Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2024 10:24

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων του έργου «Χωριστή Συλλογή και Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων από Νοικοκυριά»

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου «Χωριστή συλλογή και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από νοικοκυριά».

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή τονίζουν τη ζωτική σημασία της διαχείρισης των αποβλήτων και υπογραμμίζουν τη βαρύτητα της χωριστής συλλογής των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων. Παράλληλα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας και κουλτούρας στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων, η οποία, παρότι αποτελεί μια πρόκληση, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον.

Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης κατανοεί την αξία του διαχωρισμού των επικίνδυνων αποβλήτων από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Τα απορρίμματα δεν είναι απλά σκουπίδια που πρέπει να καταλήξουν στις χωματερές. Αντίθετα, αποτελούν φυσικούς πόρους που, εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε πρώτες ύλες για νέες παραγωγικές διεργασίες και να αποκτήσουν δεύτερη ζωή. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ορισμός και η σπουδαιότητα της Κυκλικής Οικονομίας.

Από την άλλη, τα επικίνδυνα απόβλητα, όπως χημικά, ηλεκτρονικά, μπαταρίες και φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους συχνά αγνοούμε. Αυτά τα αντικείμενα ή ουσίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιστρέφουν στον οργανισμό μας, εφόσον έχουν προλάβει να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία, έχουν δηλητηριάσει πανίδα και χλωρίδα, έχουν επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας.

Ό,τι λοιπόν πετάμε στη γη,αγαπητοί, επιστρέφει πίσω σε μας!

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που έργα όπως το «Χωριστή Συλλογή και Διαχείριση Επικίνδυνη Αποβλήτων από Νοικοκυριά», για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αποτελούν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου για ολοκληρωμένη μετάβαση σε μια Πράσινη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία. Μια προτεραιότητα, η οποία περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η εναρκτήρια συνάντηση για το Έργο αυτό πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Το έργο, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2021, με διάρκεια υλοποίησης 39 μήνες, ολοκληρώνεται τέλη αυτού του μήνα. Υλοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, και με Διαχειριστική Αρχή τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση του ήταν από τα Νορβηγικά Ταμεία «Norway Grants Programming 2014-2021», με προϋπολογισμό €500.000.

Σκοπός του ήταν, πέραν της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επιπτώσεις από τη μη ορθή διαχείριση αποβλήτων, και η ενημέρωσή τους για την υποχρέωση της χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά, η οποία αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2025 - δηλαδή σε περίπου επτά μήνες.

Με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα, η Κύπρος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζει ότι τα επικίνδυνα απόβλητα δεν αναμειγνύονται ούτε με άλλες κατηγορίες επικίνδυνων αποβλήτων ούτε με άλλα απόβλητα, ουσίες ή υλικά.

Στο πλαίσιο του Έργου κατασκευάστηκαν τέσσερεις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες, οι οποίες δρούσαν ως κινούμενοι συλλέκτες, αλλά και ως μονάδες ενημέρωσης, οι οποίες επισκέφθηκαν 135 τοπικές Αρχές, δηλαδή 91 Κοινότητες και 44 Δήμους. Αυτό επετεύχθη σε διάστημα πέντε μηνών, αρχίζοντας από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των δημοτικών σχολείων και σχολείων μέσης εκπαίδευσης που επισκέφθηκε την κάθε μονάδα. Ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών και μαθητριών που συμμετείχε ήταν 7.231, ενώ επισκέφθηκαν τις μονάδες επιπλέον 9.799 άτομα. Πέραν της ενημέρωσης για τα διάφορα ρεύματα επικινδύνων οικιακών αποβλήτων, οι συγκεντρώσεις αυτές συνέβαλαν και στη συλλογή μεγάλου αριθμού αποβλήτων.

Κύριες και κύριοι,

Το έργο αυτό, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν σήμερα, ολοκληρώνεται. Παρόλα αυτά στόχος μας είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με εθνικούς ή άλλους πόρους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από επισκέψεις των υφιστάμενων τεσσάρων κινητών μονάδων σε Δήμους και Κοινότητες, ενώ στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε αύξηση των μονάδων, κινητές και σταθερές, για ακόμη περισσότερα αποτελέσματα.

Eπιπρόσθετα, αναμένεται να αδειοδοτηθεί το νέο συλλογικό σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα απόβλητα φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης. Ευελπιστούμε πως οι δράσεις αυτές θα διασφαλίσουν ότι η παραγωγή, η συλλογή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η επεξεργασία επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων εφαρμόζονται σε συνθήκες που παρέχουν προστασία για το περιβάλλον μας.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς όλους τους εταίρους μας στο έργο «Χωριστή συλλογή και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από νοικοκυριά».

Ειδική μνεία αρμόζει στους Δήμους και τις Κοινότητες που φιλοξένησαν τις κινητές μονάδες και ιδιαίτερα τους τέσσερεις μεγάλους Δήμους Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, αλλά και στις Τοπικές Αρχές που πρόβαλαν το έργο αυτό.

H συμβολή των Τοπικών Αρχών είναι πράγματι ουσιαστική. Είναι σημαντικός ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν τόσο σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο και στην ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για διαχείριση των αποβλήτων.

Με την ευκαιρία αυτή καλούμε τους πολίτες της Κύπρου να συμμετέχουν ενεργά στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου αύριο. Με την ορθή εφαρμογή της χωριστής συλλογής των επικινδύνων οικιακών αποβλήτων εκπληρώνουμε όχι μόνο νομικές υποχρεώσεις, αλλά συμβάλλουμε και στο ευρύτερο κίνημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ένα πιο βιώσιμo μέλλον για όλους μας.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΝΖ)