Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2018 22:13

Επίσημη δήλωση του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Σταύρου Μαλά για το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών 2018

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Πρώτα από όλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν είτε δεν με ψήφισαν, για την ωριμότητα που επέδειξαν σε αυτές τις εκλογές.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ το κίνημα της αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στις φίλες, τους φίλους και τους αφανείς αγωνιστές από όλα τα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα που έδωσαν και κέρδισαν μαζί μας τη σπουδαία μάχη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα διακεκριμένες προσωπικότητες που βρίσκονταν σήμερα μαζί μας, στο πλευρό μας σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα.
Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για τον δικό τους αγώνα, τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια.

Ο λαός μίλησε. Μια νέα μεγάλη, κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή της για μια πραγματική, δημιουργική, αλλά και ελπιδοφόρα αλλαγή για τη χώρα μας. Με τη δύναμη και τη θέλησή της, αφήνουμε πίσω το χθες. Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος. Γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, αλλά και αποφασιστικότητα.

Στον δρόμο προς τον δεύτερο γύρο, όλοι μαζί θα βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Από την επομένη των εκλογών, θα είναι αυτή η ενότητα η μεγάλη μας δύναμη.

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία μας, με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων.

Με διαφανή και αξιοκρατική διακυβέρνηση, με κοινωνική αλληλεγγύη και παραγωγικές πρωτοβουλίες, όλοι μαζί να δημιουργήσουμε προοπτικές για τη νέα γενιά, συνθήκες ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Όλο αυτόν τον καιρό, μίλησα προς τους πολίτες με ειλικρίνεια για αυτά που πιστεύω. Θέλησα να αναπτύξω μια σχέση αλληλοσεβασμού με όλους. Ακόμα και με αυτούς που διαφωνώ. Γιατί η κοινωνία μάς ζητά επιτακτικά να αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά.

Απευθύνομαι και πάλι προς τους πολίτες. Τους καλώ να υπερβούν τις κομματικές τους προτιμήσεις και τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Να συγκρίνουν με νηφαλιότητα τις θέσεις των δύο υποψηφίων. Να κρίνουν τις δυνατότητές τους, τις δεσμεύσεις τους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους. Να ξεχωρίσουν το νέο από το παλιό. Να αποφασίσουν με το χέρι στη καρδιά και το μυαλό στο αύριο που αξίζουν τα παιδιά μας.

Τους καλώ, λοιπόν, να βαδίσουμε έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν της δημιουργικής αλλαγής με ενότητα, αλλά και με σιγουριά.

Προχωράμε, λοιπόν, μαζί για μια νέα, κοινωνική συμμαχία όλων των Κυπρίων. Μια κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής, αξιοπιστίας, αλλά πρωτίστως εμπιστοσύνης. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο, γιατί η Κύπρος μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο. Και όπως έχω πει και προχθές, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Θέλω να σας πω ότι όλες οι συζητήσεις θα αρχίσουν από αύριο από τον υποψήφιο, έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Το κάλεσμα είναι ξεκάθαρο, τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Η κοινωνία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Το μεγαλείο της πολιτικής, της νέας κουλτούρας που θέλουμε να καλλιεργήσουμε είναι αυτό της αξιοπιστίας, της διαχρονικής αξιοπιστίας. Θέλω να κοιτάζω τους πολίτες στα μάτια και μετά τις 4 του Φλεβάρη. Για εμένα, η εμπιστοσύνη των πολιτών σημαίνει πολλά και αυτό είναι που θέλουμε να αποδείξουμε στην πολιτική.

Θα μπορούσα, βεβαίως, να απευθυνθώ και προς τους φίλους συμπατριώτες Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι γεγονός ότι παρακολουθούν με αγωνία αυτή την εκλογική διαδικασία. Βεβαίως, το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί. Αυτό που σίγουρα έχει κριθεί είναι ότι η χώρα μας, με αυτοπεποίθηση, μπορεί να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στον στόχο της επανένωσης. Και επανένωση δεν χρειάζεται μόνο πολική αποφασιστικότητα, χρειάζεται και κοινωνική συμμετοχικότητας. Και θέλω να τους συγχαρώ που κάτω από αντίξοες συνθήκες, πριν από λίγες μέρες, όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην κατοχή και μάς έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα υπάρχει ένα μεγάλο προζύμι, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας, να επανενώσουμε την κοινωνία, να επανενώσουμε βεβαίως την οικονομία.

Νομίζω, οι πολίτες μίλησαν και το αποτέλεσμα έστειλε τα δικά του μηνύματα, τα οποία πρέπει να αξιολογήσουμε όλοι.

_____________

ΕΑ/ΣΧ