Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2023 19:47

Δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής προέβη σήμερα 1η Νοεμβρίου 2023 σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με την προκήρυξη σχεδίου για αναβάθμιση των χώρων εστίασης και των καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός δήλωσε: «Το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την προκήρυξη σχεδίου για αναβάθμιση των χώρων εστίασης και των καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Πρόκειται για σχέδιο χορηγιών που προκύπτει από την ενίσχυση που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σκοπός και στόχος του σχεδίου είναι αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εστίασης, αλλά και η αναβάθμιση των καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής. Δικαιούχοι είναι όλα τα κέντρα αναψυχής που κατέχουν άδεια λειτουργίας εστιατορίου ή ταβέρνας, σε αντίθεση με την περσινή προκήρυξη, όπου δικαιούχοι ήταν μόνο εστιατόρια-ταβέρνες που ο εγκεκριμένος κατάλογός τους ήταν βασισμένος στην κυπριακή κουζίνα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι το σχέδιο καλύπτει ή ενθαρρύνει επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δράσεις στις οποίες αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και που αποτελούν και προεκλογική δέσμευση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε ότι ανέρχεται στα €3,6 εκατομμύρια.

Κληθίς να απαντήσει κατά πόσο το σχέδιο αφορά μόνο την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Υφυπουργός απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι περιλαμβάνονται αρκετές δαπάνες που ανήκουν στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σε ερώτηση αν θα δίνεται επιπλέον χορηγία ή κίνητρα σε όσους δικαιούχους επενδύουν στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Κουμής είπε: «Όχι. Η ένταση της ενίσχυσης αφορά μόνο συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και είναι διαφορετική σε σχέση με την περιοχή που εδρεύει το υποστατικό, το κέντρο αναψυχής ή το κατάστημα. Η ένταση της ενίσχυσης είναι 75% στις ορεινές περιοχές, 65% στις περιοχές της υπαίθρου και 50% σε άλλες περιοχές».

Πρόσθεσε ότι το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο «είναι αναλόγως της δαπάνης που θα κάνει η ίδια επιχείρηση. Η ελάχιστη δαπάνη για τα κέντρα αναψυχής είναι 10.000 ευρώ και ελάχιστη δαπάνη για τα καταστήματα πώλησης είναι 4.000 ευρώ».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα σχέδια που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει προκήρυξη ενός άλλου σχεδίου που αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, το γνωστό σχέδιο για δημιουργία εγκαταστάσεων υγείας και ευεξίας.

Κληθείς να απαντήσει αν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη σεζόν, ο Υφυπουργός είπε: «Με βάση όλα όσα διαδραματίζονται στο Ισραήλ, αν δεν τελειώσει ο πόλεμος μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δεύτερή μας μεγαλύτερη αγορά. Η αγορά του Ισραήλ, το έχω αναφέρει αρκετές φορές, είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τη χώρα μας. Είναι μια αγορά η οποία μας έχει δώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 368.000 αφίξεις και είναι μια αγορά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι μια αγορά με μικρή διάρκεια παραμονής, 4,7 μέρες παραμονής. Είναι μια αγορά η οποία λειτουργεί στον άξονα των μικρών αποδράσεων που για χρόνια τώρα ζητούσαμε ως χώρα, ως τουριστικός προορισμός, και μια αγορά η οποία βάσει αυτών των δεδομένων δύσκολα μπορεί να πληρωθεί από άλλες αγορές. Δεν λέω ότι θα δημιουργηθεί ανάγκη λόγω των 400.000 αφίξεων που είναι σε γενικές γραμμές η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά είναι μια αγορά με μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν έχουμε όμοιά της».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού πρόσθεσε: «Από τον Ιούλιο κάνουμε συναντήσεις, διαπραγματεύσεις με αρκετές άλλες αγορές με στόχο να αυξηθεί η δυναμικότητά τους. Την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνουμε στο Λονδίνο, στην WTM (World Travel Market), και θα έχουμε αρκετές συναντήσεις με συνεργάτες μας, οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με δυνητική αντικατάσταση από άλλες αγορές, ο κ. Κουμής ανέφερε: «Η Πολωνία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μια τεράστια άνοδο, όπως άνοδο έχουν καταγράψει και πολλές άλλες χώρες. Οι τρεις από τις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, η Ελβετία, η Γαλλία και αρκετές άλλες».

(ΝΓ/ΚΚ)