Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2024 21:21

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για τις Γυναίκες – Σύμβολα της Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το πλοίο που μεταφέρει από την Κύπρο στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στον προορισμό του και ερωτηθείς ποια συνέχεια να αναμένουμε από την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ετοιμάζεται και το δεύτερο πλοίο.

Θέλουμε να αυξήσουμε τον όγκο της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, άρα μιλάμε με αρκετά κράτη. Σήμερα μίλησα με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό που [μας] στήριξε από την πρώτη στιγμή. Ζήτησα κάποια τεχνική βοήθεια σε σχέση με τη μεταφορά για να “τρέξουμε” ακόμη πιο γρήγορα. Ανταποκρίθηκε θετικά. Μάλιστα θα σταλεί και ομάδα από την Ολλανδία, και αρμόδιος Υπουργός θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τρίτη. Θα έχουμε επισκέψεις στην Κύπρο από αρχηγούς κρατών που στήριξαν την πρωτοβουλία, ήδη μας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Την Κυριακή θα βρεθώ στην Αίγυπτο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δύο άλλους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, από την Προεδρία της ΕΕ φυσικά, το Βέλγιο.

Προχωρούμε. Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, υπάρχει στήριξη μετά που ξεκίνησε από σαφώς πολύ περισσότερα κράτη διότι βλέπουν ότι αυτό που λέγαμε υλοποιείται και συνεχίζουμε.»

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η δημιουργία της προβλήτας θα επιτρέψει σίγουρα να μεταφερθεί ακόμη περισσότερη βοήθεια γιατί δεν θα υπάρχει περιορισμός στα πλοία, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα πλοία, για παράδειγμα η Ολλανδία, το ολλανδικό ναυτικό έχει τέτοιου είδους πλοία. ΄Ηταν κάτι που συζήτησα σήμερα με τον κ. Rutte. Η δημιουργία της προβλήτας θα μας επιτρέψει να πηγαίνουν σαφώς περισσότερα πλοία. Μάλιστα συζητήθηκαν και πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών τα επόμενα βήματα, να δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί και ένα ταμείο για να μπορούμε να στείλουμε ακόμη περισσότερα. 

Ένας είναι ο στόχος: περισσότερη βοήθεια, αξιοποιώντας αυτόν τον ανθρωπιστικό διάδρομο που προτείναμε και βλέπουμε όλοι ότι υλοποιείται.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ λέει πως το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ εκθέτει την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν εκθέτει την Κυβέρνηση.

Θέλω να διαβεβαιώσω το ΑΚΕΛ – είμαστε και σε μια προεκλογική εκστρατεία, είμαι σίγουρος ότι θα ακούμε καθημερινά τέτοιου είδους δηλώσεις – και όχι μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά το σύνολο του κυπριακού λαού, και θέλω να είμαι κατηγορηματικός: Από πλευράς Πολιτείας θα γίνουν όλα όσα πρέπει έτσι ώστε, εφόσον υπάρχει υπόθεση, να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και αν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ελπίζω, χωρίς να παρεμβαίνω στη δικαστική εξουσία, να “τρέξουν” και εκεί γρήγορα τα πράγματα. Οι οδηγίες είναι σαφείς, είμαι σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για διάφορους ισχυρισμούς που υπάρχουν σε σχέση με ευθύνες της Αστυνομίας, όλα θα προχωρήσουν.

Είναι μια δημόσια υπόσχεσή μου προς τον κυπριακό λαό: τίποτα μα τίποτα δεν θα  αφήσουμε που να μη διερευνηθεί».

Ερωτηθείς αν κατά την αυριανή συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín θα επιδιώξει να μάθει για τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει, και ερωτηθείς αν ισχύουν πληροφορίες πως τα ΗΕ θα αναμένουν να ολοκληρωθούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία για να κινήσουν την όποια πιθανή διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «΄Οχι, δεν συζητήθηκε το δεύτερο ερώτημα σε σχέση με το μέχρι πότε θα αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη. Θα συναντηθώ αύριο με την κα Holguín, η οποία αναχωρεί την Κυριακή. Άρα, μάλλον είναι η τελευταία συνάντηση σε αυτόν τον γύρο της επίσκεψης. Θα έρθει ξανά στην Κύπρο τον Απρίλιο, αφού επισκεφθεί και αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών κρατών μελών της ΕΕ και τις Βρυξέλλες.

Όλο αυτό το διάστημα ήμουν σε τηλεφωνική επαφή με την κα Holguín, αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών της, να ανταλλάξουμε απόψεις.

Σε σχέση με τη μεθοδολογία ήθελα να πω ότι στο Κυπριακό η μεθοδολογία είναι μέρος της ουσίας και δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη μεθοδολογία από την ουσία. ΄Ηταν κάτι που συζητήσαμε με την κα Holguín από την πρώτη μας συνάντηση, αυτή είναι η θέση μας και θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη μεθοδολογία από την ουσία όταν μιλάμε για το Κυπριακό.

Θέλω να πω ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση – από δικής μας πλευράς είναι δεδομένη και χαίρομαι που αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα και είχαμε τον διορισμό της κας Holguín – μπορούμε όντως να φτάσουμε στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών. Να δούμε, να ενημερωθούμε και αύριο. Είναι μια προσπάθεια, όπου χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί με έναν και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλιών.»

(ΡΜ/ΕΠ/ΜΣ)