Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2024 17:57

Τηλεφωνική επικοινωνία της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Μολδαβίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, αρμόδια για την ευρωπαϊκή αφομοίωση και Επικεφαλής Διαπραγματεύτρια με την Ευρωπαϊκή Ένωση κα Cristina Gherasimov.

Κατά τη μεταξύ τους συνομιλία, η κα Ραουνά και η κα Gherasimov επιβεβαίωσαν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκαν στην αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους, στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, και της προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας της Μολδαβίας.

Η κα Gherasimov εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δεκεμβρίου 2023 για έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ενημέρωσε ακόμη για τη σύσταση, στο Κισινάου, Γραφείου για την ευρωπαϊκή αφομοίωση της χώρας, καθώς και για τις ενέργειες της Κυβέρνησης της Μολδαβίας για προώθηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, στη βάση των σχετικών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αν. Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα για σύντομη κατάληξη των διαβουλεύσεων εντός του Συμβουλίου για το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, με στόχο την πραγματοποίηση Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η κα Ραουνά ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, η οποία συνιστά γεωπολιτική αναγκαιότητα και βασίζεται στην αρχή της δίκαιης και αυστηρής αιρεσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Υφυπουργός επιδοκίμασε τη μολδαβική πλευρά για την πρόοδο που έχει επιτύχει σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας τη σημασία συνέχισης της προόδου στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Μετέφερε επίσης την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει, εάν χρειαστεί, τεχνοκρατική και άλλη στήριξη προς την Κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Καταληκτικά, η κα Gherasimov ευχαρίστησε για τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Μολδαβικής Κυβέρνησης και επαναβεβαίωσε την προσήλωσή τους στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

(EN/ΕΠ/ΝΖ)