Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2023 13:41

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Πέγειας

Είμαι εδώ για να εγκαινιάσω έργα σε διάφορες περιοχές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές Κυβερνήσεις, τους Δημάρχους, τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων με τη συμβολή του βραχίονα της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την Έπαρχο και την αποφασιστικότητα να δούμε την αναβάθμιση κάθε δήμου, κάθε κοινότητας, κάθε περιοχής της πατρίδας μας.

Πολλά είναι τα έργα που έχουμε σήμερα εγκαινιάσει που αφορούν τους διάφορους δήμους, κοινότητες και χαίρομαι για ακόμα ένα έργο, τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου για το σύνολο των κατοίκων, ενός ιστορικού κτηρίου.

Αναφέρεστε σε ευρωπαϊκά κονδύλια και ορθώς αναφέρεστε, αλλά αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι παρά η συνεισφορά της πατρίδας μας στην Ευρώπη που επανέρχονται και απαιτούν αξιολόγηση. Όπου υπάρχουν ώριμα έργα ως αποτέλεσμα της ικανότητας Δημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων με τη βοήθεια της Κυβέρνησης, υλοποιούνται. Και αυτό πράξαμε μέχρι σήμερα.

Όταν υπάρχουν αιτήματα αρκούντως δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα ώστε να παρουσιάζουν την ωριμότητα δεν μπορεί παρά μια υπεύθυνη Κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει πολιτικές. Περάσαμε κρίσεις, κατορθώσαμε να ανακάμψουμε. Το πρώτο μέλημα από το 2015 ήταν μια σειρά εξαγγελίας έργων, προκειμένου να δούμε να αναζωογονούνται η οικονομία, η ύπαιθρος, οι πόλεις, να αλλάζουν τα πάντα. Είστε μάρτυρες όλων όσων έχουν επισυμβεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Εντός ελαχίστων εβδομάδων εγκαταλείπω την προεδρία.  

Με ήσυχη τη συνείδηση ότι έπραξα με βάση τα δεδομένα που είχα μπροστά μου τα μέγιστα ώστε να νιώθω περήφανος ότι πρόσφερα και να νιώθετε και εσείς περήφανοι ότι εισακουόσασταν όταν υποβάλλατε ώριμα έργα. Η Κύπρος πραγματικά, και υπάρχουν φωτογραφίες του 2013 με τις φωτογραφίες του 2023 θα είναι η σημαντικότερη επιβεβαίωση της προκοπής που υπήρξε αυτά τα χρόνια.  

Και δεν περιοριστήκαμε σε έργα ανάπτυξης. Προχωρήσαμε σε έργα κοινωνικής πολιτικής, είτε με την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του κατώτατου μισθού, της διασφάλισης εγγυημένης σύνταξης, της εισαγωγής του ΓΕΣΥ, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, το σημαντικότερο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δημιουργήσουμε τοπικές Κυβερνήσεις με αποτελεσματικές και σημαντικές δυνάμεις έτσι ώστε και διοικητικώς να είναι αυτοτελείς και οικονομικά επαρκείς για να μπορούν να υπάρχουν έργα.

Νιώθω περήφανος σήμερα ευρισκόμενος στην Πέγεια, μια των ωραιότερων περιοχών.

Θα είμαι επισκέπτης στην Πέγεια για να απολαμβάνω αυτά που μέσα από τα οράματά σας, μέσα από τη δική μας αποφασιστικότητα έχει γίνει κατορθωτό να επιτευχθούν.

Το ύψος της δαπάνης για τη βελτίωση, ανακαίνιση του παρόντος έργου ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο 860 χιλιάδες ευρώ, ενώ βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης άλλα σημαντικά αιτήματα της τοπικής Αρχής, συνολικού προϋπολογισμού  έξι εκατομμυρίων 500 χιλιάδων ευρώ.

Τα εν λόγω έργα αφορούν:

  • Τη βελτίωση της λεωφόρου «Μιχαλάκη Κυπριανού».
  • Την κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου.
  • Τη μελέτη για την κατασκευή κυματοθραυστών στην περιοχή «Ασκού».

Θέλω να συγχαρώ θερμά τον φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Πιστεύω πως με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες προοπτικές και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και ολιστική ανάπτυξη των περιοχών και πιστεύω πως με την ακολουθηθείσα τουριστική στρατηγική έχουμε αναδείξει ευρύτερα την Πάφο ως έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς.

Σας άκουσα με πολλή προσοχή.

Έχω συναντήσει τους φίλους κοινοτάρχες των κοινοτήτων. Αυτό που θέλω να πω με πάσα σοβαρότητα είναι πως δεν θα παραγνωρίσουμε τα δικαιώματα όσων ως αποτέλεσμα δεσμευτικών προνοιών της γνωμάτευσης θα αποστερηθούν των δικαιωμάτων τους. Το ίδιο θα δούμε πώς είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια προσεγμένη δημιουργία, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές που επιβάλλονται από την ΕΕ, όχι εισακούοντας τους περιβαλλοντιστές διότι θέλουμε να τους ακούμε για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα και με ευαισθησίες στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Εύχομαι αυτή η πατρίδα να έχει πάντα ως στόχο, ως προοπτική, την προκοπή, την απελευθέρωση, την επανένωση.

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΧΡ)