Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2019 10:49

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψης του στην Κίνα

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που σκοπό έχει την ενημέρωσή σας για την πρόσφατη πολύ επιτυχημένη επίσκεψη μας στην Κίνα. Η επίσκεψη  πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, από 4 ως 12 Νοεμβρίου 2019.

Η αντιπροσωπεία, της οποίας ηγήθηκα, αποτελείτο από τους βουλευτές κ.κ. Νίκο Τορναρίτη, Γιώργο Τ. Γεωργίου, Χριστάκη Τζιοβάνη, Γεώργιο Προκοπίου, Ηλία Μυριάνθους και Μιχάλη Γιωργάλλα. Συνοδευόταν δε από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής κ. Σωκράτη Σωκράτους, τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων κα Εύη Σταυρή-Χατζηγιάννη και τη Λειτουργό Διεθνών Σχέσεων κα Έλενα Περσιάνη. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο κ. Νικόλας Θεοχαρίδης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών. Ήταν η πρώτη φορά που τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη στο εξωτερικό. 

Η επιτυχία της επίσκεψης αυτής ήταν αποτέλεσμα συλλογικής και επίμονης δουλειάς από πλευράς της Βουλής, συχνών επαφών και επισκέψεων Κινέζων αξιωματούχων στην Κύπρο και στενής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής και της εδώ Πρεσβείας της Κίνας, καθώς και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Πεκίνο.

Η όλη προσπάθεια διήρκησε δύο χρόνια, με αφορμή την επίσκεψη εργασίας μου στην Κίνα, τον Νοέμβριο 2017, κατά την οποία διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για εξεύρεση τρόπων πρακτικότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε πτυχές της πρωτοβουλίας της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», καθώς και η ανάγκη αξιοποίησης της ένταξης της Κύπρου ως πλήρες μέλος στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank-AIIB), το 2017.

Τα απτά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, που κορυφώθηκε με την τελευταία επίσκεψή μας στην Κίνα, περιλαμβάνουν την περαιτέρω ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων φορέων για ανταλλαγή επισκέψεων, εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Κίνας, στις 17 Οκτωβρίου 2018.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής μας περιλάμβανε επαφές και άλλες δραστηριότητες, στη Σαγκάη, το Πεκίνο, τη Σεντζέν και την Γκουαγκτζού. Επιστρέψετέ μου να αναφερθώ σ’ αυτές με χρονολογική σειρά.

Στη Σαγκάη, συμμετείχα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Xi Jinping, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Σαγκάης, ενώ συνοδευόμενος από βουλευτές, παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της Έκθεσης. Με την ευκαιρία αυτή, επέδωσα στον Πρόεδρο της Κίνας επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκφώνησα επίσης ομιλία, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία-Ιδέες, Τεχνολογία-Αγορές», σε εργαστήριο στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Χονγκσιάο, που διεξήχθη παράλληλα με την Έκθεση. Στην Έκθεση, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε περίπτερα με κυπριακά προϊόντα. 

Είχαμε επίσης συνάντηση με την ηγεσία του Λαϊκού Κογκρέσου της Σαγκάης, με την οποία συζητήσαμε τόσο τα επίκαιρα θέματα της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας Κίνας-Κύπρου, όσο και τις συνεχώς εντεινόμενες άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού τομέα.

Κατά την παραμονή μας στο Πεκίνο, είχαμε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κ. Li Zhanshu και μέλη της Ομάδας Φιλίας Κίνας-Κύπρου στο ΕΛΚ, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (CPPCC) κ. Wang Yang και αντιπροσωπεία της Διάσκεψης, καθώς και με τον Πρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (CPIFA) κ. Wang Chao και αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου. Κατά τις συναντήσεις μας αυτές, επικεντρωθήκαμε στις προοπτικές εφαρμογής των πολύ στενών και φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας σε πρακτική συνεργασία, με απτά αποτελέσματα προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

Στις πόλεις Σεντζέν και Γκουαγκτζού, η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τους αντίστοιχους Προέδρους των τοπικών Λαϊκών Κογκρέσων και αντιπροσωπειών τους.

Προσφώνησα, εξάλλου, επιχειρηματικό Φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν ο CIPA και το Συμβούλιο για την Προώθηση των Επενδύσεων και του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT), στην Γκουαγκτζού. Στο Φόρουμ παρέστησαν, πέραν των Κυπρίων βουλευτών και επιχειρηματιών, πλήθος Κινέζων επιχειρηματιών και επενδυτών, που μετά από παρουσιάσεις από τον CIPA και τους επιχειρηματίες έθεσαν ερωτήσεις και εξέφρασαν ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο ως επενδυτικό κα επιχειρηματικό προορισμό και βάση για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε μια από τις τέσσερεις πόλεις προορισμού μας επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις μεγάλων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης, καινοτομίας και υπηρεσιών, όπου ενημερωθήκαμε για τα επιστημονικά και επιχειρηματικά επιτεύγματα τους, προσβλέποντας σε μελλοντικές προοπτικές συνεργασιών με κυπριακές επιχειρήσεις. Η αντιπροσωπεία της Βουλής ήταν εξάλλου παρούσα σε τελετές υπογραφής συμφωνιών μεταξύ εταιριών Κύπρου και Κίνας.

Η όλη επίσκεψη στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Εξετάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, των υποδομών, της τεχνολογίας, της έρευνας, της καινοτομίας και της παιδείας. Έγιναν επίσης σκέψεις για πιθανές διδυμοποιήσεις πόλεων των δύο χωρών.

Απηύθυνα πρόσκληση στον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Li Zhanshu για επίσκεψη στην Κύπρο εντός του 2020, με την ευκαιρία των εορτασμών της 60ης επετείου από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαπιστώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για πρακτικότερη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», καθώς και η αξιοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην προαναφερθείσα ασιατική τράπεζα.

Συμφωνήθηκε η προώθηση στενότερης επικοινωνίας μεταξύ αρμοδίων φορέων και ιδιαίτερα των Συμβουλίων για Προώθηση Επενδύσεων των δύο χωρών. Τροχοδρομείται δε επίσκεψη στην Κύπρο του Συμβουλίου για την Προώθηση Επενδύσεων και του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT).

Εξετάστηκε και θα προωθηθεί η προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με την Κίνα. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην προώθηση εξαγωγών κυπριακών προϊόντων στην Κίνα, π.χ. ελαιόλαδο, κρασί, χαλλούμι κ.ά.

Πρόθεση της Βουλής είναι να δοθεί συνέχεια στα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, ούτως ώστε αυτά να ληφθούν υπόψη και στην επόμενη συνάντηση για τη διακρατική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας – Κίνας που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

(ΜΓ/ΣΧ)