Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2021 14:43

Απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, αλλά και ζητήματα που άπτονται της πανδημίας και των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα γίνει στη Γενεύη, τον Απρίλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται έντονα καθώς πιστεύει ότι η παρουσία της ΕΕ θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές και θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε ότι «οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ είναι αυτές που εγγυούνται και μια σταθερότητα και είναι προσπάθειά μας να πειστούν τα ΗΕ να καλέσουν και την ΕΕ. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΕ να είναι παρούσα και ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα το πετύχουμε».

Σε ερώτηση κατά πόσο η σύγκλιση που θα επιδιώξει η δική μας πλευρά αφορά τη μορφή λύσης ή στο να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κούσιος είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασίσει ο ΓΓ των ΗΕ και όχι η δική μας πλευρά. «Η σημασία είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις για να επιτραπεί στον ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει τη Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, τη συζήτηση επί της ουσίας του προβλήματος», είπε.

Πρόσθεσε πως εκείνο που έχει, επίσης, σημασία είναι ότι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει δηλώσει ότι οι όροι εντολής του πηγάζουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ναι μεν μπορεί η κάθε πλευρά να βάζει στο τραπέζι οτιδήποτε θέλει αλλά χωρίς αλλαγή των όρων εντολής ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει άλλο παρά μόνο να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε στο Κραν Μοντάνα.

Τα δεδομένα, πρόσθεσε, είναι ότι εμείς πάμε στην άτυπη πενταμερή με βάση λύσης τα όσα προβλέπονται στα ψηφίσματα και τα αποφάσεις του ΟΗΕ, και θέλουμε να έχουμε μια δημιουργική παρουσία.

Τόνισε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και την πολιτική βούληση, αλλά και την ετοιμότητα να μπει σε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση, για να μπορούν να βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην ουσία της επίλυσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι απαγορευτική για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κούσιος είπε πως σίγουρα δεν θα εκτροχιαστεί πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εντούτοις, είπε, λόγω των αριθμών που αναμέναμε από την AstraZeneca, θα επηρεαστεί χρονικά η ικανοποίηση των αναγκών. «Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης του εμβολίου, είμαστε σε επαφή με την αρμόδια Επίτροπο και την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το οποίο αφορά γενικότερα όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Κούσιος είπε πως η Κυβέρνηση κινείται και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ σημείωσε πως δεν δικαιούμαστε ως χώρα να διαπραγματευτούμε απευθείας με τις εταιρείες παραγωγής των συγκεκριμένων εμβολίων.

Ερωτηθείς πόσο προβληματίζει την Κυβέρνηση η αυξημένη ροή κρουσμάτων στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κούσιος είπε πως αυτό το θέμα προβληματίζει πάρα πολύ την Κυβέρνηση και για αυτό συζητήθηκε ιδιαίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Υπουργό Υγείας να είναι ιδιαίτερα έντονος.

«Για αυτό η έκκλησή μας ξανά προς τους πολίτες είναι να τηρούν τα μέτρα, να είμαστε προσεκτικοί, να βοηθήσουμε όλοι ανεξαίρετα να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που πλησιάζει στο τέλος της. Τόσο με την αλλαγή του καιρού όσο και με την αύξηση των εμβολίων», πρόσθεσε, «έχουμε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμη καλύτερα την πανδημία».

Ο Εκπρόσωπος συνέστησε την ίδια ώρα «λίγη ακόμη υπομονή, αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία», σημειώνοντας πως αν δεν μειωθούν οι αριθμοί που έχουμε σήμερα μετά και τη χαλάρωση των μέτρων, «θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Ευελπιστούμε ότι θα δούμε μειώσεις στα ποσοστά τις επόμενες μέρες, αλλά αν βλέπουμε φαινόμενα, όπως αυτά που είδαμε στη Λεμεσό την ημέρα της αποκριάς, πώς μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας», διερωτήθηκε, και απηύθυνε θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για ελάχιστη ακόμα υπομονή.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση είναι σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους για το εμβόλιο Sputnik, ο κ. Κούσιος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να πάρουμε σημαντικές ποσότητες, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ».

 

ΡΜ/ΕΧ/ΕΧΡ

Σχετικά Ανακοινωθέντα