Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2019 13:02

Ολοκληρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής για το 2019

  Ευφάνταστα βίντεο σχετικά με το θέμα "Η Ευρώπη όπως αντικατοπτρίζεται στις στατιστικές"

Μετά από εβδομάδες αναμονής, τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής (ΕΔΣ) είναι εδώ. Ένα μεγάλο χειροκρότημα στις νικήτριες ομάδες από το Βέλγιο και την Εσθονία!

Ο ΕΔΣ προωθεί την επίγνωση και τη χρήση των επίσημων στατιστικών από τους μαθητές και ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν αυτές τις στατιστικές ως μέρος του εκπαιδευτικού τους υλικού.

Με την υποστήριξη των εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών, των Υπουργείων Παιδείας και μη κυβερνητικών οργανώσεων, περισσότεροι από 12.000 μαθητές από 14 χώρες δήλωσαν συμμετοχή και κλήθηκαν να επιλύσουν μαθηματικά προβλήματα, να διεξάγουν και να ερμηνεύσουν στατιστικές αναλύσεις με τη χρήση επίσημων στατιστικών δεδομένων. Χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες (14-16 και 16-18) και οι δύο καλύτερες ομάδες, ανά ηλικιακή ομάδα, προχώρησαν στην ευρωπαϊκή φάση του διαγωνισμού ως εθνικοί πρωταθλητές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εθνικοί πρωταθλητές είχαν να ετοιμάσουν ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών με θέμα "Η Ευρώπη όπως αντικατοπτρίζεται στις στατιστικές". Με τη χρήση κατάλληλων στατιστικών, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρουσιάσουν πώς συγκρίνεται η χώρα τους  με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αναδεικνύοντας ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, μια κριτική επιτροπή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε πάνω από 50 εργασίες για να επιλέξει τα τρία κορυφαία βίντεο ανά ηλικιακή ομάδα. Δεδομένης της υψηλής ποιότητας των βίντεο, αυτό δεν ήταν εύκολο έργο. Ωστόσο, μετά από μακρά ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση, η κριτική επιτροπή πείστηκε από τις νικήτριες ομάδες που ξεχώρισαν για την ικανότητά τους να πουν μια συναρπαστική, διασκεδαστική και σωστή ιστορία.

Νικητές της ηλικιακής ομάδας 14-16 ετών

Η ομάδα Ansofi(Βέλγιο) λαμβάνει το πρώτο βραβείο στην κατώτερη ηλικιακή ομάδα (14-16). Το δημιουργικό τους βίντεο ξεκινά από μια απλή ιδέα: Πώς θα είναι οι ζωές των νέων ανθρώπων σε 10, 20, 30 χρόνια. Με τη χρήση των επίσημων στατιστικών, οι μαθητές μας οδηγούν μέσα από το εκτιμώμενο μέλλον τους σε σχέση με την αγορά εργασίας και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στην κριτική επιτροπή άρεσε πάρα πολύ η προσωπική και εξαιρετικά καλή προσέγγιση της ομάδας.

Η ομάδα Viikki9 (Φινλανδία) τερματίζει στη δεύτερη θέση, ενώ η τρίτη θέση πηγαίνει στην ομάδα MAKAO (Πολωνία). Και τα δύο αποτελούν παραδείγματα της ευρύτητας των βίντεο που είχαν υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε μια παρουσίαση κινουμένων σχεδίων και μια παρουσίαση από ένα μαθητή, αντίστοιχα. Η κριτική επιτροπή έκρινε ότι και οι δύο εργασίες έδειξαν επίπεδο δημιουργικότητας, περιεχομένου και μηνυμάτων που χάρισε στις ομάδες μία θέση στις τρεις πρώτες. Στην 4η  και 5η θέση η ομάδα CATALINA03 (Ισπανία) και η ομάδα Trilussa's Chicks (Ιταλία) εμφανίζουν παρόμοια επίπεδα ποιότητας.

Νικητές της ηλικιακής ομάδας 16-18 ετών

Στην ηλικιακή ομάδα (16-18), το πρώτο βραβείο απονέμεται στην ομάδα Radiaator (Εσθονία). Το βίντεό τους συγκρίνει αποτελεσματικά την Εσθονία με τους Ευρωπαίους γείτονές της σε μια νέα και εξαιρετικά καλά εκτελεσμένη παραγωγή κινουμένων σχεδίων. Λαμβάνοντας υπόψη τα έξυπνα γραφικά και το γενικό μήνυμα, η κριτική επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να την κατατάξει πρώτη.

Οι ομάδες στη δεύτερη και τρίτη θέση ήταν εξαιρετικά κοντά. Στο τέλος, η ομάδα igorove (Κροατία) κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ η ομάδα Outlier (Ελλάδα) τερμάτισε στην τρίτη θέση. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες μετέφεραν το θεωρητικό περιεχόμενο σε δημιουργικά και ενδιαφέροντα βίντεο. Η κριτική επιτροπή ήταν επίσης πολύ θετική και για τις δύο επόμενες εργασίες ,των ομάδων KUFLOWE (Πολωνία) και JuNi (Γερμανία).

Οι δύο νικήτριες ομάδες θα προσκληθούν στην τελετή απονομής στο Λουξεμβούργο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Eurostat στις 11 Ιουνίου 2019.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείτο από εξέχοντες εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας και της απεικόνισης δεδομένων:

Aeidín Sheppard, Communications Manager, Central Statistics Office Ireland

Alberto Cairo, Knight Chair in Visual Journalism at the School of Communication of the University of Miami

Eva Zeglovits, Director of the Institute for Empirical Social Studies (IFES)

Laurent Monnard, Head of the Business Communication Section at the Swiss Federal Statistical Office

Maarten Lambrechts, Visual data journalist and consultant

Mariella de Crouy, Data journalist at the Luxemburger Wort

Martin Maška, Office Manager at the European Youth Press

Sylvia Mann, Attachée of the communications unit at Statistics Luxembourg (Statec)

Thomas Molén, Visual data journalist for the Svenska Dagbladet (SvD)

Tim Allen, Head of Dissemination in Eurostat, Πρόεδρος της Επιτροπής

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού στατιστικής https://esc2019.eu/esc.htm

(ΑΜ/ΣΧ)