Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-11-2019 09:20

Ενημέρωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, ενημέρωσε την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, τα στελέχη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η άτυπη ενημέρωση, έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων.

Αρχικά ο κ. Μαυρογιάννης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ.  Νίκου Αναστασιάδη και τις ευχαριστίες του για όσα κάνουν οι Κύπριοι της Αμερικής για την πατρίδα τους.

Αναφερόμενος στην επικείμενη τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. António Guterres, που κύριο στόχο έχει την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές προόδου στο Κυπριακό. 

Τόνισε ότι η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη, εφόσον η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να γίνει κάτι στο Κυπριακό γενικά, και ειδικότερα αυτήν την περίοδο. Σημείωσε επίσης ότι η τουρκική τακτική τους τελευταίους μήνες έχει δείξει ότι αποσκοπούσε να κερδίσει αυτά που ζητούσε, για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, αφού παρουσίασε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο ακροατήριο, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, με την υπερψήφιση από την Αμερικανική Βουλή των νομοσχεδίων για την αναγνώριση της  Γενοκτονίας των Αρμενίων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι το αντιτουρκικό αίσθημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον δεν μεταφράζεται σ’ αυτό που περίμενε η ομογένεια για το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι, εκείνο που δεν αντιλαμβάνονται στην Κύπρο και την Ελλάδα, είναι ότι η ομογένεια έχει απέναντι της, στην Ουάσιγκτον, έναν καλοπληρωμένο τουρκικό μηχανισμό δημοσίων σχέσεων.

Τον κ. Μαυρογιάννη καλωσόρισε επίσης και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, κ. Γιώργος Χωριάτης, ο οποίος  αναφερόμενος στις δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα, της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης για την προώθηση των διαφόρων νομοσχεδίων στο Κογκρέσο, σημείωσε ότι η Δύση δυστυχώς κλείνει τα μάτια στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διαβεβαίωσε ωστόσο τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο ότι η ομογένεια θα συνεχίσει τις προσπάθειες της μέχρι την επίτευξη των στόχων της.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος τόνισε τη σημασία να υπάρχουν τακτικές ενημερώσεις για τις θέσεις μας.

ΑΧ