Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2019 20:21

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή νέων από Λύκεια, Πανεπιστήμια και Οργανώσεις Νεολαίας, χθες

Η μεγάλη σημασία της συμβολής των νέων στα κοινά τονίστηκε κατά τη ψεσινή συνεδρία του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων από Λύκεια, Πανεπιστήμια και Οργανώσεις Νεολαίας, και η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με την εκδήλωση δίδεται η ευκαιρία «να ακούσουμε τους νέους, να ακούσουμε τι θα μας πουν, να προβληματιστούμε μαζί και μέσα από τις εισηγήσεις που θα ακουστούν βεβαίως θα μπορεί να χαραχτούν πολιτικές που άπτονται άμεσα του μέλλοντος, αλλά και γενικότερα της πολιτικής ζωής του τόπου. Ξέρω ότι η ενεργός συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να επιδιώκει κάθε Κυβέρνηση, προκειμένου να έχει ενεργούς πολίτες. Και πραγματικά ενεργούς πολίτες οι οποίοι όχι απλά να ενδιαφέρονται για το δικό τους μέλλον, προσωπικά και ατομικά, αλλά το μέλλον της πατρίδας μας, της πορείας της, των μειονεξιών των ελλειμμάτων στα θέματα πολιτικής, είτε αφορούν τους νέους είτε αφορούν τον οποιονδήποτε, και των παραλείψεων μας διότι κανένας δεν είναι αλάνθαστος».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού είπε, απευθυνόμενος στους νέους, ότι «σήμερα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη λειτουργία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων του Υπουργικού Συμβούλιου της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβούλιου θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε ερωτήσεις ή τις εισηγήσεις σας, για θέματα που σας αφορούν, προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.  Μια καινοτόμος πρωτοβουλία, μοναδική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοβουλία, η  οποία έχει στόχο στο να ενεργοποιήσει την κοινωνία των πολιτών και να δημιουργήσει αποτελεσματικά εργαλεία ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και, ιδιαίτερα, των νέων στα κοινά.

Θεωρούμε ότι η κοινωνία των πολιτών της τρίτης χιλιετίας, χρειάζεται ενεργούς και ενημερωμένους ανθρώπους, με άποψη, αλλά και θέσεις για κάθε ζήτημα που αφορά στη ζωή τους, στα ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

Η πληροφόρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αυτής. Για να είναι, όμως, κάποιος ενεργός πολίτης χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση για τα θέματα που τον αφορούν. Πληροφόρηση, η οποία διευρύνει τις επιλογές του, τον στηρίζει στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και προωθεί την ενεργό συμμετοχή του στην κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένας βασικός πυλώνας πολιτικής του Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι να εφαρμόζει πολιτικές, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ενεργό πολιτότητα,  όπως η θεσμοθέτηση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών με τους πολίτες, η αναβάθμιση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς για ενεργό πολίτη και εθελοντισμό το οποίο έχει διανεμηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες, το έγγραφο πολιτικής για την κοινωνία των πολιτών, αλλά και πολλές άλλες δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. 

Η Πολιτεία εφαρμόζει αποτελεσματικότερες πολιτικές και εκσυγχρονίζεται, όταν η κοινωνία των πολιτών συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις, υποστηρικτικές προς τις Υπηρεσίες του κράτους. Αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούμαστε».

Παρουσιάζοντας την εθνική στρατηγική για την πάταξη της διαφθοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέοι του σήμερα μεγαλώνοντας στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον και βιώνοντας τη σημερινή καθημερινότητα στην οποία είναι έκδηλα τα φαινόμενα διαφθοράς, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τους πολίτες του ‘αύριο’ που δεν θα επιτρέψουν τη διαιώνιση του εν λόγω φαινομένου.

Είναι παραδεκτό ότι το πολυδιάστατο κόστος της διαφθοράς πλήττει τη δημοκρατία, επηρεάζει αρνητικά όλους τους πολίτες με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει τη φτώχεια και εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, έχει προχωρήσει στον καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου  2017.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οριζόντιο σχέδιο, που είναι το πρώτο σχέδιο, το οποίο έχει καταρτιστεί για την έναρξη υλοποίησης της στρατηγικής, είναι στη βάση των πυλώνων που καθορίζονται στην εθνική στρατηγική.

Με το σχέδιο αυτό προωθείται η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Το νομοσχέδιο θα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη του συνεδρία.

Προχωρούμε στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δομών και μέσων. Σε αυτόν εντάσσονται και οι σχεδιασμοί ένταξης της νεολαίας και ο νομοθετικός εκσυγχρονισμός με στόχο τη θωράκιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης.   

Στόχος, επίσης, είναι η καταστολή με την αποτελεσματική επιβολή μέτρων κατά της διαφθοράς και ενθαρρύνεται η ανώνυμη καταγγελία και η προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν την πράξη διαφθοράς.

Ξεκινούμε ένα διάλογο με τους νέους, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φαινομένων της διαφθοράς.

Με τη δική σας φωνή θα πρέπει να απαιτήσετε από όλους τους πολιτειακούς φορείς άσκησης εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της δικαστικής εξουσίας, των ανεξάρτητων αξιωματούχων, καθώς και όλων των Υπηρεσιών του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την αυτοδέσμευσή τους μέσω μιας Διακήρυξης, που εσείς θα ετοιμάσετε, ότι θα ενεργήσουν στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής για πάταξη και καταστολή της διαφθοράς για χρηστή διαχείριση και λογοδοσία».    

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη μέσω της στήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους αυτή η ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι προωθείται νέο σύστημα στη διακυβέρνηση «σε μια προσπάθεια να αξιοποιούμε την εξειδικευμένη γνώση.

Η Κυβέρνηση έχει τις σωστές εισηγήσεις από τους σωστούς ανθρώπους και λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Έχει συσταθεί και λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας με επικεφαλής τον δρα Φίλιππο Πατσαλή και έχει διοριστεί ο Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κόκκινος, έχει προσδιοριστεί ένας καινούριος ρόλος για το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και είναι στις προθέσεις μας η υλοποίηση εντός του 2019 της σύστασης εξειδικευμένου Υφυπουργείου για τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, έρευνας και καινοτομίας».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη «χρηματοδότηση της έρευνας, των ερευνητικών και πανεπιστημιακών υποδομών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπου έχουμε διαθέσει κονδύλια 400 εκ. ευρώ για στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των δύο δημοσίων πανεπιστημίων και για την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και των δύο Κέντρων Αριστείας, υλοποιώντας μια κοινωνική πολιτική που έχουμε καθιερώσει ότι, για κάθε ένα ευρώ που εξασφαλίζουμε από ερευνητικά προγράμματα από ευρωπαϊκούς πόρους, το κράτος θα ενισχύει (αυτό το πρόγραμμα) με το αντίστοιχο ποσό».

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση ενισχύει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «σε αυτό τον τομέα με σημαντικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις για κάθε ιδιωτική επένδυση που πραγματοποιείται σε καινοτόμο επιχείρηση.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρούμε τη στήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πιθανόν τέλος του Μάρτη θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πολιτική προς τη στήριξη αυτών των πανεπιστημίων. Η Λευκωσία έχει ήδη μετατραπεί σε μια δυναμική πανεπιστημιούπολη. Οι προοπτικές είναι τεράστιες και θέλουμε να τις ενισχύσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε ακόμη ότι «άλλος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής αφορά την τεχνολογία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα είναι η επένδυση στην τεχνολογία. Έργα 250 εκ. ευρώ έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αφορά το blockchain και γι’ αυτό ετοιμάζουμε εθνική στρατηγική με προοπτική να είμαστε μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχει το κατάλληλο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξή τους».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στα σχέδια του Υπουργείου  για τη  νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ επιτυχημένα και «αφορούν ουσιαστικά νέους και γυναίκες που θέλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση. Το πρώτο σχέδιο προκηρύχθηκε το 2015 όπου είχαμε λάβει 288 αιτήσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα και 117 αιτήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αφορά σε νέους 20 ως 40 ετών και στην περίπτωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αφορά γυναίκες ηλικίας 18 ως 55 ετών.

Στη δεύτερη προκήρυξη που ολοκληρώθηκε το 2018 λάβαμε 550 αιτήσεις για τη νεανική και 280 για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι παρέχονται υποτροφίες στον τομέα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι δαπάνες από εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στην κυπριακή ΑΟΖ φτάνουν ετησίως στα 3,2 εκ. ευρώ και προορίζονται για υποτροφίες στους τομείς της μηχανικής, των υδρογονανθράκων, και σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι υποτροφίες, πρόσθεσε, προκηρύσσονται κάθε χρόνο είτε για την Κύπρο είτε για το εξωτερικό.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε με τη σειρά της στα σχέδια κατάρτισης ή και επιδοτούμενης απασχόλησης με έμφαση στα προγράμματα που αφορούν τους νέους.

Όπως είπε η κα Υπουργός αυτά τα σχέδια «χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ που αφορά επιδότηση για προγράμματα για ανέργους. Μέχρι τώρα έχουν αντληθεί πέραν των 120 εκ. ευρώ για προγράμματα και σχέδια για νέους και ανθρώπινο δυναμικό που δεν είναι στην απασχόληση.

Πρόσφατα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Κύπρος κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ των 28 κρατών μελών όσον αφορά την απορρόφηση ποσών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στόχος αυτών των σχεδίων είναι η βελτίωση της απασχολησιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού μέσω προγραμμάτων κατάρτισης ή επιδοτούμενης απασχόλησης. Δηλαδή το Υπουργείο καλύπτει το 75% του μισθολογικού κόστους ενός ανέργου που προσλαμβάνεται σε μια επιχείρηση».

Αναφερόμενος στην εθνική στρατηγική για τη νεολαία, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και ο Οργανισμός Νεολαίας, παίρνοντας τα μηνύματα των καιρών που αφορούν στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και στον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι νέοι μας, έχουν προχωρήσει το 2017 στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία και η οποία αφορά νέους ηλικίας 14 μέχρι 35 ετών. Αυτή η στρατηγική ήταν αποτέλεσμα συλλογικού διαλόγου.

Η στρατηγική αυτή θεσμοθετεί τη συμμετοχή των ίδιων των νέων στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της πορείας τους. Το σχέδιο είναι πενταετές και αφορά το 2017-2022.

Πεδία δράσης του σχεδίου, το οποίο έχει ως βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία, είναι η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική ενσωμάτωση, η συμμετοχή, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η υγεία και ευεξία των νέων μας, ο εθελοντισμός, οι νέοι και ο κόσμος, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός.

Όραμα μας είναι η ενδυνάμωση των νέων, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους για το καλό των ιδίων και της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, αναφερόμενος στις ευκαιρίες απασχόλησης για νέους στον αγροτικό τομέα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η  γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ανάγκη ανανέωσής του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατα, αυτό το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ.

Στον τόπο μας, αν δει κανείς τα δεδομένα των τελευταίων 15 ετών θα παρατηρήσει ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ανήκουν σε νέους ανθρώπους και αυτή η εικόνα κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη.

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ο γεωργικός τομέας απασχολούσε ανειδίκευτους χωρίς πολλές προσδοκίες. Σήμερα η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν να αποτελέσουν μια σύγχρονη επιχείρηση στην οποία ένας νέος μπορεί να αναπτύξει πλήρως την επιχειρηματικότητά του. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος, πάρα πολλές ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσει κανείς την τεχνολογία και τις επιστημονικές γνώσεις για να εφαρμόσει καινοτομίες που θα δώσουν προϊόντα με ψηλή προστιθέμενη αξία».

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κα Νατάσα Πηλείδου, αναφερόμενη στις προοπτικές των ναυτιλιακών επαγγελμάτων είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και τον εντέκατο στον κόσμο. Πάνω από 1,000 πλοία φέρουν την κυπριακή σημαία. Έχουμε ολοκληρωμένο φάσμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, πέραν των 200 εταιρειών εντάσσονται στο φορολογικό μας σύστημα και άλλες τόσες σε τομείς που συμπληρώνουν τη ναυτιλία. Είμαστε το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τη ναυτιλία υπολογίζονται να αφορούν πέραν του 7% του ΑΕΠ, ενώ επεσήμανε πως χιλιάδες άτομα εργοδοτούνται στον τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές για εργοδότηση.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, αναφερόμενος στην προαγωγή του αθλητισμού στην Εθνική Φρουρά είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αθλητισμός στην Εθνική Φρουρά θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της αντιμετώπισης της φυγοστρατίας. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ενίσχυση των διευκολύνσεων, αλλά αυτό να αφορά όχι μόνο τους αθλητές καριέρας, αλλά και τους υπόλοιπους νέους μας.

Υπάρχουν δράσεις που ακολουθούμε για στήριξη του στρατιωτικού αθλητισμού, όπως είναι το Πρωτόκολλο με ΚΟΑ για να δίδεται η κατεύθυνση για τους αθλητές καριέρας».

Υπογράμμισε, επίσης, τη λειτουργία του  Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Εθνικής Φρουράς το οποίο συμμετέχει στον Διεθνή Οργανισμό Στρατιωτικού Αθλητισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, αναφερόμενος στο θέμα του μηχανισμού ανταλλαγής πληροφόρησης μεταξύ πολιτών και Υφυπουργείου Τουρισμού, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα από τα βασικότερα στοιχεία του τουρισμού είναι η διασφάλιση της ποιότητας και ο μοναδικός τρόπος γι’ αυτό είναι η συνεχής επικοινωνία με τον επισκέπτη. Ανέκαθεν υπήρχαν αυτές οι πλατφόρμες πληροφόρησης για το προϊόν της Κύπρου και για χειρισμό παραπόνων, ιδιαίτερα για τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα καταλύματα, για την τιμολογιακή τους πολιτική, για την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την καθαριότητα των παραλιών μας.

Έχει έρθει η στιγμή του εκσυγχρονισμού στην επικοινωνία και οι νέοι μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο. Όλοι μαζί να πιέσουμε ώστε όλα τα τουριστικά καταλύματα, οι παραλίες, οι ποδηλατόδρομοι, να έχουν διαδικτυακά προφίλ στο Facebook και στο Google.

Ζητούμε να είστε τα μάτια και τα αυτιά μας και να είστε απαιτητικοί με αυτούς τους χώρους», κάλεσε τους νέους ο κ. Περδίος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στα θέματα μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και από τις λίγες στον κόσμο που δεν έχει ΓεΣΥ. Υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας. Σήμερα καθορίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενή και όχι από τις ιατρικές του ανάγκες.

Με το ΓεΣΥ επιδιώκουμε ακριβώς την ενοποίηση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και το ΓεΣΥ βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καθολικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Θα συνεισφέρουμε όσοι έχουμε εισοδήματα, αλλά όλος ο πληθυσμός της Κύπρου θα έχει δωρεάν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας. Σημαντικός πυλώνας είναι η ελεύθερη επιλογή σε κάθε σημείο επαφής με το σύστημα, δηλαδή ο ασθενής να επιλέγει σε ποιον γιατρό θα αποταθεί.

Μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μέχρι σήμερα η διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων γίνεται από το Υπουργείο Υγείας. Από την 1η Ιανουαρίου 2019, η διοικητική και οικονομική τους εποπτεία έχε περιέλθει κάτω από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό δίνει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και άρει τους περιορισμούς που υπήρχαν με το να είναι κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας τα νοσηλευτήρια».

Πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη προσληφθεί τα διοικητικά στελέχη, ενώ χθες προκηρύχθηκαν 300 νέες θέσεις για τα νοσηλευτήρια, για γιατρούς, νοσηλευτές» και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας.

Μιλώντας στη συνεδρία, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδη, αναφερόμενη στο θέμα της οδικής ασφάλειας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολιτεία έχει θεσπίσει νομοθεσία για το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και από το οποίο εκπονείται το στρατηγικό σχέδιο που στη συνέχεια υλοποιείται».

Αναφερόμενη στο θέμα της αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων, η κα Υπουργός είπε ότι «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε συγκρίνοντας τα επίπεδα μας με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ όπου εξακολουθούμε να υστερούμε. Στόχος μέχρι το 2020 να μειώσουμε τους θανάτους στην άσφαλτο κατά 50%. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Ο κυριότερος λόγος πρόκλησης θανάτων και τραυματισμών, στην άσφαλτο, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και πολλά οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, στην ταχύτητα, στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στη μη χρήση προστατευτικού κράνους».

Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δράσεις για αποτροπή ατυχημάτων είναι οι εντατικοί έλεγχοι, η νέα επικοινωνιακή στρατηγική για την οδική ασφάλεια, οι διαφωτιστικές εκστρατείες, η διδασκαλία κυκλοφοριακής αγωγής σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, η συνεργασία με οργανωμένα σύνολα για διαφωτιστικές δραστηριότητες, η προαγωγή Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια».

Η κα Υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι σύντομα θα τοποθετηθούν κάμερες στους δρόμους για έλεγχο τροχαίων παραβάσεων.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους νέους, ότι «ανεξάρτητα με τον κλάδο σπουδών που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε, την ευτυχία την καθορίζει η καθημερινότητα και την καθημερινότητα την καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η Τοπική Αρχή στην οποία ζείτε».

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της Αρχής της Επικουρικότητας και πρόσθεσε ότι «οι σύγχρονες χώρες έτσι λειτουργούν και ο λόγος που θέλουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Επεσήμανε ακόμη ότι για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία είναι σημαντικό η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει σημαντικές αρμοδιότητες, όπως είναι η στεγαστική πολιτική, οι ενδοδημοτικές συγκοινωνίες, οι αδειοδοτήσεις καταστημάτων, επιχειρήσεων και άλλες.

(ΡΜ/ΜΓ)