Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-07-2019 10:21

***ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ*** Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη για τους πεσόντες του πραξικοπήματος, στην Πάφο

Τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα όλους τους πεσόντες ηρωικούς μαχητές της αντίστασης, που έσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού τάχθηκαν ως ασπίδα στην υπηρεσία του υπέρτατου ιδανικού, της προστασίας της πατρίδας.

Μνημονεύουμε τους μαχητές της κυπριακής ελευθερίας, όλους αυτούς που δεν αποδέχθηκαν την διά της βίας, κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήταν απόφασή τους να ταχθούν στην υπηρεσία της πατρίδας υπερασπιζόμενοι αρχές και ιδανικά, δίχως να λογαριάσουν στιγμή τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή τους.

Σήμερα λοιπόν, όλοι εμείς υποκλινόμαστε με ευλάβεια στη μνήμη των συμπατριωτών μας, εκείνων που με τη λεβεντιά τους αντιστάθηκαν στους εχθρούς της πατρίδας, στους εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Που θυσιάστηκαν για την προστασία της Κύπρου μας.

Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, αντιστάθηκαν στα διχαστικά σχέδια των εμπνευστών και των υποκινητών του πραξικοπήματος. Το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, που σχεδιάστηκε από τη Χούντα και εκτελέστηκε από όργανά της στην Κύπρο, ανέτρεψε την εκλελεγμένη κυβέρνηση και άνοιξε την κερκόπορτα για την Τουρκική εισβολή.

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και οι διχοτομικοί της σχεδιασμοί βρήκαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 έδαφος για να υλοποιηθούν. Το προδοτικό πραξικόπημα, λειτούργησε ως πρόφαση για την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα.

Οι συνέπειες τραγικές: χιλιάδες νεκροί, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και πρόσφυγες, λεηλασίες των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας συμβόλων.

Κυρίες και κύριοι,

Το προδοτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης της πατρίδας μας, το οποίο διενεργήθηκε πριν από 45 χρόνια, έφερε τον πόνο και την καταστροφή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τι μας οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας και την  προσπάθεια της Τουρκίας να διαγράψει την ιστορία μας.

Την ιστορική μας διαδρομή την επηρέασαν και δικά μας λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς, οι προσωπικές έριδες, τα μίση και τα πάθη, δίχασαν σε διάφορες χρονικές στιγμές τον λαό μας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα που ήταν η αφορμή για την εισβολή του βάρβαρου κατακτητή. 

Ως Κυβέρνηση, τιμώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου μας, στέλλουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.

Επιθυμούμε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Μια λύση που θα επαναφέρει σε ολόκληρη τη χώρα την ελευθερία και θα δημιουργεί συνθήκες  ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.

Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους. Η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε με ενότητα και ομοψυχία, με σύνεση και ψυχραιμία, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η πρόσφατη απόφαση των 28 Ευρωπαίων ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υιοθέτησαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, ελπίζουμε ότι θα συνετίσει την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έσπευσε να καταδικάσει τη νέα επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας, μέσω της Υπάτης Εκπροσώπου κας Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντάς την ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Δυστυχώς, η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Προβλήματα που αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού. Περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Κυρίες και κύριοι,

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της ευημερίας και της προόδου.

Μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας προς την πατρίδα, το χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας, που σήμερα τιμούμε.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

______________

/ΣΧ