Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2019 15:02

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Οργανισμού Περιεκτικής Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO)

Μετά από μακροχρόνια διαβούλευση με την Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Οργανισμού της Περιεκτικής Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO -Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization), το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Μνημόνιο Συνεργασίας με την Προσωρινή Τεχνική Γραμματεία της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Οργανισμού CTBTO, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το Μνημόνιο αφορά τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης με τον Οργανισμό CTBTO στον τομέα της σεισμολογίας και συγκεκριμένα στη διάθεση δεδομένων από σεισμολογικούς σταθμούς του για τις ανάγκες του εν λόγω Οργανισμού. Προς το σκοπό αυτό ήδη ένας από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος αναγνωρίστηκε σαν Πρωτότυπη Συνεργαζόμενη Εθνική Υποδομή. Με τα δεδομένα αυτά ο Οργανισμός CTBTO μπορεί να προσδιορίζει τυχόν πυρηνικές δοκιμές.

Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών άνοιξε για υπογραφή στις 10 Σεπτεμβρίου 1996 και μέχρι σήμερα την υπέγραψαν 184 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου την επικύρωσε στις 18 Ιουλίου 2003. Όμως, για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από τα 44 κράτη, τα οποία κατά το 1996 είχαν υποδομές σχετικές με πυρηνική ενέργεια. Μέχρι σήμερα οκτώ από τα 44 αυτά κράτη και συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ, η Βόρειος Κορέα και το Πακιστάν, δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη.

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Οργανισμού CTBTO είναι o προσωρινός θεσμός που δημιουργήθηκε με ψήφισμα των κρατών-μερών της Συνθήκης, στις 19 Νοεμβρίου 1996, με έδρα τη Βιέννη και αντικείμενο τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και διαδικασιών για εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης, μετά την επικύρωσή της από τα προαναφερόμενα κράτη. Προς το σκοπό αυτό η Προπαρασκευαστική Επιτροπή προχωρεί σε συνομολόγηση Μνημονίων Συνεργασίας με κράτη μέλη, ώστε να υπάρξει η αναγκαία νομική βάση και τεχνική συνεργασία στα θέματα που εμπίπτουν στη θεματολογία της Σύμβασης, όπως η ανταλλαγή σεισμολογικών δεδομένων, τα οποία τεχνολογικά να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές του Οργανισμού CTBTO.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης έγινε μετά από μακροχρόνια διαβούλευση με την Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Οργανισμού CTBTO και με στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Νομική Υπηρεσία και μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

(ΜΑΚ)