Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2019 18:30

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (θέματα Άμυνας) της ΕΕ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (θέματα άμυνας) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς τους ομολόγους του, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού ευχαρίστησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Federica Mogherini για την ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτησή της επί του θέματος, καθώς και τους εταίρους που εξέδωσαν υποστηρικτικές δηλώσεις, τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της ΕΕ, όπως προνοούν και οι Συνθήκες της Ένωσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με την κα Mogherini με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε και με τις Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Γερμανίας τις οποίες, επίσης, ενημέρωσε για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.  Με τις Υπουργούς Άμυνας είχε, επιπρόσθετα, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για θέματα που αφορούν την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν θέματα άμυνας.  Συγκεκριμένα, τους Υπουργούς απασχόλησε η πρόοδος εφαρμογής της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και η κατάσταση ασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική (Sahel).  Οι Υπουργοί είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συνεργασίας ΕΕ  - ΝΑΤΟ, στην παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, όπου ο κ. Αγγελίδης υπέδειξε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία, όπως τόνισε, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Οι Υπουργοί Άμυνας παρακάθισαν, επίσης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την Επικεφαλής του Οργανισμού κα Federica Mongerini η αναφορά εφαρμογής της μακροπρόθεσμης επισκόπησης του Οργανισμού. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση της αναθεώρησης της απόφασης του Συμβουλίου που αφορά στον καθορισμό του καταστατικού, της έδρας και των κανόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας εντός του 2020.  Επιπρόσθετα, σε ειδική τελετή πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν τη Διευθέτηση Προγράμματος Κατηγορίας «Α» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αναφορικά με τη βελτίωση των Διασυνοριακών Στρατιωτικών Μετακινήσεων εντός και εκτός ΕΕ.

Ο κ. Αγγελίδης μεταβαίνει σήμερα στη Γαλλία για συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, με κύριο θέμα συζήτησης τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΜΦ/ΣΧ)