Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2021 11:50

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης «Τα πιστεύω των Κυπρίων για τον εμβολιασμό»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στην πολύ ενδιαφέρουσα διάσκεψη Τύπου, στην οποία θα ακούσουμε τα ευρήματα μιας σημαντικής μελέτης που εξέτασε και ανέλυσε τις αντιλήψεις και τα πιστεύω των συμπολιτών μας για τους εμβολιασμούς.

Υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, και με τη συμβολή του κ. Κωνσταντίνου Τσιούτη και του κ. Χρίστου Πέτρου, αλλά και με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, διενεργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας παγκύπρια μελέτη και εξετάστηκαν πτυχές του εμβολιασμού κατά της COVID-19, που θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια.

Όπως θα ακούσουμε αναλυτικότερα από τον Καθηγητή Φελλά, η μελέτη επιβεβαιώνει τις εικαζόμενες τάσεις διχασμού στην κυπριακή κοινωνία σε σχέση με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η αισθητή πλειοψηφία (39%) των πέραν των 2,000 συμμετεχόντων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει χωρίς κανένα πρόβλημα τους διαφωνούντες προς τη δική τους άποψη, καθώς θεωρούν πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός να πράττει όπως ο ίδιος πιστεύει καλύτερα για τον εαυτό του.

Γενικότερο συμπέρασμα που καταγράφεται από την έρευνα, είναι πως μπορεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται φόβοι, κάποιοι εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βάσιμοι, αλλά και φόβοι που έχουν ως σημείο αφετηρίας το φαινόμενο της συνωμοσιολογίας, την παραφιλολογία και την παραπληφόρηση.

Αγαπητοί φίλοι,

Μεταφέροντας τις ευχαριστίες μας προς την ΟΣΑΚ και τους επιστήμονες συνεργάτες της για την πολυεπίπεδη προσπάθειά τους να ενημερώσουν επιστημονικά και τεκμηριωμένα τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια νέα μελέτη που προωθείται από την ίδια επιστημονική ομάδα και θα αφορά τους post-COVID ασθενείς. Στην Κύπρο, πέραν των 110 χιλιάδων συνανθρώπων μας έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και όπως εκτιμούν οι ειδικοί μας το 30% συνεχίζει να ταλαιπωρείται για μήνες μετά τον αποχαρακτηρισμό του ως περιστατικό κορωνοϊού. Άρα ως Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα στην κυπριακή κοινωνία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων πολιτικών υγείας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΜΚΥ)