Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2024 14:54

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου “Corporate Sustainability Supporting Framework”, 7 Μαρτίου 2024

Η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, ως η αρμόδια Αρχή για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στην Κύπρο και στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “Corporate Sustainability Supporting Framework” (έργο ΕΚΕ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από τους Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, διοργάνωσε την Πέμπτη 07/03/2024 στο Αμφιθέατρο “Θεόφιλος Γεωργιάδης” στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τη διεξαγωγή ενημερωτικών /εκπαιδευτικών Ημερίδων για την EKE σε όλες τις πόλεις και την εγγραφή επιχειρήσεων στο Μητρώο ΕΚΕ.

Κατά την ομιλία της η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκαν οι Ημερίδες, αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της ΕΚΕ από εκδηλώσεις που παλαιότερα γίνονταν από επιχειρήσεις, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στην ενσωμάτωση των όρων της βιωσιμότητας και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην έννοια της ΕΚΕ, συνταυτίζοντάς την με κάθε προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που να ευνοούν τη βιώσιμη, φιλικότερη προς το περιβάλλον ανάπτυξη, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα, οι επιχειρήσεις, πέραν της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, καλούνται να λειτουργούν και ως υπεύθυνοι κοινωνικά εταίροι, συμπληρώνοντας ότι ουσιαστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί η εφαρμογή των 17 Στόχων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων (ΥΣΕ) κ. Κύπρος Πρωτοπαπάς αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών διαδραματίζει στην ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για υιοθέτηση της ΕΚΕ στον τρόπο λειτουργίας και στις δραστηριότητές τους, δεδομένου ότι το φάσμα της ΕΚΕ περιλαμβάνει οικειοθελείς δράσεις σε σχέση με την υιοθέτηση πολιτικών, οι οποίες προσβλέπουν στην εταιρική υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο των ιδίων των επιχειρήσεων όσο και του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο αρχίζουν να συνειδητοποιούν πλέον ότι οι ενέργειες και οι δράσεις τους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και κατανοούν ότι πρέπει να ενθαρρύνουν τις θετικές επιπτώσεις και να αποφεύγουν τις αρνητικές, οι οποίες αποβαίνουν ζημιογόνες για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Εντούτοις, όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης θεώρησης της ΕΚΕ για προώθηση θεμάτων στους τρεις βασικούς άξονες, περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση έγινε κοινή διαπίστωση της ανάγκης αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δίνοντας σημασία στη συλλογικότητα, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, αντιλήψεων και γνώσεων.

Ο Έφορος ανέφερε ότι η ΥΣΕ σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης ετοίμασε Εθνική Προδιαγραφή για την ΕΚΕ καθώς και σχετικό Οδηγό, όπου προβλέπονται οι απαιτήσεις για τον καθορισμό, τη βελτίωση, τη διατήρηση και την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ΕΚΕ με στόχο την ενσωμάτωσή του στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο Συντονιστής του έργου ΕΚΕ κ. Μαρίνος Άνιφτος παρουσίασε τις δράσεις του Έργου, οι οποίες αποσκοπούν στην υιοθέτηση από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τής Εθνικής Προδιαγραφής ΕΚΕ στο σύστημα διαχείρισης ΕΚΕ που έχουν ήδη αναπτύξει ή που προτίθενται να αναπτύξουν. Σημείωσε ότι, αφού οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εξασφαλίσουν σχετική πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα, θα μπορούν να εγγράφονται στο κρατικό Μητρώο ΕΚΕ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ΥΣΕ στο πλαίσιο του Έργου. Με την εγγραφή τους στο Μητρώο θα τους εκδίδεται ηλεκτρονικά σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής.

Σημειώθηκε ότι, οι επιχειρήσεις που θα πρωτοπορήσουν με την εγγραφή τους στο Μητρώο ΕΚΕ μέχρι τον προσεχή Μάιο, αποτελώντας πρότυπα για άλλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις πιο μικρές, θα βραβευτούν σε εκδήλωση που θα προγραμματιστεί. Απώτερος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η ανάπτυξη ενός Πλαισίου Υποστήριξης Εταιρικής Βιωσιμότητας στην Κύπρο.

Όλη η σχετική ενημέρωση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.

(ΑΣΠ)