Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2019 20:24

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, προς τιμή των εθελοντών δωρητών μυελού οστών

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στην εκδήλωση που διοργανώνει το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα προς τιμήν των δοτών μυελού των οστών, των εθελοντών και των υποστηρικτών για το άξιο επαίνου έργο του.

Έργο, το οποίο επιτελεί με συνεπεία πέραν των δύο δεκαετιών, ανταποκρινόμενο με αξιοπιστία στις ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και στην ευαισθητοποίηση συνανθρώπων μας για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων.

Αξίζει να υπογραμμίσω το γεγονός ότι μέσα από την αφοσιωμένη και υπεύθυνη δραστηριοποίηση του διευθυντικού και του επιστημονικού προσωπικού που πλαισιώνει το Καραϊσκάκειο Ιδρύμα, τη συνεχή εξέλιξη της λειτουργίας του, τις συνεργασίες και τη δικτύωση που αναπτύσσει, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης που πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά της λευχαιμίας.

Είναι αρκετό προς επίρρωση των όσων αναφέρω, να πω ότι το Ίδρυμα διαθέτει κατά αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής καθόλα καταξιωμένη αυτή πορεία, υψίστης σημασίας εκλαμβάνεται επίσης η προσφορά και η συμβολή του Ιδρύματος στον τομέα της ογκολογίας και ιδιαίτερα της παιδογκολογίας μέσω του Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου που διατηρεί από τον περασμένο χρόνο.

Αναγνωρίζοντας ως Πολιτεία την πολυσχιδή προσφορά του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του.

Εν παρενθέσει να αναφέρω πως το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έλαβε για το 2018 ετήσια κρατική χορηγία που ανήλθε στο ύψος των 350.000 ευρώ και επιπλέον ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών γίνονται σε Τράπεζες Αίματος των κυβερνητικών νοσοκομείων και η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σημειώνω την ίδια ώρα τη βαρύνουσας σημασίας συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Καραϊσκάκειου με στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων όσον αφορά τους στόχους και το έργο του Ιδρύματος, ως επίσης και τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας, Άμυνας και Υγείας με κοινό στόχο την οργάνωση ενός μεγάλου αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Ίδρυμα.

Επιστέγασμα της επιτυχημένης δραστηριοποίησης του Ιδρύματος και συντονισμένων από κυβερνητικής πλευράς ενεργειών, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) και η ανέγερση του νέου κτηρίου με κονδύλια από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προοπτική της έρευνας και της καινοτομίας, ειδικότερα στα θέματα του καρκίνου, και εκτιμώντας τις δραστηριότητες του Κέντρου που αφορούν αποκλειστικά τους εν λόγω τομείς, ως επίσης τις συνεργασίες παγκοσμίου κύρους που έχει αναπτύξει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αιματολογικών και ανοσολογικών ασθενειών επιστημονικού ενδιαφέροντος, έχει λάβει την απόφαση έκτακτης οικονομικής στήριξης, ύψους €500.000,  των ερευνητικών του δράσεων. 

Η εν λόγω χορηγία θα περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα ετοιμαστεί στις επόμενες εβδομάδες. Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης του Κέντρου. Και δεν έχω αμφιβολία πως αν πετύχουμε τη συναίνεση και της Βουλής, που πιστεύω ότι θα την έχουμε, δημιουργείται Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού και με τη συνεργασία με το Κέντρο που αναπτύσσεται θα είναι χωρίς αμφιβολία όχι μόνο από επιστημονικής αλλά και από οικονομικής πλευράς μια σημαντική στήριξη για το έργο που επιτελεί το Κέντρο.

Αναντίλεκτα, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει επιτύχει να δημιουργήσει μία μεγάλη αλυσίδα προσφοράς, απόλυτα συνυφασμένη με το όραμα της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς λευχαιμία, γεμάτου παιδικά χαμόγελα.

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι το όραμα αυτό αγκαλιάστηκε από το σύνολο των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και μακάρι να υπήρχε το ίδιο πνεύμα και στις ηγεσίες που καθοδηγούν, για να μπορούσαμε κατά τον ίδιο πετυχημένο τρόπο να καταλήξουμε σε μια λύση του Κυπριακού που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στις δυνατότητες που σαν αποτέλεσμα της θέλησης και της βούλησης αυτού του λαού να επιβιώσει αποδεικνύει μέσα από κοινές δράσεις, όπως αυτή του Καραϊσκάκειου.

Μια άλλη συνεισφορά του Καραϊσκάκειου στη μεγάλη υπόθεση της επανένωσης της πατρίδας μας, διότι φέρνει κοντά ανθρώπους που έχουν κοινές αξίες, κοινές αρχές, κοινά οράματα, το να δουν ευτυχισμένα παιδιά, να δουν παιδικά χαμόγελα, να δουν να καταπολεμάται ο παιδικός καρκίνος.

Και είναι χάρις σε αυτή την ομόψυχη άκρως συγκινητική ανταπόκριση και κινητοποίηση του συνόλου των υποστηρικτών του αλλά και όλων εσάς των 48 εθελοντών δοτών και των ομάδων εθελοντών που τιμούμε απόψε, αλλά και, που τόσο το Καραϊσκάκειο ίδρυμα όσο και η πατρίδα μας ξεχωρίζουν παγκοσμίως για το υψηλό αίσθημα αλτρουισμού, ευθύνης και ευαισθησίας που διακρίνει την κοινωνία μας.

Προ πάντων όλων, όμως, χάρις σε αυτή την ανταπόκριση, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας εντός  και εκτός των στενών συνόρων της πατρίδας μας.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, στη βάση της κατάλληλης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη δωρεά μυελού των οστών και επενδύοντας στα υψηλά αισθήματα ανθρωπισμού των συμπολιτών, το θετικό πρόσημο που καταγράφει η τεράστια συνεισφορά των χιλιάδων εθελοντών δοτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα προσεχή χρόνια θα πολλαπλασιαστεί.

Επιτρέψτε μου καταλήγοντας να συγχαρώ για ακόμη μία φορά θερμά τη φίλη Πρόεδρο Δρ. Πόπη Κανάρη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την ξεχωριστή του προσφορά σε ανθρωπιστικό και επιστημονικό επίπεδο η οποία καταξιώνει παράλληλα την πατρίδα μας στον τομέα της επιστήμης, της έρευνας και της μάχης κατά της λευχαιμίας.

Θερμά συγχαίρω επίσης τον Διευθυντή του Ιδρύματος, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το σύνολο των ευαισθητοποιημένων  χορηγών, των ευεργετών και των εθελοντών που στηρίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στους στόχους που θέτει το Ίδρυμα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα παραμένει σταθερά στο πλευρό σας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα περισσότερα από τους στόχους που θέτετε.

(ΡΜ/ΕΙ)