Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2019 18:56

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας

Χαίρομαι ιδιαίτερα που και φέτος έχω την ευκαιρία να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας.

Δυστυχώς, λόγω έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν στη μεταναστευτική μας πολιτική, δεν κατέστη τελικά δυνατόν να βρίσκομαι μαζί σας. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε όλοι τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μου, αλλά και τις ευχαριστίες μου για τη μεταξύ μας αγαστή συνεργασία, με την επιχειρηματική κοινότητα της Λάρνακας να έχει αποδείξει έμπρακτα, τα τελευταία χρόνια, την ικανότητά της να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στους Λαρνακείς επιχειρηματίες – μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για τη συμβολή σας στην επίλυση του γνωστού προβλήματος που αντιμετωπίσαμε στην προστασία των υπερπολύτιμων εμπορικών μας σημάτων για το χαλούμι. Με τη συνεργασία Υπουργείου και τυροκόμων, μπορέσαμε να πετύχουμε εντέλει την απόσυρση των αιτήσεων διαγραφής του κοινοτικού εμπορικού σήματος, καθώς επίσης και των κυπριακών σημάτων, για το χαλούμι. Η κοινή μας προσπάθεια για διασφάλιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών μας ασφαλώς και συνεχίζεται και, ως εκ τούτου, η μεταξύ μας συνεργασία και συνεννόηση είναι απαραίτητες.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζοντας τη μεγάλη έγνοια των Τοπικών Αρχών, των κατοίκων και, φυσικά, των επιχειρηματιών της Λάρνακας, θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να σας ενημερώσω ότι η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις και τα έργα που έχουν καταγραφεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπογράφηκε με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου το 2018. Κοινός μας στόχος, η μετακίνησή τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

Στο Μνημόνιο καθορίζονται, μεταξύ άλλων, χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Εκτός απροόπτου, οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες θα μετακινηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, ενώ η τέταρτη εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει τα κατασκευαστικά έργα στο Βασιλικό μέχρι το τέλος του χρόνου και, ακολούθως, θα μετακινήσει τα αποθέματά της τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Από εκεί και πέρα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα πρέπει να μετακινηθούν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου και ασφάλτου, με την ευθύνη εποπτείας της μετακίνησης και παρακολούθησης των χρονοδιαγραμμάτων να έχουν οι ειδικές Καθοδηγητικές και Υπουργικές Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι επηρεαζόμενες Τοπικές Αρχές της Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, για τις εταιρείες υγραερίου που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα, υπενθυμίζω ότι οι τρεις από τις τέσσερις έχουν συμφωνήσει για τη σύσταση της κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd, για ανέγερση κοινής εγκατάστασης εισαγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου. Οι εταιρείες προχώρησαν ήδη με τον σχεδιασμό τους και τις χωματουργικές εργασίες στο βιομηχανικό οικόπεδο στο Βασιλικό, ενώ συνεργάζονται πλήρως με την Κυβέρνηση για την επίλυση των όποιων θεμάτων αδειοδότησης προκύπτουν.

Ομοίως, πρέπει να πω, και η τέταρτη εταιρεία υγραερίου προχωρά με τον σχεδιασμό για αδειοδότηση της νέας της εγκατάστασης, με σκοπό την έναρξη των εργασιών το συντομότερο.

Όσον αφορά δε στα αναγκαία έργα υποδομής στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για επιλογή του εργολάβου από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αναμένεται η έναρξη των εργασιών στις αρχές του 2020. Επιπρόσθετα, για σκοπούς εξυπηρέτησης των εταιρειών υγρών καυσίμων που θα μετακινηθούν πρώτες στο Βασιλικό, έχουν γίνει βελτιωτικά έργα στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και νέος προσωρινός δρόμος που δίνει πρόσβαση στα τερματικά.  

Φίλες και φίλοι,

Βασική μας προτεραιότητα στον τομέα της ενέργειας είναι να φθάσουμε και να ξεπεράσουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την ουσιαστική μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα για να διευκολύνει τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς περί τα τέλη του 2021. Ανάμεσα σ’ άλλα, το Υπουργείο μας εξήγγειλε το πολύ επιτυχημένο Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, ενώ η αρχική συνολική δυναμικότητα του Σχεδίου ήταν τα 150 MW, προχωρήσαμε τελικά σε αύξησή της στα 260 MW.

Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου έχει ήδη αδειοδοτήσει 14 νέους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Ο ανταγωνισμός μεταξύ προμηθευτών είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη εναλλακτικών, πιο εξατομικευμένων διατιμήσεων ηλεκτρισμού, που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στο προφίλ κατανάλωσης της κάθε επιχείρησης.

Για την επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων, η Κυβέρνηση προχωρά, επίσης, τις διαδικασίες για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο, με τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) να έχει ολοκληρώσει, στις 22 Αυγούστου 2019, την αξιολόγηση των προσφορών για το έργο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών. Η κατακύρωση και υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα και οι υποδομές θα ολοκληρωθούν σε 24 μήνες.

Σημειώνω εδώ ότι έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο στάδιο της ανοικτής διαδικασίας της ΔΕΦΑ για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια στην Κύπρο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Έντονο ενδιαφέρον επέδειξαν συνολικά 25 εταιρείες, οι οποίες αποτελούν και τα πλέον ισχυρά ονόματα της διεθνούς αγοράς LNG, γεγονός που μας αφήνει αισιόδοξους ότι θα εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικές τιμές.

Πάντως, ειδικότερα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Ενέργειας προωθεί πολιτικές και Σχέδια τόσο για αυτοπαραγωγή – τα γνωστά net billing και net metering – όσο και για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Προς τούτο, εφαρμόζουμε  πακέτο στοχευμένων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν νομοθετικές ρυθμίσεις και παροχή οικονομικών κινήτρων, καθώς και έμφαση σε οριζόντια θέματα, όπως η αναβάθμιση του ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα.

Απώτερος στόχος των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και, συγκεκριμένα, στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι να έχουμε μέχρι το 2022 ένα νέο ενεργειακό μίγμα που να αποτελείται τουλάχιστον κατά 20% από ΑΠΕ και το υπόλοιπο από φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε τόσο τη μετάβαση της χώρας σε καθαρότερη ενέργεια όσο και τη μείωση του τελικού κόστους για τους καταναλωτές.

Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας,

Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εφαρμόζει Σχέδια Χορηγιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας, που για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 αφορούν κονδύλια της τάξης των 98.5 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη, πρέπει να σας πω, έχουμε δεσμεύσει τα 92 εκατομμύρια ευρώ για εγκρίσεις που δόθηκαν σε 1.400 επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 6.5 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για δύο νέα Σχέδια που θα προκηρύξουμε, το πρώτο για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων και, το δεύτερο, για τις Συστάδες Επιχειρήσεων.

Είμαι, λοιπόν, σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το νέο μας Σχέδιο για Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων, με διαθέσιμο κονδύλι τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θα προκηρυχθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου. Σκοπός του, η ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Παράλληλα, στο Υπουργείο ετοιμάζουμε τώρα τις Προτάσεις μας για νέα Σχέδια Χορηγιών, οι οποίες και θα υποβληθούν στα πλαίσια της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Τα νέα μας αυτά Σχέδια, περιλαμβανομένου και του Σχεδίου για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων, θα διεκπεραιώνονται πλέον μέσω μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργούμε ήδη από τα τέλη του 2017, για ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση αιτήσεων. Η πλατφόρμα αυτή αναβαθμίζει τον τρόπο που παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες και μειώνει τη γραφειοκρατία, αφού είναι, επίσης, παράλληλα συνδεδεμένη με τα ηλεκτρονικά συστήματα άλλων Κρατικών Υπηρεσιών για την αυτόματη ανάκτηση και επιβεβαίωση δεδομένων.

Ολοκληρώνω τη σύντομη αναφορά μου στις πολιτικές του Υπουργείου μας για την επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας τις εντεινόμενες προσπάθειές μας, πάντοτε σε συντονισμό μαζί σας, για προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, εφαρμόζουμε με επιτυχία Σχέδια Ενισχύσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού και διερεύνηση ξένων αγορών. Επίσης, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ διοργανώνουμε κάθε χρόνο επιχειρηματικά φόρουμ σε επιλεγμένες αγορές. Για παράδειγμα, μέσα στο 2019 αποστολές από την Κύπρο επισκέφθηκαν το Λονδίνο, τη Ρουμανία, τον Λίβανο, τη Γεωργία, την Ιορδανία, την Αυστρία, τη Ρωσία και την Ουγγαρία. Επίκεινται δε, πριν το τέλος του χρόνου, φόρουμ σε Κίνα και Βιετνάμ.

Φίλες και φίλοι,

Η ευημερία και η πρόοδος της Λάρνακας εξαρτώνται εν πολλοίς στις πρωτοβουλίες και τη σκληρή δουλειά των επιχειρηματιών της επαρχίας σας. Εμείς, ως Κυβέρνηση, οφείλουμε και προσπαθούμε να είμαστε πάντα στο πλευρό σας, προσφέροντας σας στήριξη και, κατά το δυνατόν, διευκολύνοντας το έργο που επιτελείτε.

Κλείνοντας, λοιπόν, ευχαριστώ, και πάλι, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας για τη συνεργασία και εύχομαι σε όλους πάντα τα καλύτερα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

______________

Σημ.:Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δρ. Στέλιος Χειμώνας.

ΓΑ/ΣΧ