Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2020 09:06

Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 2ο Πολιτιστικό Συνέδριο «Φοινί, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του, από τα παλιά μέχρι σήμερα», στις 26/9/2020

Με ιδιαίτερη χαρά έχω θέσει το σημερινό Συνέδριο υπό την αιγίδα μου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινιού. Η σημερινή εκδήλωση, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, για ανάδειξη των αξιών της κυπριακής υπαίθρου και για περαιτέρω αναζωογόνηση των αγροτικών μας περιοχών.

Η Κύπρος, είναι μια χώρα πλούσια σε στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς και σε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διαφυλάττουμε με κάθε δυνατό τρόπο τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των αγροτικών μας κοινοτήτων, ως εστιών πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η κοινότητα που βρισκόμαστε σήμερα, το Φοινί, έχει να επιδείξει μια πολύ σημαντική πτυχή πολιτιστικής, κυρίως, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού, η οποία, μετά από αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Λίγους αιώνες πριν, το Φοινί αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αγγειοπλαστικής τέχνης στην Κύπρο. Η τέχνη του κόκκινου πηλού, όπως και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν στο Φοινί και γενικότερα στην ύπαιθρό μας, θα αναλυθούν αμέσως μετά από έγκριτους ομιλητές, οι οποίοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να αποδεχτούν την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή τους, ως ομιλητές, στο Συνέδριο και τους οποίους ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά.

Στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργαζόμαστε με κάθε διαθέσιμο μέσο και πόρο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ευημερία του κόσμου της υπαίθρου, καθώς και για την ανάπτυξη και πρόοδο των αγροτικών μας περιοχών. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα παραγωγής, η αναζωογόνηση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και η προσέλκυση νέων ανθρώπων σε αυτήν, αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει προωθηθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την έναρξη υλοποίησης τους. Ενδεικτικά αναφέρω την αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, την ενθάρρυνση για δημιουργία ομάδων παραγωγών, την ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων και την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών. Πρόσθετα, η Κυβέρνηση, μέσω της υπό εξέλιξη Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, προωθεί μέτρα και δράσεις που θα συμβάλουν στη συγκρότηση των κοινοτήτων αυτών σε μια ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και στην ανάδειξη τους σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Στο πλαίσιο της πιο πάνω προσπάθειας, το Υπουργείο μας έχει προωθήσει και την πρωτοβουλία LEADER, μέσω της οποίας ενθαρρύνεται η συνεργασία των φορέων αγροτικής ανάπτυξης. Οι φορείς αυτοί συνεργάζονται από κοινού και εφαρμόζουν πολυτομεακές στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης για υλοποίηση επωφελών δράσεων. Παράδειγμα αποτελεί και η δημιουργία του Δικτύου «Όμορφα Χωριά της Κύπρου», στο οποίο συμμετέχει επάξια η κοινότητα Φοινιού και το οποίο αποτελεί ένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια στο Συνέδριο.

Η συνεχής και αμέριστη συμπαράσταση του Κράτους προς τον αγροτικό τομέα, διαφάνηκε και κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνούμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, το Υπουργείο Γεωργίας προώθησε και υλοποιεί 27 συνολικά μέτρα, προϋπολογισμού πέραν των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για στήριξη όλων σχεδόν των κλάδων του πρωτογενή τομέα.

Η δημιουργικότητα, η εργατικότητα και η επιμονή των κατοίκων της υπαίθρου, μαζί με την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία, μπορούν να αναδείξουν τις αγροτικές μας περιοχές ως κέντρα ανάπτυξης, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά τους.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινιού για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημερινό Συνέδριο και να τους συγχαρώ θερμά για την αξιέπαινη πρωτοβουλία που πήραν για τη διοργάνωσή του. Εύχομαι κάθε επιτυχία.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου.

(MAK)