Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2019 18:56

Η βουλευτής κα Αννίτα Δημητρίου συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ Γυναικών Ηγετών, ως Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών

Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στο Ρέικιαβικ οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ Γυναικών Ηγετών. Στο Φόρουμ συμμετέχει η βουλευτής κα Αννίτα Δημητρίου, ως Πρέσβης του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κα Δημητρίου απηύθυνε δήλωση, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, απαντώντας στην έκκληση του ΟΗΕ για ανάληψη δράσεων προώθησης της ισότητας στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η κα Δημητρίου, υπογράμμισε, ότι οι γυναίκες κοινοβουλευτικοί μπορούν να καταστούν η κινητήρια δύναμη για την αμφισβήτηση και την εξάλειψη των στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων που βασίζονται στο φύλο, καθώς και για την προβολή θετικών γυναικείων προτύπων στην πολιτική.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο στην εφαρμογή νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ισότητα των φύλων, η κα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη άσκησης αποτελεσματικότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου και συστηματικότερης παρακολούθησης της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και των πολιτικών από την εκτελεστική εξουσία, συμβάλλοντας στην αύξηση της λογοδοσίας της.

Περαιτέρω, η Κύπρια βουλευτής έκανε μνεία σε δείκτες που έχουν δημοσιευθεί και καταγράφουν κωλύματα που εξακολουθούν να υφίστανται, δυσχεραίνοντας την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο Κοινοβούλιο και την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο. Είναι προφανές, είπε η κα Δημητρίου, ότι παρά την πολιτική βούληση και δέσμευση, διαπιστώνεται στασιμότητα στην επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στη δημόσια και πολιτική ζωή, με αποτέλεσμα την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Κύπρια βουλευτής τόνισε την επείγουσα ανάγκη για επιτάχυνση της προόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αύξηση του αριθμού των γυναικών στο Κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές. Αν δεν αναλάβουμε επειγόντως ριζοσπαστικές δράσεις, που θα αποφέρουν απτά θετικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον, ο ρυθμός προόδου σε σχέση με την εκπροσώπηση των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή θα παραμείνει αργός, είπε η κα Δημητρίου. Σημείωσε, τέλος,  ότι οι γυναίκες κοινοβουλευτικοί οφείλουν να ανοίξουν και οι ίδιες το δρόμο για αύξηση του αριθμού των γυναικών στην πολιτική.

---------------

ΕΙ