Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2024 19:28

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην Τελετή Απονομής των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για «Οργανισμούς και Επιχειρήσεις» και «Πόλεων και Κοινοτήτων Κύπρου»

Με ιδιαίτερη χαρά συνδιοργανώνουμε, ως Γραφείο Επίτροπου Περιβάλλοντος, με το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) την αποψινή τελετή απονομής των Παγκύπριων Βραβείων Πράσινων Πόλεων και Πράσινων Κοινοτήτων της Κύπρου και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις για το έτος 2023, θεσμό τον οποίο το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος στηρίζει από την αρχή της καθιέρωσής του. Εξάλλου, αυτός είναι και ο ρόλος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, να επιδιώκει και να στηρίζει την οριζόντια ευθυγράμμιση των πολιτικών και των προσπαθειών των κρατικών υπηρεσιών, του επιχειρηματικού κόσμου, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών για θέματα σχετικά με το περιβάλλον.

Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω σοβαρών οικολογικών προκλήσεων, η σημασία που αποκτούν οι συλλογικές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος είναι τεράστια. Ο πλανήτης αλλά και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουμε και χρειάζεται να διαχειριστούμε τις τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της ρύπανσης της ατμοσφαίρας, των εδαφών και των υδάτων, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων που κατ’ επέκταση θέτουν σε κίνδυνο και την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτές τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας, λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη για καινοτομία, συνεργασία και ενεργό συμμετοχή.

Απόψε βρισκόμαστε εδώ για να βραβεύσουμε πόλεις, κοινότητες, οργανισμούς και επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την περιβαλλοντική τους δράση.

Ως Γραφείο Επίτροπου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της πολιτικής της παρούσας διακυβέρνησης, δηλώνω και τη δική μας δέσμευση για τη δομημένη προώθηση καλών, ολοκληρωμένων και σφαιρικών πρακτικών που θα καθιστούν τις αστικές περιοχές καθώς και τις περιοχές της υπαίθρου αειφόρες.

Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί επίπονη διαδικασία, η οποία διαλαμβάνει ένα ευρύ, περίπλοκο φάσμα πρακτικών και αρχών, συχνά αντικρουόμενων συμφερόντων, από την εφαρμογή των οποίων, ωστόσο, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα διάσωσης του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Τυχόν επιδερμική υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών δεν επαρκούν· μια ολοκληρωμένη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης απαιτεί εξειδίκευση, δέσμευση, συνοχή και συνέπεια ενεργειών.

Οι υποδειγματικές βιώσιμες πρακτικές χρειάζεται να σχεδιάζονται σχολαστικά και να εφαρμόζονται ολοκληρωμένα, και όχι αποσπασματικά, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις άμεσες περιβαλλοντικές προκλήσεις αλλά και προωθώντας τη μακροπρόθεσμη διαχείριση και ανθεκτικότητα. Παράλληλα, χρειάζεται να περάσουν και να εφαρμόζονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, από τα προϊόντα που καταναλώνουμε μέχρι τις πολιτικές που αποφασίζουμε και υλοποιούμε. 

Οι δήμοι και οι κοινότητες, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική δράση. Αυτοί είναι οι φορείς που διαθέτουν το οργανωτικό υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό, και οι οποίοι δύνανται ουσιαστικά να συμβάλουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της, όπως είναι τα μέτρα στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της πράσινης μετάβασης, που αφορούν την πράσινη επιχειρηματικότητα, τη μείωση αποβλήτων, την αειφόρο χρήση του νερού και της ενέργειας και τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη, τον Επιστημονικό Διευθυντή δρα Ανδρέα Χατζηχαμπή και τους συνεργάτες του στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, για το έργο που επιτελείται εδώ και 20 χρόνια, προάγοντας αποτελεσματικά την περιβαλλοντική εκπαίδευση, έρευνα και ευαισθητοποίηση. Συγχαίρω επίσης όλους τους φορείς που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές και ως μέλη των επιστημονικών επιτροπών αξιολόγησης, την Ένωση Δήμων Κύπρου και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λεμεσού (ΟΓΕΕ Λεμεσού), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει διαχρονικά μια πολύ στενή συνεργασία με το ΚΥΚΠΕΕ και στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τις κοινές μας δράσεις, όπως, μεταξύ άλλων τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου του Δικτύου Πράσινων Πόλεων και Πράσινων Κοινοτήτων της Κύπρου, προς ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεών τους στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, καθώς και τη συνδιοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις συνεπαγόμενες προκλήσεις σε διάφορους τομείς.

Ολοκληρώνοντας, τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους βραβευθέντες, τις πόλεις και τις κοινότητες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις καθώς και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΣΠ/ΜΣ)