Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2019 11:19

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της εκστρατείας της Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού»

Για άλλη μια χρονιά έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε για να παρουσιάσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», που φέτος επικεντρώνεται σε ένα επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που συσχετίζει τη χρήση της τεχνολογίας με την υγεία των παιδιών ως αναφαίρετο δικαίωμά τους και υποχρέωση όλων εμάς των ενηλίκων.

Η σχέση που συνδέει το περιβάλλον με την υγεία είναι στενή και πολύπλοκη, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε θέμα που αφορά στην έκθεση των παιδιών στη μη Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία. Η ανησυχία για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι περιβαλλοντικές αλλαγές στην υγεία του πληθυσμού έχει σήμερα αναθερμανθεί ιδιαίτερα, τόσο στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας όσο και μεταξύ της κοινής γνώμης και των οργανωμένων φορέων. Αυτές οι νέες αρνητικές πραγματικότητες σε σχέση με τις επιπτώσεις της μη λελογισμένης χρήσης της τεχνολογίας έχουν οδηγήσει σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για πιο βαθιά διερεύνηση των δυνητικών απειλών, απότοκο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και άλλων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για το ηλεκτρομαγνητικό νέφος και άλλα αρνητικά περιβαλλοντικά φαινόμενα δεν αποτελούν πλέον υπόθεση, αλλά επιστημονικά συμπεράσματα που καταδεικνύουν το επιβλαβές αποτέλεσμα στη σωματική πνευματική και ψυχική υγείααπό την έκθεση του σύγχρονου ανθρώπου σε ένα αλλοιωμένο φυσικό περιβάλλον.

Κατ’ επέκταση, η περαιτέρω γνώση και μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος στο παιδί κρίνεται από το Υπουργείο Υγείας ως πρωτευούσης σημασίας για την ανάπτυξη και την τροχοδρόμηση πολιτικών προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, με πολυδιάστατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μη Ιονίζουσα ακτινοβολία κατατάσσεται από το 2011 στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο. Βασιζόμενοι λοιπόν στην αρχή της προφύλαξης, η πρόληψη αποτελεί τη μόνη επιλογή για προστασία των παιδιών και τη μείωση της έκθεσής τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2004 για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» ήταν αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ανάγκης για λήψη δράσεων που θα προωθούσαν την προστασία του εμβρύου και του παιδιού από περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς και την προαγωγή υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος με την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε ανθυγιεινούς παράγοντες.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία της Επιτροπής, παρέχει έμπρακτη υποστήριξη προς τις δράσεις της, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη των μελών της Επιτροπής στο στοχοθέτηση και την διαμόρφωση πολιτικών και ενεργειών που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των παιδιών.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται σε ασφαλές περιβάλλον μακριά από περιβαλλοντικούς κινδύνους, που μπορούν να του προκαλέσουν προβλήματα είτε ως παιδί είτε και στην ενήλικο ζωή του. Στη βάση της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Κοινής Διακήρυξης των Ιατρικών Συλλόγων Κύπρου και Αυστρίας και της Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, καθώς και άλλων σχετικών Αποφάσεων που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η προσπάθειά μας είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και των συνεπειών της.

To Υπουργείο Υγείας προωθεί αίτημα για θεσμοθέτηση της Επιτροπής, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες της για εξασφάλιση χορηγιών από ευρωπαϊκά κονδύλια και την ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα και δράσεις που την αφορούν.

Προτού δώσω τον λόγο στους ειδικούς που θα παρουσιάσουν με λεπτομέρεια την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και το περιεχόμενο της φετινής εκστρατείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που διαχρονικά στηρίζει την Επιτροπή για την προβολή του πολυδιάστατου έργου της.

Θα ήθελα τέλος να συγχαρώ την αγαπητή κα Μιχαηλίδου και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για το σημαντικό και αξιέπαινο επιστημονικό έργο που παράγουν. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν καταδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο που οι φορείς στις σύγχρονες κοινωνίες μπορούν να διαδραματίσουν και την κοινωνικού χαρακτήρα συμβολή που πρέπει να έχουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών, σε όλους τους τομείς.

Σας εύχομαι λοιπόν συνέχεια στο αξιόλογο έργο σας και κάθε επιτυχία στις φετινές εκδηλώσεις της Επιτροπής.

Σημ.: Τον χαιρετισμό μετέφερε, εκ μέρους του κ. Υπουργού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ Χριστίνα Γιαννάκη

(ΜΚΥ)