Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2024 14:03

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος συμμετείχε στο δεύτερο ετήσιο συνέδριο «Women in Law»

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου συμμετείχε στο δεύτερο ετήσιο συνέδριο «Women in Law», που διοργανώνει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ).

Η κα Θεοδοσίου συμμετείχε στην ενότητα «Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση & Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG & SDGs)», με παρουσίαση υπό τον τίτλο «Προς αναζήτηση περιβαλλοντικής δικαιοσύνης: Τρίτος πυλώνας της Σύμβασης του Άαρχους (Aarhus)».

Η Επίτροπος, στην εισήγησή της, αναφέρθηκε γενικά στη Σύμβαση του Άαρχους, της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), η οποία αποτελεί την κορυφαία συμφωνία για θέματα περιβαλλοντικής δημοκρατίας. Μετά την επικύρωσή της από 47 χώρες μέχρι το 2023 δόθηκε το δικαίωμα στην Κοινωνία των Πολιτών για πρόσβαση σε πληροφόρηση, για αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, καθώς και για πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Η Κύπρος έχει υπογράψει τη Σύμβαση το 1998 και την έχει επικυρώσει το 2003. Είκοσι ένα χρόνια μετά η Σύμβαση είχε θετική επίδραση όσον αφορά την περιβαλλοντική διακυβέρνηση και τη θεσμική τήρηση των δύο πρώτων πυλώνων της Σύμβασης –της πρόσβασης στην πληροφόρηση και της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.

Η κα Θεοδοσίου, κατά την παρουσίασή της, ασχολήθηκε ειδικότερα με τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της πρόσβασης της κοινωνίας των πολιτών στη δικαιοσύνη για παραβιάσεις, οι οποίες αφορούν το περιβάλλον και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ισχύοντα σε σχέση με το νομικό καθεστώς στη Δημοκρατία, κατά πόσον έχει προσαρμοστεί το Δίκαιο βάσει των όσων απορρέουν από τη Σύμβαση, στις διεθνείς και τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας μας και εάν οι πολίτες έχουν πράγματι πρόσβαση στη δικαιοσύνη στα κυπριακά ένδικα μέσα. Στην παρουσίασή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος έκανε αναφορά σε υποθέσεις στα κυπριακά δικαστήρια ως μελέτες περίπτωσης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένες ομιλήτριες και διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση των γυναικών, την αναβάθμιση δεξιοτήτων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη αγορά καθώς και τη δικτύωση επαγγελματιών του δικηγορικού επαγγέλματος με επαγγελματίες άλλων τομέων δραστηριοποίησης.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στην ανάδειξη προβλημάτων και ζητημάτων, τα οποία παρεμποδίζουν τις ίσες ευκαιρίες, καθώς και στην ανάπτυξη παραγωγικού διαλόγου, από τον οποίο θα προκύψουν στοχευμένες εισηγήσεις για αξιοποίησή τους από τους θεσμούς και τους φορείς της Πολιτείας.

(ΑΣΠ/ΜΣ)