωής ή Άγγιγμα Θανάτου»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στη σημερινή μαθητική Ημερίδα και σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η σημερινή διοργάνωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία μίας αξιόλογης ομάδας μαθητών του G C School of Careers, οι οποίοι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα: «Ποδήλατο: Τρόπος Ζωής ή Άγγιγμα Θανάτου;»

Επιθυμώ εξ αρχής να συγχαρώ τα παιδιά, αφενός γιατί συνεργάστηκαν με ομαδικό πνεύμα μα κυρίως με υπευθυνότητα, προκειμένου να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για ένα θέμα τόσο σημαντικό και επίκαιρο, αφετέρου για την απόφαση να αφιερώσουν τη σημερινή Ημερίδα στον αδικοχαμένο αθλητή ποδηλασίας Νεκτάριο Πεττεμερίδη. Έναν λαμπρό νέο που ξεχώριζε για το ήθος του και που χάθηκε τόσο άδικα όταν κτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα και ενώ έκανε προπόνηση με τους συναθλητές του.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθητές στην Έρευνα», τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, ετοίμασαν δύο ερωτηματολόγια, τα οποία απευθύνονταν στους οργανωμένους ποδηλάτες και στο ευρύ κοινό, αντίστοιχα. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αυτενεργήσουν, καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους. Επιπρόσθετα τα παιδιά αλλά και γενικότερα όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία κατανόησαν σε βάθος τη σημασία να αποκτήσουμε, πρωτίστως, ως πολίτες οδική συνείδηση καθώς και την αναγκαιότητα να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους άλλους.

Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, η Κυκλοφοριακή Αγωγή θεωρείται μια από τις βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας και αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, έχουμε εντάξει στα Αναλυτικά Προγράμματα το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο διδάσκεται από την πολύ μικρή ηλικία της Προδημοτικής μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου.

Με τη διδασκαλία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο θέμα αυτό επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την οδική συνείδηση, μαθαίνοντας τους τη σωστή χρήση του οδικού δικτύου και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και να ενεργούν ως πεζοί, ως επιβάτες και αργότερα ως οδηγοί. Στόχος μας, πέρα από την ασφάλεια των παιδιών, είναι και η αλλαγή της κουλτούρας που έχουμε ως λαός στη χρήση του οδικού δικτύου. Ευελπιστούμε πως οι σημερινοί μαθητές μας όταν γίνουν ενήλικα άτομα και οδηγοί θα είναι σε θέση να κάνουν πράξη αυτά που από το Δημοτικό προσπαθούμε να τους διδάξουμε, δηλαδή τον σεβασμό και την εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Επίσης, το Υπουργείο μας αναπτύσσει συνεργασίες με κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η σημερινή, οι οποίες ενισχύουν και ενδυναμώνουν την οδική συνείδηση και, ως εκ τούτου, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.  

Ελπίζουμε η έγκαιρη προσέγγιση του θέματος, με ενημέρωση και εφαρμογή καλών και απλών πρακτικών από τους νέους, να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για ένα ασφαλές αύριο, χωρίς δυστυχήματα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Διεύθυνση του G C School of Careers και στις εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία να παροτρύνουν και να καθοδηγήσουν τους μαθητές, ώστε να εμπλακούν ενεργά στην παρούσα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, υλοποιώντας με επιτυχία τη σημαντική αυτή προσπάθεια, η οποία ενισχύει την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων ευρύτερα της πολιτείας για τα θέματα της οδικής ασφάλειας.

 

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης.

(ΕΛ)